NaslovnaNovostiKurir je stigao! Novi teško naoružani roboti ruske vojske već stigli u...

Kurir je stigao! Novi teško naoružani roboti ruske vojske već stigli u posetu ukrajinskim rovovima

Ruska vojska je nedavno primila veliku količinu bespilotnih kopnenih vozila tipa Kurir, koja imaju za cilj da pruže napredne mogućnosti oružanim snagama.

Ruski “kuriri” mogu biti opremljeni različitim vrstama oružja i već su učestvovali u sukobima u Ukrajini.

Trenutno se masovno proizvode u ruskoj odbrambenoj industriji i isporučuju u velikim količinama ruskim vojnim jedinicama, mnoge od kojih ih koriste u tekućim rusko-ukrajinskim borbama.

Naoružani dronovi u rovovima

Kao što smo ranije spomenuli, Kurir dron može biti naoružan širokim spektrom oružja, uključujući automatske bacače granata AGS-17 i AGS-30, protivtenkovske vođene rakete i teške mitraljeze kalibra 12,7 mm.

Besposadna kopnena vozila takođe su sposobna da postavljaju protivtenkovske mine na tlo, kao i da budu naoružana termobaričnim raketnim bacačima RPO-A Šmelj.

smelj
smelj

Konačno, postoji i opcija opremanja platforme sistemima za elektronsko ratovanje, što u kombinaciji s ostalim funkcijama čini Kurir veoma svestranim i višenamenskim odbrambenim proizvodom.

Zahvaljujući svojoj raznovrsnoj opremi, ovaj dron može se koristiti za različite misije na bojnom polju.

Najnovija platforma koju je ruska vojska primila deo je napora Kremlja da ubrza proizvodnju i usvajanje bespilotnih kopnenih vozila. Ruska odbrambena industrija radi punim kapacitetom kako bi zadovoljila potrebe vojske, navodi se u saopštenju.

Što se tiče istorije Kurir sistema, prvobitno je bio dizajniran za civilne primene, ali je dizajn evoluirao, i Rusi su brzo shvatili da ovaj dron može postati veoma korisno odbrambeno sredstvo.

Na rusko-ukrajinskom bojnom polju, ruska vojska je rasporedila sistem Kurir na frontu u gradu Avdijivka u Donjecku. Tamo je rusko bespilotno vozilo korišćeno uglavnom za podršku ruskim vojnicima tokom borbenih misija.

Ove godine proizvodnja Kurira dramatično je povećana u Rusiji. Tokom 2023. godine ovaj sistem se proizvodio u ograničenim količinama, ali od prvih meseci ove godine Rusi su počeli da ga proizvode u velikim količinama. Ovo ukazuje na to da ga možda čak smatraju i ključnim elementom za svoje kopnene operacije.

2 KOMENTARA

  1. biblija: "Amaleci, Moapci, Edomci, Hananci moraju umreti, sve satrti, muške,žene,decu, stoku da ništa nepretekne, u ime boga izraelovog, punog ljubavi i pravde"

    Ja sam čitao iz neke debele knjige da ovi roboti osim u vojne svrhe tamanjenja buba-švaba i nacista imaju i civilnu upotrebu i da ukrajinskim vojnicima nudi besplatnu vakcinaciju u guzu protih svih mogućih, nekadašnjih, sadašnjih a i budućih pLandemija a posebno protiv virusa kovid koji ima neslućenu smrtnost od tačno 894,65 % i veoma je smrtonosan 😁

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave