NaslovnaNovostiPentagon: Obaranje ruskih dronova iznad Poljske ili Rumunije ne dolazi u obzir,...

Pentagon: Obaranje ruskih dronova iznad Poljske ili Rumunije ne dolazi u obzir, nećemo da se uvučemo u rat

Sjedinjene Države neće oboriti ruske dronove iznad Poljske ili Rumunije jer bi to značilo direktno učešće u ratu, kažu američki zvaničnici.

Na pitanje novinara da li SAD razmišljaju da postupe na sličan način kao što je usvojen za podršku Izraelu, Sabrina Sing, sekretar za štampu Pentagona, rekla je da je došla sa pojašnjenjima.

„Govorimo o dva različita sukoba. Na početku ruske agresije u Ukrajini, predsednik (Džo Bajden) je naredio Pentagonu da obezbedi Ukrajini ono što joj je potrebno na bojnom polju. Veoma je uspešna u razmeštanju te imovine, bilo da koristi protivvazdušnu odbranu ili drugu opremu“, rekla je Sing, prema transkriptu konferencije za novinare, koji je dostupan na veb stranici Pentagona.

Prema Singovoj, ako bi SAD obarale ruske dronove iznad Poljske ili Rumunije, to bi nas „uvuklo u rat na drugačiji način“, a SAD žele da izbegnu takav scenario.

„Trenutno osećamo da se Ukrajina uspešno brani od ruskih napada na svoje gradove, stanovništvo ili infrastrukturu. I nastavićemo da se trudimo da (Ukrajinci) imaju podršku koja im je potrebna za to“, dodala je ona.

Zvaničnica je podsetila šta je crvena linija koju je sam nametnuo Vašington: „Predsednik Bajden se obavezao da Sjedinjene Države neće slati trupe u Ukrajinu, ali mi podržavamo Ukrajinu u njenim naporima da povrati svoju suverenu teritoriju.

Ruska Federacija uveliko koristi dronove kamikaze Geran protiv Kijeva, koji povremeno okrznu teritoriju ili vazdušni prostor zemalja članica NATO-a.

To se desilo nekoliko puta u Rumuniji, ali su ruski dronovi stigli i do teritorije Poljske. Takođe, prvi put od početka sukoba, dron je krajem septembra navodno ušao i na teritoriju Letonije.

rm 70 vampire 1
rm 70 vampire

Pored Ukrajine, poljski političari su pozvali na njihovo obaranje, ali većina među drugim državama članicama NATO-a ostaje nevoljna. Ranije je poljski ministar spoljnih poslova izjavio da Poljska i druge susedne zemlje Ukrajine treba da obore ruske rakete pre nego što uđu u njihov vazdušni prostor.

Poljsko Ministarstvo spoljnih poslova je odmah potom preciziralo da je Sikorski izrazio lično mišljenje, a nikako stav vlade. Do sada nijedna država nije oborila ruski dron u svom vazdušnom prostoru.

Nakon sastanka sa generalnim sekretarom NATO, Markom Ruteom, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izrazio je nadu da će NATO zemlje promeniti svoj stav u vezi sa zaštitom vazdušnog prostora Ukrajine.

12 KOMENTARA

  1. NATO je skupina kukavičkih narodića, već skoro 3 godine guraju ukrajince u sigurnu smrt a sami se kriju u mišjoj rupi i po SVOJIM medijima se junače i prave se stenom a pesak su.

  2. Sto se bre zanosis Rujofilu laznom vescu !
    Ako se slucajno usude da Ruje napadnu US saveznike ima da bude zestok odgovor.
    Eno u Siriji su im Vagner i Specnazi napali baze i dobili su zestoko po tamburi, za samo 4h pobili su im preko 300 specijalaca, bezali su ko jazavci prema Damasku. Sukob se desio u februaru 2018.
    Tako da ne lupaj gluposti kad ne znas.

    1
    8
    • Hrvoje, kopaj kontejnere i tišina. Tvoja je stvar što veruješ zapadnim kovid-pLandemija televizijama, samo se ti bustetiši, daleko ćeš dogurati sa njima 😂😂😂

      • Dulence Rujofilu jedan, naravno da to nije bila vest na kgb propagadnim kanalima iz Nisa, ali veze bre nemas sta se zaista desava u svetu.
        Dakle general Majli je zvao Sojgua da dodju Ruje da pokupe leseve, ovi su mu posle konsultacija rekli da nemaju vojske u severoistocnoj Siriji, i nisu dosli tako da su morali Ameri da ih sahranjuju, eto toliko su vam humane Ruje !!! Od tada nijedan Ruski vojnik nije prismrdeo severoistocnoj Siriji, zapitajte se zasto nisu smeli ni da pisnu kad su Ameri pre nekoliko meseci bombardovali Iranski Hezbolah u Siriji !
        Napominjem, Asad je zvao Ruje da mu budu garant jedinstvene Sirije, kad ono medjutim, aj sto US rade sta hoce tamo, ali i Turci ganjaju Kurde i svako malo upadaju u Siriju.
        Ovo je istina i samo ziva istina, a sto se vamo cmaroljupcima Ruja ne svidja to je samo vasa patologija.
        Inace uvek su Ruje bile zastitnici Bugara, tako je bilo odvajkada a kad se pomire evo Ruja da im ulete u bratski zagrljaj…

    • Ali dron tri NATO države i Englezi u AWCSu nisu otkrili pade usred lijepe naše mora da su tada imali vrijeme na čaj

      1
      1
    • Što se Hrvojice praviš lud, pa juče jeobjavljen članak gen.Hodžisa koji lepo kaže da je NATO inferioran Rusiji.

      1
      1
  3. Pa naravno mogu da obaraju iznad papucarskih zemalja(mislim momci u papucama) gde je protivnik ozbiljan tu price nema.

    8
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave