NaslovnaNovostiSu-35 vs F-16: Ruski lovac Su-35 prozujao tik uz američkog F-16C iznad...

Su-35 vs F-16: Ruski lovac Su-35 prozujao tik uz američkog F-16C iznad Aljaske [VIDEO]

Veoma burna epizoda dogodila se na Aljasci tokom presretanja ruskih aviona.

Severnoamerička komanda protivvazdušne odbrane (NORAD) objavila je ranije video snimak borbenog aviona F-16C 18. eskadrile lovačkih presretača koji presreće dva ruska bombardera Tu-95MS u regionu Aljaske.

U pitanju je snimak ruskog Su-35S Flanker koji izvodi veoma opasan manevar tik pored američkog lovca, prolazeći ispred njega velikom brzinom.

Na 15-sekundnom video snimku objavljenom na društvenim mrežama, vojni mlaznjak se može videti kako leti samo nekoliko metara od aviona NORAD-a dok prolazi pored njega, okrećući se levo-desno.

Imamo prilike da gledamo „najdramatičniji“ snimak vazdušnog sukoba ruskih i američkih aviona, bar prema rečima američkih kolumnista Drajva.

Video koji je objavila američka administracija snimljen je iz kokpita F-16C i pokazuje koliko je američki pilot bio zaprepašćen iznenadnim manevrom ruskog Su-35.

U zvaničnom saopštenju Pentagona se navodi da je „Severnoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD) otkrila i pratila 4 ruska borbena aviona u ADIZ-u na Aljasci 23. septembra 2024. Ruski avioni su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu ušli u američke ili kanadske nacionalne granice. Ova ruska aktivnost se redovno posmatra i ne predstavlja pretnju“.

NORAD je saopštio da je rasporedio avione za „bezbedno i disciplinovano presretanje” ruskih aviona u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske.

su 35 vs f 16 ruski lovac su 35 prozujao tik uz američkog f 16c iznad aljaske
su 35 vs f 16 ruski lovac su 35 prozujao tik uz američkog f 16c iznad aljaske

NORAD je opisao postupke ruskog borbenog aviona kao nepromišljene, rekavši da je Su-35 leteo opasno blizu američkog aviona koji je obavljao rutinsku patrolu u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane (ADIZ) Aljaske.

General Gregori Gijo, komandant NORAD-a, kritikovao je postupke ruskog pilota. „Avioni NORAD-a su 23. septembra 2024. godine izveli bezbedno presretanje ruskih vojnih aviona u ADIZ-u Aljaske“, rekao je on. „Ponašanje ruskog Su-35 bilo je nesigurno, neprofesionalno i sve je dovelo u opasnost”.

Poslednjih godina, ruski avioni su često leteli u blizini američkog vazdušnog prostora na Arktiku, što je izazvalo redovna presretanja snaga NORAD-a. Međutim, većina prethodnih susreta opisana je kao profesionalna i bez događaja.

Raspoređivanje se poklopilo sa premeštanjem osam ruskih vojnih aviona i četiri vojna broda, uključujući dve podmornice, u blizini Aljaske, dok su Rusija i Kina izvodile zajedničke vojne vežbe. Nijedan od aviona nije narušio vazdušni prostor SAD.

NORAD je ranije saopštio da je otkrio i pratio ruske vojne letelice koje su letele kod Aljaske tokom četiri dana 11., 13., 14. i 15. septembra.

Zaista, čak i ako ruski manevar „žilet“ izgleda impresivno i posebno opasno na snimku koji su objavile SAD, to je zapravo akcija koju Rusi redovno izvode tokom presretanja.

Naročito tokom Hladnog rata, piloti sovjetskog vazduhoplovstva su se približavali zapadnim avionima, kako bi zastrašili pilote i pokazali letne sposobnosti (posebno agilnost) svojih lovaca.

Američki i evropski piloti su ove radnje uvek nazivali „neprofesionalnim i opasnim“, ali ne samo da se rusi nisu ograničili sa delovanjem, već sada takve manevre izvode i kineski piloti lovaca.

Čini se da su Kinezi čak odveli svoju „igru“ predaleko, pošto njihovi lovci bacaju đubre na neprijateljske avione da bi zaslepili i dezorijentisali senzore. Ovu taktiku smatraju, ako ništa drugo, posebno opasnom, kako američki tako i njima bliski vojni analitičari i stručnjaci.

Američko vazduhoplovstvo takođe koristi neke oštre manevre, ali “ne na tako agresivan način“, rekao je američki izvor.

su 35 prozujao tik uz američkog f 16c iznad aljaske
su 35 prozujao tik uz američkog f 16c iznad aljaske

Podsetimo, u julu su dva ruska bombardera Tu-95 i dva kineska bombardera H-6 ušli u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane Aljaske, saopštio je NORAD. Bombardere su presreli američki lovci F-16 i F-35, zajedno sa kanadskim CF-18 i drugim avionima za podršku.

Ranije ovog meseca, Japan je rekao da su njihovi lovački avioni koristili rakete da upozore ruski izviđački avion da napusti vazdušni prostor iznad severnog Japana.

Učestalost ulaska ruskih aviona u to područje varira svake godine. NORAD se požalio da je prosek nekada bio šest ili sedam godišnje, ali se u poslednje vreme povećao. Prošle godine je bilo 26 slučajeva ukupno, a ove godine već 25.

5 KOMENTARA

  1. Znaš kako, kad ti pored tintare prođe superiorno snažni, veliki i agilni dvomotorni lovac, dok ti pilotiraš starim drndalom sa 1 motorom onda moraš da se trzaš ko ovaj američki pilot😂. Inače gde su svi ti f-16 u Ukr.,.mislim osim tih 10 koje su Rusi već uništili ??? 😂😂 Rusi sve i češće govore da anglosaksonske granice ne vrede u svetu, i da Aljaska nije deo US rajha. Ipak, EU će najgore da prođe sa tim svojim granicama koje su im anglo-tumori odredili.

    13

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave