NaslovnaNovostiUzvratni napad Izraela na Iran sada svi isčekuju dok IRGC tvrdi da...

Uzvratni napad Izraela na Iran sada svi isčekuju dok IRGC tvrdi da su prvi put koristili hipersonični “Fatah”

Iran je izveo operaciju bez presedana ispalivši stotine raketa na izraelsku teritoriju. Ovo je drugi takav napad na Izrael u poslednjih nekoliko meseci, nakon što su u aprilu iranske rakete i dronovi po prvi put napali glavnog neprijatelja Teherana.

Iako Iran nema ni vojne kapacitete ni političku podršku u regionu za rat visokog intenziteta protiv SAD, Teheran preti sveopštim sukobom sa bilo kojom državom koja direktno interveniše.

Iran je ovim potezom pokušao da sačuva obraz i još jednom pokazao da ipak može da udari po Izraelu u bilo koje vreme, te pokušao da natera Izrael da zastane i razmisli.

Hoće li ovo sprečiti Izrael u daljim aktivnostima u Libanu? Ne. Hoće li to naterati Izrael da dvaput razmisli pre nego što udari po Siriji i drugim ciljevima na svojoj listi? Donekle.

Iranska Revolucionarna garda: “Prvi put smo upotrebili hipersonične rakete “Fatah” u napadu na Izrael”

U svom napadu u utorak, Iran je lansirao više od 180 balističkih raketa na Izrael, saopštile su izraelske vlasti. Alarmi su se oglasili širom Izraela, a eksplozije su se čule u Jerusalimu i dolini reke Jordan, prema izveštaju agencije Reuters.

Prema izveštajima, Iran je po prvi put ispalio hipersoničnu raketu Fattah 2. Iranska državna televizija tvrdi da je 80% od oko 180 ispaljenih raketa pogodilo svoje mete. Predsednik Irana upozorio je da je ovo lansiranje “samo deo naših sposobnosti”.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je operacija bila odbrambena i usmerena samo na izraelske vojne i bezbednosne instalacije. Teheran je ranije tvrdio da je napao tri izraelske vojne baze.

Fattah 2

Fatah 2, najsavremenija hipersonična raketa, opremljena je mogućnostima klizanja, što ga svrstava u klasu hipersoničnih klizećih vozila (HGV) i hipersoničnih krstarećih raketa (HCM).

fatah 2
fatah 2

Prema iranskim izvorima, raketa od više od 4 tone ima bojevu glavu od oko 1.000 kg i može da pogodi na udaljenosti od 1.400 km. Maksimalna brzina rakete bila bi 13 maha.

Iranski arsenal raketa, najveći na Bliskom istoku, postaje sve sofisticiraniji, a ovaj napad ukazuje na promenu iranske vojne strategije.

Raketni sistem Fattah 2 takođe može potencijalno nositi nuklearne bojeve glave, prema izveštajima iz prošle godine, iako ovo nije potvrđeno. Iran je svetu prikazao Fattah 2 prošle godine. Fatah-2 je zapravo dalji razvoj Fataha-1, ali sa novom i modernom hipersoničnom bojevom glavom.

Netanjahu najavljuje da će Iran platiti nakon napada na Izrael, oko za oko zub za zub

Netanjahu takođe najavljuje da će Iran platiti nakon napada na Izrael.

Američki novinski sajt Aksios izveštava da će Izrael za nekoliko dana pokrenuti „veliku operaciju odmazde” na iranski raketni napad, koji bi mogao da gađa iranska postrojenja za proizvodnju nafte.

Izraelska protivvazdušna odbrana je bila aktivirana i većinu projektila presreli su „Izrael i odbrambena koalicija predvođena Sjedinjenim Državama“, rekao je izraelski kontraadmiral Daniel Hagari u video snimku na X, dodajući: „Napad Irana je težak i jak napad. (…) Večerašnji događaj će imati posledice“.

ronen bar i netanjahu
ronen bar i netanjahu

Centralna oblast Izraela zadobila je “mali broj” udara, a bilo je i drugih udara u južnom Izraelu, rekao je on. Izraelska vojska objavila je snimak škole u ​​centralnom gradu Gadera koja je teško oštećena iranskom raketom.

Baraž iranskih projektila ispaljenih na Izrael kasno u utorak izgleda da je „dvostruko“ veći od prethodnog napada Irana na Izrael u aprilu, navodi Pentagon.

Izrael je dokazao svoje sposobnosti i odrediće kada i gde da odgovori, rekao je izraelski šef general Herci Halevi.

Kako bi izraelski odgovor mogao da izgleda?

Prema preliminarnim informacijama, napad bi mogao da bude usmeren na vojne ciljeve, uključujući baze Korpusa garde islamske revolucije (IRGC), strateške infrastrukturne objekte i iranske raketne bacače.

Uprkos uspešnom funkcionisanju izraelskih i američkih protivraketnih odbrambenih sistema, neke od raketa su dostigle svoje ciljeve.

Eksperti primećuju da je vojna eskalacija između Izraela i Irana dostigla kritičnu tačku. Izraelski lovci, prema nekim izveštajima, spremni su za udar čim stignu do izračunatih koordinata iznad Iraka.

f 35 adir izrael
f 35 adir izrael

Irački vazdušni prostor se koristi kao ruta da se zaobiđu neposredni iranski sistemi protivvazdušne odbrane, omogućavajući izraelskim vazdušnim snagama da brzo i neočekivano napadaju.

Podsećamo da izraelske snage simultano sprovode kopnenu kampanju u Libanu prvi put u 18 godina, koja je usmerena protiv Hezbolaha, najbolje naoružane iranske proksi snage na Bliskom istoku.

7 KOMENTARA

  1. Izrael nije imao nikakvih gubitaka u F-35,da je unisteno 20,verovatno bi Izrael pokrenuo zestok uzvratni udar ,mozda tokom Iranskog raketnog napada,mozda i takt.nuklearni.Verovatno ce ti “unisteni “avioni da ucestvuju sa ostalim u
    uzvratnom udaru na Iran.Ceka se pogodan tajming,ko protiv Huta,utovar goriva,transport raketa,elektrane,mozda nukl.objekti itd.Ako Iran ponovo uzvrati,verovatno ce se SAD,ukljuce da isprobaju F-22 ,u realnim uslovima.Za Iran nepotreban rat,verske mule fanatici,bas ih briga za gubitke.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave