NaslovnaNovostiHuti pomorskim kamikaza dronom udarili britanski naftni tanker Cordelia Moon u Crvenom...

Huti pomorskim kamikaza dronom udarili britanski naftni tanker Cordelia Moon u Crvenom moru [VIDEO]

U napadu jemenskih Huta koje podržava Iran, čamac bez posade natovaren eksplozivom udario je i eksplodirao u britanskom naftnom tankeru Kordelija Mun (Cordelia Moon) pod zastavom Paname u Crvenom moru, izazvavši ogromnu eksploziju i požar.

Napad se dogodio oko 110 kilometara od luke Hodejda u Jemenu, koja je poslednjih dana bila meta vazdušnih udara izraelskih vazduhoplovnih snaga.

Huti (Ansar Allah) iz Jemena, objavili su 3. oktobra video snimak koji dokumentuje njihov napad na naftni tanker Cordelia Moon. Snimak koji su objavili Huti prikazuje veliki požar koja izbija iz tankera sa leve strane, uzdižući gust stub tamnog dima u vazduh.

Tanker Cordelia Moon je napadnut besposadnim kamikaza plovilom oko 64 nautičke milje severozapadno od jemenske luke Al-Hodeida na Crvenom moru, izvestila je 1. oktobra organizacija Ujedinjenog Kraljevstva za pomorske operacije trgovine, deo Kraljevske mornarice.

Tanker, koji je bio u stanju balasta, oštećen je na tanku s leve strane, izvestile su britanska firma za bezbednost Ambrey i Združeni pomorski informativni centar američke mornarice, dodajući da je tanker nastavio ka svojoj sledećoj luci.

Huti tvrde da je Cordelia Moon u vlasništvu Velike Britanije. Grupa je saopštila da je tanker bio meta kao podrška Pojasu Gaze i Libanu, kao i kao odgovor na nedavne američke i britanske napade na Jemen.

Zvaničnici pokreta Huti potvrdili su da je u napadu učestvovao čamac bez posade napunjen eksplozivom, jedan dron i osam projektila. Udar je izazvao međunarodnu zabrinutost zbog rastuće pretnje komercijalnom brodarstvu u regionu, gde bi širi rat mogao da izbije usred eskalacije sukoba između Izraela i Libana.

Od novembra, Huti, koje podržava Iran, napali su desetine plovila povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD-a i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru.

Grupa je takođe lansirala desetine dronova i raketa na Izrael i oborila najmanje jedanaest borbenih dronova američke proizvodnje MQ-9 Reaper iznad Jemena i obližnjih voda.

izrael, nakon što je devastirao hamas i hezbolah, sada napada hute dok u jemenu pada još jedan dron mq 9 reaper
oboren još jedan dron mq 9 reaper

Ovaj napad je bio prvi značajniji napad Huta na komercijalni brod u poslednjih nekoliko nedelja.

Podsetimo da je prošle nedelje još jedan brod, teretnjak pod zastavom Liberije na putu za Suecki kanal, oštećen raketnim udarom otprilike 177 kilometara severozapadno od Hodejde.

Prema navodima britanske bezbednosne kompanije Ambrey i pomorskih izvora, brod je pretrpeo značajnu štetu, ali tačne posledice napada još nisu utvrđene.

SAD i Velika Britanija su od januara izvele stotine napada na područja pod kontrolom Hutija u Jemenu. Izrael je takođe izveo dva talasa napada na civilnu infrastrukturu u zapadnoj jemenskoj provinciji Al-Hodeida u julu i septembru.

Međutim, grupa je ostala nesputana, što je očigledno iz njihovih nedavnih napada.

8 KOMENTARA

  1. Dobro je pa su već čekirali cene goriva do sledećeg petka.
    Ovi Huti ispadoše najopasniji u regionu pa i u svetu, S.Koreja, Rusija, Kina …. Treba da se ugledaju na njih.

      • Koji MI, MI smo dali ZA na pravo ovom idiotu da naš glas proda i da nas orobi inostranim bankama na dosta dugo, za.ebao je i Tita po pozajmicama.

          • Da al ne zato što je tito bio mnogo dobar i pametan nego jer su tadašnji globalni trendovi u privredi bili takvi da su bankari imali interesa da kreditiraju proizvodnju dok danas nemaju.

        • @.AndrijA-nažalost da. Ali i mi smo delom da razmišljamo na način kako zapadnjaci razmišljaju-yebeš čast,slobodu, pravdu, ganjaj egzistenciju i snobizam, jer lako je izabrati-oćemo ko Huti da živimo ko u srednjem veku i da ratujemo ili ćemo “ko sav normalni svet” da živimo u miru i po okupatorskim pravilima. Eno,hrvati klečavci prednjače u tome, zbog toga ih ima sada oko 2,5 mil.samo a mnogi Srbi sele tamo da rade i da čak i ostanu, nema im veze štosu ovi pre samo 30 godina proterali njihove sunarodnike.

      • Jeli to neki fazon da pišeš “hrvackih”a ne hrvatskih. Da li je to intelekt gluposto ili je glupost intelekta ?

  2. Ode nafta, umesto englezima, ode u vazduh 😘. Bravo Huti, samo gas, samo štetu činiti NATO baksuzima i nacistima👌✌👍

    4
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave