Naslovna Novosti SAD uskače za Izrael: Naređeno obaranje iranskih raketa, Linzi Grejem poziva na...

SAD uskače za Izrael: Naređeno obaranje iranskih raketa, Linzi Grejem poziva na udar u iranske rafinerije nafte

5
bajden haris i blinken
bajden haris i blinken
google news

Bela kuća je saopštila da je američki predsednik Džo Bajden sazvao sastanak sa potpredsednicom Kamalom Haris i njihovim savetnicima za nacionalnu bezbednost kako bi razgovarali o neposrednom iranskom napadu na Izrael.

Saopštenje je izdato nakon što je napad već počeo. „Razmatrali su stanje priprema SAD da pomognu Izraelu da se odbrani od ovih napada i da zaštiti američko osoblje u regionu,“ navodi se u saopštenju Bele kuće.

Predsednik Bajden i potpredsednica Haris pratili su iranski napad na Izrael iz krizne sobe Bele kuće i primali redovne izveštaje od svog tima za nacionalnu bezbednost, saopštili su zvaničnici u utorak.

Američki predsednik je naredio vojsci da podrži odbranu Izraela od iranskih napada i da obori rakete usmerene na Izrael.

Ranije, pre početka napada, Bajden je izjavio da su SAD spremne da pomognu Izraelu u odbrani od iranskog raketnog napada, kao i da zaštite američko osoblje u regionu.

Pentagon je saopštio da je ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o mogućem iranskom napadu na Izrael i njegovim ozbiljnim posledicama.

Jedna od prvih reakcija iz Kongresa SAD stigla je od senatora Lindzija Grejema, koji je iranski napad nazvao „prelomnom tačkom“ i pozvao na odgovor. Grejem je predložio koordinaciju sa Izraelom u cilju udara na iransku infrastrukturu za preradu nafte.

americki senator grejem i zelenski copy
americki senator grejem i zelenski

Predsednik Bajden je odložio planirani telefonski razgovor sa rabinima pred veliki jevrejski praznik zbog ove krize.

Bivši predsednik Donald Tramp takođe je komentarisao napad, nazivajući situaciju „apokaliptičnom“ i izrazivši zabrinutost da je svet izvan kontrole, kritikujući nedostatak liderstva u SAD.

5 KOMENTARA

  1. Iran bespotrebno ulazi u sukob.Drugo da mu je napadnuta teritorija.Da SAD ,ne obuzdavaju Izrael ,i uskacu sa svojom vojskom,Izrael bi verovatno nuklearno uzvratio,za njega biti,ili ne biti ,zbog male strateske dubine teritorije.

  2. TO NIJE IZREALSKI RAT TOJE AMERIKA IZAZVALA KAO I. SVIH RATOVA KOJISE VODE IZGLDAMI DAĆE OVDE IZREAL PROĆI KAO UKRAINA JER TOJE ISTI SCENARIO AMERIKE I BRITANIJE

    4
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version