NaslovnaNovostiRuski i kineski ratni brodovi sa vežbi prelaze na zajedničke patrolne misije...

Ruski i kineski ratni brodovi sa vežbi prelaze na zajedničke patrolne misije u azijsko-pacifičkom regionu

Pres služba ruske Tihookeanske flote saopštila je 01.10.2024. godine da su borbeni brodovi iz Rusije i Kine formirali taktičku pomorsku grupu i prešli na izvršavanje patrolnih zadataka u azijsko-pacifičkom regionu.

„U sastavu taktičke pomorske grupe sa ruske strane nalaze se razarači Admiral Pantelejev i Admiral Tribuc iz Tihookeanske flote. Kinu predstavljaju razarači Xining i Wuxi, fregata Lin Yi i brod za snabdevanje Taihu“, navodi se u saopštenju Tihookeanske flote, koje je prenela agencija Interfaks.

Ranije su borbeni brodovi dve zemlje učestvovali u zajedničkoj vežbi pod kodnim imenom Beibu/Interakcija-2024, koja se odvijala u morskim zonama Japanskog mora, nakon čega su prešli u Ohotsko more, gde su dopunili zalihe.

Rusko-kineska taktička pomorska grupa sada je prešla Busolov prolaz i ušla u severozapadni deo Tihog okeana. Tokom zajedničke patrole, borbeni brodovi će sprovesti niz vežbi protivpodmorničke odbrane i spasavanja na moru.

kineska mornarica, na slici vidimo liaoning kineski nosac aviona
kineska mornarica, na slici vidimo liaoning kineski nosac aviona

Intenziviranje pomorske saradnje Rusije i Kine

Borbeni i pomoćni brodovi pripadajući Mornarici Narodnooslobodilačke vojske Kine sarađuju sa ruskim partnerima iz Tihookeanske flote već više od tri nedelje.

U početku su učestvovali, u periodu od 10. do 16. septembra, na najvažnijoj borbenoj pripremnoj aktivnosti planiranoj ove godine u ruskoj vojsci, strateškoj komandno-štabnoj vežbi Okean-2024.

Od 18. septembra, četiri kineska broda su boravila u ruskoj luci Vladivostok, nakon čega su 21. septembra ponovo isplovili na more i učestvovali u zajedničkoj rusko-indijskoj vežbi Beibu/Interakcija-2024.

Treba napomenuti da je, u periodu od 15. do 17. jula, u Južnom kineskom moru održana rusko-kineska pomorska vežba Pomorska saradnja-2024.

U sastavu zajedničkog odreda koji je učestvovao u manevrima nalazili su se korvete Gromki i Rezki iz Tihookeanske flote, razarač Yinchuan, fregate Dali i Hengšui, kao i brod za snabdevanje Veišanhu iz kineske mornarice.

Takođe, u martu ove godine, u vodama Omanskog zaliva u Arabijskom moru, održana je vežba Mornarički sigurnosni pojas-2024, uz učešće borbenih i pomoćnih brodova iz Rusije, Kine i Irana.

iranska mornarica
iranska mornarica

Rusku stranu su predstavljali raketna krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnikov iz Tihookeanske flote. Oni su sproveli zajedničke aktivnosti sa dva borbena broda i jednim brodom za snabdevanje iz Kine, kao i sa 10 borbenih i pomoćnih brodova i tri helikoptera koji pripadaju Mornarici Irana.

Sve ove aktivnosti ukazuju na intenziviranje pomorske saradnje između Rusije i Kine, koja sigurno već predstavljata ako ne pretnju, onda duboku nelagodu za protivnike ove dve države u azijsko-pacifičkom regionu, među kojima su pre svega SAD i Japan.

4 KOMENTARA

    • Чико Каетано Лопез Мартинез Фернандез деље Загора

      Да ли си видео ону макету од Крима, преко Херсонске и Запорошке области, до Доњецка и Луганска?
      У размери 1/1.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave