NaslovnaNovostiStelt dron razneo tegljač težak 50 tona Jaroslavec u luci Očakova; Ruski...

Stelt dron razneo tegljač težak 50 tona Jaroslavec u luci Očakova; Ruski vojnik čudom preživeo eksploziju [VIDEO]

Ruske snage bombardovale su višenamenski tegljač Oružanih snaga Ukrajine klase Jaroslavec u luci grada Očakov, Nikolajevska oblast. Brod je imao deplasman od skoro 50 tona.

Ruski mediji javljaju da ga je pogodila kamikaza bespilotna letelica Lancet-3 koja pripada grupi snaga ruske vojske Dnjepar.

„Ovaj incident još jednom dokazuje koliko su smrtonosne ove najsavremenije ruske bespilotne letelice u misijama protiv ukrajinskih vojnih ciljeva“, rekao je ruski kolumnista.

Treba napomenuti da se Očakov nalazi na ukrajinskoj obali Crnog mora. Iz ovog grada ukrajinski komandosi su pokrenuli nekoliko važnih operacija u širem regionu tokom sukoba koji je u toku.

Na primer, luka Očakov je nekoliko puta korišćena u prošlosti za koordinaciju napada ukrajinskih kamikaza besposadnih čamaca (USV) protiv ruske Crnomorske flote. Otkako je ruska vojska počela da patrolira okolinom, ovi napadi ukrajinskih USV-a značajno su se smanjili.

ukrajinska vojska objavila trenutak u kom pomorski dron navodno uspesno pogada ruski brod ivan hurs
trenutak u kom ukrajinski pomorski dron napada ruski brod ivan hurs

Sasvim je moguće da je brod klase Jaroslavec bio umešan u takav napad ukrajinskih pomorskih dronova u trenutku kada ga je pogodila ruska bespilotna letelica. Kako god bilo, brod je sada „zavrišio priču“ za Kijev.

Ukrajina se sprema za velike desantne operacije

Tokom tekućeg sukoba u Ukrajini, a kada smo već kod pomorskih aktivnosti, došlo je do značajnog povećanja aktivnosti desantnih trupa.

Prema Telegram kanalu “Zapisi Veterana”, trenutno povećanje borbenog potencijala marinaca može ukazivati na planove Kijeva da koristi ove snage u velikim desantnim operacijama na Dnjepru ili u Crnom moru u narednoj godini.

Analitičari smatraju da će osnovna namena pešadijskih jedinica marinaca biti obavljanje amfibijskih misija karakterističnih za njihovu specijalizaciju, a ne učešće u kopnenim operacijama.

ruska vojna avijacija odbila ukrajinski desant brzim camcima i skuterima ukrajinci sve aktivniji oko krima
ukrajinski desant brzim camcima i skuterima

Međutim, kako napominju stručnjaci, nije isključen scenario upotrebe marinaca na kopnenim frontovima. Ova opcija bi mogla da se primeni ako druge, tradicionalnije ukrajinske kopnene snage ne budu u stanju da se izbore sa pritiskom Oružanih snaga Rusije.

U ovom slučaju, marinci se mogu koristiti za jačanje odbrane u kritičnim oblastima.

Vojnik ili Iron Man?

U još jednoj nedavnoj i zanimljivoj vesti iz oblasti rusko-ukrajinskog sukoba, bizaran video sa fronta uspeo je da postane viralan nakon što je prikupio stotine hiljada pregleda u jednom danu.

Na snimku se vidi kako grupa ruskih vojnika hoda otvorenim poljem, pored dva oštećena oklopna vozila i zapaljene šume. Njihovo kretanje je detektovala i snimila bespilotna letelica.

U nekom trenutku tokom snimka dogodila se eksplozija tačno na mestu gde je bio jedan od četiri člana ruskog tima. Uprkos činjenici da je eksplozija bila snažna, ruski vojnik je ustao i nastavio normalno da hoda, bez vidljivih povreda.

„Šta je to dođavola bilo? Ruski vojnik od čelika preživeo ludu eksploziju“, stoji u opisu snimka, koji zaista postavlja pitanje kako je čovek uspeo da preživi takvu eksploziju ispred sebe.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave