NaslovnaNovostiIran digao borbene avione F-14 Tomcat i F-4 Phantom II usled pretnje...

Iran digao borbene avione F-14 Tomcat i F-4 Phantom II usled pretnje od izraelskog uzvratnog udara

Iranski mediji su izvestili o početku stalnih vazdušnih patrola borbenih aviona ratnog vazduhoplovstva zemlje. Kako se navodi u saopštenju, borbeni avioni Grumman F-14 Tomcat i McDonnell Douglas F-4 Phantom II sada redovno patroliraju nebom kako bi se suprotstavili potencijalnim pretnjama iz vazduha.

Ova odluka je doneta u kontekstu rastućih regionalnih tenzija i pojačane aktivnosti stranih snaga u regionu Bliskog istoka.

Stalno prisustvo borbenih aviona na nebu postalo je deo nove iranske odbrambene strategije koja ima za cilj da spreči sve moguće vazdušne napade.

Vlasti zemlje ističu da su spremne na sve izazove, a njihove vazdušne snage su sposobne da odbiju svaku agresiju. F-14 i F-4, iako nisu modeli najsavremenije generacije, teoretski dozvoljavaju presretanje vođenih projektila.

Da li lovci proizvedeni 50-tih i 70-tih godina prošlog veka mogu da pomognu, ostaje da vidimo.

RV Irana jedno je od najsnažnijih u regionu, ali opterećeno i različitim tipovima aviona i tehnike, njene nabavke, zanavljanja i stanja. Opslužuje ga preko 52.000 pripadnika, od kojih 37.000 u RV (po drugim podacima 30.000), a u PVO 15.000 ljudi.

Imaju u upotrebi oko 300 borbenih letilica raznih vrsta. Značajan deo tehnike je zastareo i nije upotrebljiv. Više od polovine tehnike je američko-francuskog porekla i njeno redovno opsluživanje i remont nije moguć usled sankcija koje su započete još početkom osamdesetih godina.

Ostala tehnika je uglavnom ruska (sovjetska) i kineska. Korpus islamske revolucionane garde ima svoje Ratno vazduhoplovstvo.

Na broju, formacijski, Iran ima devet lovačko-jurišnih eksadrila (do 186 aviona), sedam lovačko-presretačkih (70-74 aviona), jednu izviđačku (do osam aviona), a poseduje i transportnu i pomoćnu avijaciju. 

Prve primerke aviona Phantom-II Iran je nabavio još tokom vladavine šaha Reze Pahlavija. Imperijalno vazduhoplovstvo Irana raspolagalo je sa ukupno 225 aviona Phantom-II i to 32 F- 4D, 177 F-4E i 16 RF-4E. 

McDonnell Douglas F-4E Phantom-II
McDonnell Douglas F-4E Phantom-II

Po izbijanju Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, susedne arapske zemlje su se osetile ugraženim od strane Islamske Republike Iran, tako da je Irak 22. septembra 1980. godine napao Iran. Ovim napadom započeo je krvavi osmogodišnji Iračko- iranski rat. Tokom tog rata Iran je izgubio 70 aviona.

7 KOMENTARA

  1. Staro kaubojsko NATO đubre. Ni novi im nisu puno bolji. Ajde bar imaju padobran kad ih spiče da piloti mogu da možda i prežive u tim američkim sanducima.

  2. Sto ne kupe Iranci od Kineza J-10C ili bar JF-17,koje proizvodi Pakistan,svi su u Briksu.Ispada Kinezi ne prodaju J-10 ,svakome ko nije po volji Vasingtona,zbog ogromne trgovine sa SAD.Pakistanu prodaju zbog tenzija sa Indijom,ispada Indija u sendvicu izmedju Kine i Pakistana.

      • Proizvodnja su 35 o ostalih je utrostrucena ,za tvoje informacije za 3 godine otvoreno nekoliko novih fabrika i proizvodi se 24 sata dnevno

        • …@Kaktusbd-sve je go tačno ali sve što proizvedu ide u rusku vojsku. Teško da sada SU35 oni izvoze.

          1
          1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave