NaslovnaNovostiIzrael, nakon što je devastirao Hamas i Hezbolah, sada napada Hute dok...

Izrael, nakon što je devastirao Hamas i Hezbolah, sada napada Hute dok u Jemenu pada još jedan dron MQ-9 Reaper

Izraelska vojska je, nakon udara protiv militanata Hamasa i Hezbolaha, pokrenula napade na proiranske Hute u Jemenu. Tako je dan ranije izvršen snažan vazdušni udar na položaje pokreta Ansar Alah u lukama Hodejda i Ras Isa.

IDF je objavila snimak napada na islamističke ciljeve u Jemenu.

U Hodeidahu je napadnuto nekoliko rezervoara za gorivo i elektrana. Izvori javljaju o požaru koji je izbio na širokom području.

U napadu je učestvovalo desetine aviona izraelskih vazduhoplovnih snaga, uključujući izviđačke avione, tankere i borbene avione. Ciljevi udara nalazili su se na 1.800 km od Izraela. Ruta avijacije je vodila od Eilata preko Crvenog mora do obale Saudijske Arabije.

Tel Aviv veruje da udari na ciljeve Huta im više neće dozvoliti da transportuju gorivo kroz Crveno more. Asošiejted pres, pozivajući se na predstavnika Huta, napominje da je grupa preduzela mere predostrožnosti pre štrajkova i ispraznila skladišta nafte u lukama, međutim, sudeći prema eksplozijama koje vidimo, ovo ostaje upitno.

Dva dana ranije Huti su napali tri američka razarača sa 23 krstareće i balističke rakete. Takođe, militanti Ansar Alah napali su Tel Aviv modernizovanim balističkim projektilima Palestina-2.

Dan ranije, lider Huti Abdel Malek al-Huti objavio je da pokret ima oružje koje odgovara vojnom potencijalu nekih zemalja u regionu, dok stižu vesti da su Huti oborili još jednu bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper u Jemenu.

Huti ovog meseca oborili četvrtu američku bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper iznad Jemena

Prema tvrdnjama Ansar Alaha, ovo je jedanaesta bespilotna letelica MQ-9 Reaper koju je jemenska protivvazdušna odbrana uništila u vazdušnom prostoru zemlje od 7. oktobra 2023. godine, a četrnaesta ukupno.

Borbene bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 25.000 stopa.

Sa početkom eskalacije u regionu, skupi dronovi su počeli često da padaju, nanevši veliku štetu ugledu i ogromne gubitke američkoj vojsci, koja nije u stanju da izbegne napade Huta. Ukupna šteta koju su Huti prouzrokovali obaranjem ovih dronova navodno prelazi 800,000,000 dolara.

Ovo je četvrti MQ-9 Reaper dron uništen ovog meseca. Američka vojska je priznala da je Ansar Alah oborio dva borbena drona 10. i 16. septembra.

General-major američkog ratnog vazduhoplovstva Pat Rajder, sekretar za štampu Pentagona, pokušao je da pojasni kako je tvrdnja Huta da su oborili jedanaest MQ-9 dronova od početka njihove kampanje u novembru zbog izraelskog rata u palestinskoj enklavi Pojas Gaze „nije tačana“.

Kao odgovor, pokret Ansar Alah, iako ne uvek, sada potkrepljuje svoje tvrdnje snimcima olupine, dodatno podrivajući prestiž proslavljenog američkog drona. Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave