NaslovnaNovostiPotvrda naših predviđanja: Izraelski kopneni napad na Liban je počeo, Kapije pakla...

Potvrda naših predviđanja: Izraelski kopneni napad na Liban je počeo, Kapije pakla se otvaraju na Bliskom istoku

Kako smo prethodno najavili i zaključili da je sada idealan trenutak, izraelska kopnena operacija u Libanu počela je kasno uveče, u ponedeljak uveče (30. septembra) Libanska vojska se sada povlači iz južnog dela zemlje.

Posle 24-časovnih operacija specijalnih snaga izraelskih oružanih snaga u tunelima Hezbolaha, vojska vrši invaziju na teritorije Libana kako bi prvobitno očistila infrastrukturu šiitske organizacije, a potom stvorila bezbednosnu zonu širine nekoliko kilometara od severa Izraela.

Jerusalim Oost je izvestio da je ID pokrenula masovnu tenkovsku vatru na određene lokacije u južnom Libanu, dok je Haarec izvestio da je pokrenuta tenkovska i artiljerijska vatra. Informaciju, čini se, potvrđuju i libanski mediji.

Sa svoje strane, AFP prenosi da je američki Stejt department potvrdio da su operacije ID već počele na tlu Libana.

Prema istim izvorima, tenkovi, vojni transporteri i moćne kopnene snage dobili su konačna uputstva od vojnog štaba i očekuje se da će upasti na teritoriju Libana sa tri različite tačke.

Još jedan pokazatelj predstojeće invazije je da su izraelski mediji zvanično otišli ​​u „radio tišinu“ iz razloga nacionalne bezbednosti, što je uobičajeno tokom vojnih operacija.

Osovine invazije

Očekuje se da će granica Metule, između Libana i Sirije, biti prva ulazna tačka izraelske vojske, dok će operacije biti pokrenute i iz Mizgav Ama i kibuca Kfar Giladi.

osovine invazije
osovine invazije

IDF je već odredila oblast “zabranjene vojne zone” u blizini granice sa Libanom koja uključuje zajednice Metula, Mišgav Am i Kfar Giladi. To znači da je “ulazak u ovo područje strogo zabranjen”.

Istovremeno, vojska je dala najavu stanovnicima Galileje, na severu Izraela, da ostanu blizu mesta sa zaklonom pod rizikom od trenutne i masovne odmazde Hezbolaha.

Napominje se da su ove tri specifične tačke na severu Izraela od prošlog 8. oktobra pretvorene u baze za izraelsku vojsku i da su već skoro godinu dana potpuno evakuisane od strane stanovništva od početka neprijateljstava sa Hezbolahom.

U konkretne tri tačke, Izrael je od prvih trenutaka nove krize sa Hamasom na jugu i Hezbolahom na severu razvio značajne pešadijske i artiljerijske snage.

U poslednja 72 sata stotine tenkova stiglo je kao pojačanje na određene tačke izraelske granice.

Druge informacije iz Libana koje prenosi Rojters ukazuju na to da se libanska vojska povukla sa “nekoliko položaja” na granici zemlje sa Izraelom, a napustili su i stanovnici tih područja.

Vizuelni materijal iz tog područja čak pokazuje kako libanske snage odlaze u oklopnim transporterima.

idf sf unit
idf sf unit

Navodi se da se libanska vojska povukla na dubinu od oko 5 kilometara.

Sastanak izraelskog kabineta za bezbednost

Istovremeno, izraelski mediji su preneli da je vlada zemlje spremna da da zeleno svetlo za invaziju.

Kabinet za bezbednost počeo je da se sastaje po tom pitanju u 19:30 (po izraelskom vremenu) sa više opcija koje su dostupne za izbor vrste invazije, prenosi Jerusalem Post.

Glavni cilj biće likvidacija Hezbolahove infrastrukture, kojom bi šiitska organizacija mogla da ugrozi Izrael i posebno gradove na severu zemlje. Oko jedan sat kasnije izdata je naredba za zatvorene vojne zone na severu.

Publikacija ističe da je u poslednja 24 sata bilo dosta pomeranja u korist odluke o kopnenoj invaziji. Razlog su bile naznake Hezbolahove slabosti koje su se pojačale poslednjih dana, a o kojima smo prethodno pisali.

Izvori IDF-a su posebno rekli da su izuzetno iznenađeni koliko je Hezbolah bio neefikasan u odgovoru na napad na njih u protekle dve nedelje, posebno nakon ubistva njegovog šefa Hasana Nasralaha prošlog petka.

SAD su obavešteni

U međuvremenu, Izrael je obavestio SAD da namerava da pokrene kopnene operacije “ograničenog obima” protiv Hezbolaha, saopštio je Stejt department ranije danas.

izraelska vojska
izraelska vojska

„Do sada nam je rečeno da su to ograničene operacije, fokusirane na infrastrukturu Hezbolaha u blizini granice, ali razgovori o ovom pitanju su u toku“, rekao je Metju Miler, portparol američkog Stejt departmenta u saopštenju.

Izrael je ranije obavestio SAD da planira kopnenu operaciju ograničenog obima u Libanu koja bi mogla da počne uskoro, rekao je američki zvaničnik za Vašington post.

1 KOMENTAR

  1. biblija: "Amaleci, Moapci, Edomci, Hananci moraju umreti, sve satrti, muške,žene,decu, stoku da ništa nepretekne, u ime boga izraelovog, punog ljubavi i pravde"

    Napadaju kao i uvek samo slabe države, sinoć sam čuo da Liban nema ni pvo. Anglo-cionistički ološ.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave