Naslovna Novosti NATO postavio minimalne norme u pogledu buduće sposobnosti pakta: Broj velikih borbenih...

NATO postavio minimalne norme u pogledu buduće sposobnosti pakta: Broj velikih borbenih jedinica povećati preko 50%

3
rute zelenski ursula
rute zelenski ursula
google news

Od 2022. godine, NATO je ocenio Rusiju kao najznačajniju i najbližu pretnju bezbednosti država članica. U 2023. godini, u političkom jedinstvu, dogovoreno je da NATO mora biti spreman, voljan i sposoban da brani svaki centimetar savezničke teritorije.

U tu svrhu, na proleće 2024. godine, članovima pakta su predstavljeni „minimalni zahtevi kapaciteta” (MCR), koji se smatraju apsolutno neophodnim za postizanje ovog cilja. Oni pokazuju suštinski koliki porast vojnih kapaciteta NATO komandanti smatraju potrebnim za ostvarivanje ciljeva svoje alijanse.

Prema nemačkom nedeljnom glasilu Welt am Sonntag, ovi minimalni zahtevi kapaciteta, koje su prvenstveno postavili američki general Kristofer Kavoli i francuski admiral Pjer Vandije, najviši vojni komandanti alijanse, sadrže niz dodatnih zahteva za države članice.

Još 49 dodatnih borbenih brigada

Dok je 2021. godine 82 borbene brigade bilo smatrano dovoljnim, u budućnosti bi trebalo da ih bude 131. Ovo predstavlja povećanje od 49 ovakvih velikih borbenih jedinica, svaka sa oko 5.000 vojnika. Da bi vodili i podržavali ove trupe, broj „borbenih korpusa” će se povećati sa 6 na 15, a broj štabova divizija sa 24 na 38.

nato vezba ilustracija
nato vezba ilustracija

Očekuje se značajan porast broja protivvazdušnih jedinica, sa 293 na 1.467. Ove jedinice će uključivati protivvazdušne raketne sisteme kao što su Patriot, Iris T-SLM, Skyranger, ali i sisteme za borbu protiv dronova i blisku zaštitu. Očekuje se i porast broja helikopterskih jedinica, sa 90 na 104.

Ovo su ukupni zahtevi za svih 32 saveznika. Minimalni zahtevi kapaciteta raspodeljeni državama članicama postaju obavezni ciljevi kapaciteta nakon sastanka ministara odbrane NATO-a u oktobru 2025. godine.

Količina dodeljenih kapaciteta odnosi se na ekonomski nivo i veličinu populacije saveznika, prema nemačkom vojnom listu. U slučaju Nemačke, njoj je dodeljeno oko 9,28% od ukupno potrebnih kapaciteta, što podrazumeva da Bundesver treba da obezbedi „pet do šest dodatnih borbenih brigada”, kao i osoblje za „dodatni borbeni korpus” i još jednu helikoptersku jedinicu.

Trenutno Bundesver ima osam brigada, deveta je u fazi formiranja, a planirano je da deseta postane operativna do 2031. godine.

Iako se tekući NATO plan odnosi na period do 2031. godine, komandanti alijanse su kroz minimalne zahteve kapaciteta zahtevali da se „neophodni koraci za nabavku najurgentnijih kapaciteta pokrenu što je pre moguće”.

Takođe se navodi da bi sprovođenje NATO ciljeva „verovatno zahtevalo mnogo više od dva procenta bruto domaćeg proizvoda u ulaganja u odbranu za saveznike”.

Odbijanje ovih planova se ne preporučuje nijednoj državi, jer bi ugrozilo jednoglasno prihvatanje procesa i dovelo u pitanje kredibilitet cele alijanse. Mere za neposlušnost nismo saznali, ali vrlo je verovatno da takva vlast u svojoj zemlji ne bi sačekala sledeće izbore.

pentagon nazvao poljsku liderom nato a u evropi
Nato snage u Poljskoj

Još uvek su mogući pregovori između država i NATO vođstva u vezi sa prirodom i količinom doprinosa, ali proces se uopšteno razume i prihvata među članovima NATO-a.

Štaviše, vlade, kao što je nemačka, već smatraju ispunjavanje ciljeva kapaciteta koje je postavio NATO nacionalnim prioritetom.

3 KOMENTARA

  1. U vojnoj taktici postoji i varijanta,prebacivanja sukoba,to jest otvaranje fronta gde ga neprijatelj ne ocekuje,obicno negde po dubini.tako da ukrajina moze biti tek polazna tacka,a posle ko zna,nemacka,italija,itd.sve u svemu stvari ne idu na dobro,tesko ce skoro doci do dogovora,a svet klizi u nepovrat.posle ce svima biti žao.

  2. Predpistavljam da ove sirotinjske zemlje pakta ce obezbediti pesadiju a ove bogate gvozdjuriju i eto sve na broju.
    Bogati u vojsku volove a sirotinja sinove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version