Naslovna Novosti Bunker Hezbolaha uništila flota F-15 naoružana desetinama BLU-109 bombi koje probijaju beton...

Bunker Hezbolaha uništila flota F-15 naoružana desetinama BLU-109 bombi koje probijaju beton debljine 2 metra

3
bunker hezbolaha uništila flota f 15 naoružana desetinama blu 109 bombi koje probijaju beton debljine 2 metra
bunker hezbolaha uništila flota f 15 naoružana desetinama blu 109 bombi koje probijaju beton debljine 2 metra
google news

Izrael je saopštio da je napad u petak uveče bio usmeren na sastanak u podzemnoj bazi Hezbolaha. Eksplozije su sravnile sa zemljom nekoliko visokih stambenih tornjeva u gusto naseljenom, pretežno šiitskom predgrađu južnog Bejruta poznatom kao Dahieh.

Specijalne bombe BLU-109 (proistekle iz MK 84) korišćene su za napad na bunker u kojem se nalazio šef Hezbolaha Hasan Nasralah.

Bombe mogu da razbiju armiranobetonske konstrukcije debljine do 1,8 metara. Na kratkom video snimku koji je objavila izraelska vojska vidi se kako izraelski F-15 poleće sa nekoliko ovih bombi pričvršćenih za njih.

Snimak objavljen na X prikazuje lansiranje osam aviona koji nose najmanje 16 bombi, od kojih je svaka teška oko 907 kilograma, objavio je Vašington post.

Među njima su primećene bombe BLU-109/B opremljene uređajem za precizno navođenje udara, nazvanom JDAM. Avioni su se spremali da napadnu bunker u južnom predgrađu Bejruta.

Neki od aviona su bili predaleko da bi se jasno videli, ali oni koji su bili najbliži kameri nosili su ove bombe. Na snimku su prepoznata dva F-15, od kojih je jedan nosio šest ovih bombi. F-15 su se vratili uveče bez naoružanja.

Tačan broj upotrebljenih bombi nije jasan, saopštila je televizija Al Džazira, pozivajući se na svog “stručnjaka”, koji je procenio da je “bačeno 85 bombi”, iako se ta cifra čini malo verovatnom.

Jednostavna računica – osam aviona sa po šest ili sedam bombi – daje ukupno 48 ili 56 bombi. Međutim, nije izvesno da li su svi avioni nosili samo ove bombe.

Komponente BLU-109/B, koje zajedno čine GBU-31, nedavno su prebačene u Izrael od strane SAD, rekao je za AP Ričard Vir, istraživač kriznih područja i oružja Human Rights Watch-a.

Izrael je kupio bombe BLU-109/B od Sjedinjenih Država i koristio ih ne samo u vazdušnim napadima na pojas Gaze za uništavanje tunela Hamasa, već i u Libanu. Zbog zabrinutosti zbog sve većeg broja civilnih žrtava, ljudi koji stoje za predsednika SAD Džo Bajdena su navodno još u maju ove godine obustavili isporuku bombi Izraelu.

BLU-109/B bomba je izvedena iz klasične bombe Mk 84. Teška je skoro 900 kg, a eksplozivno punjenje je gotovo četvrt tone. Kućište je modifikovano tako da bomba može da prodre u armirani beton debljine do 180 cm.

Dakle, telo bombe je cilindrično sa konusnim vrhom. Kovano je od jednog komada čelika debljine preko 2,5 cm, dok je klasični Mk 84 debljine samo 1,2 cm.

Na prednjem konusu nema rupa za maksimalnu snagu. Odloženo paljenje je montirano pozadi, tako da bomba eksplodira tek nakon što prodre u armirani beton, koristeći uglavnom kinetičku energiju.

Bomba se može koristiti u nekoliko verzija, koje se razlikuju po sistemu navođenja.

Može biti elektrooptički vođena (tada se zove GBU-15) ili laserom (Paveway). Najčešće korišćene verzije su GBU-24/A, Paveway i JDAM.

Ova vrsta bombe je korišćena i 2003. godine, na početku rata u Iraku, u napadu na bunker za koji se verovalo da se Sadam Husein krio, iako on tada nije bio tamo.

bunker hezbolaha uništila flota f 15 naoružana desetinama blu 109 bombi koje probijaju beton debljine 2 metra
bunker hezbolaha uništila flota f 15 naoružana desetinama blu 109 bombi koje probijaju beton debljine 2 metra

U Bejrutu su ove bombe korišćene za uništavanje četiri ili šest blokova kula, a bunker se nalazio oko 53 metra od škole UN, prema izraelskim izvorima.

Iran potvrđuje da je visoki oficir IRGC ubijen zajedno sa Nasralahom

Iran je u nedelju objavio svoju nameru da se osveti Izraelu za ubistvo lidera Hezbolaha Hasana Nasralaha i zamenika komandanta Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) generala Abasa Nilforušana.

Obojica su poginuli u istim ranije spomenutim izraelskim vazdušnim napadima u južnom predgrađu Bejruta.

Iranski ministar spoljnih poslova Abas Aragči, koji je prvi put zvanično potvrdio smrt Nilforušana, rekao je da ovaj „strašan zločin” neće ostati bez odgovora. Iako Aragči nije precizirao da li će odgovor biti vojni, on je naglasio da Iran zadržava pravo na vojni odgovor u skladu sa međunarodnim pravom.

On je takođe istakao da će Iran koristiti svoje diplomatske i međunarodne resurse da procesuira odgovorne za ovaj napad.

Aragčijeve primedbe je pojačao potpredsednik Irana za strateška pitanja Džavad Zarif, koji je rekao da će odgovor na akcije Izraela biti dat u odgovarajućem trenutku i na najvišem nivou rukovodstva zemlje. Zauzvrat, Savet čuvara Irana obećao je „snažan odgovor“ i zapretio potpunim uništenjem „cionističkog režima“.

U međuvremenu, situacija na izraelsko-libanskoj granici ostaje napeta. Izraelske odbrambene snage nastavljaju da jačaju svoje snage, uključujući rezerviste i tenkovske jedinice, što može ukazivati na pripreme za kopnenu operaciju u Libanu.

Izraelska strana takođe nastavlja da izvodi vazdušne napade na jemenske ciljeve kao odgovor na lansiranje balističkih projektila grupe Huti na Tel Aviv.

3 KOMENTARA

  1. Bar 2/3 kapitala u USA drze sestokraki i svi imaju jednu drzavu i jedan hram. Naravno da ce da daju i poklanjaju i prodaju po simbolicnim cenama.

  2. Американци стоје иза свега овога, сами Јевреји не би били у стању да све ово раде. Само им поклањају сваке године по неколико милијарди долара, плус авионе дају испод цене, или их продају само по цени мотора итд итд

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version