NaslovnaNovostiAzerbejdžan, treća zemlja na svetu koja ima kinesko-pakistanske avione JF-17 Block III,...

Azerbejdžan, treća zemlja na svetu koja ima kinesko-pakistanske avione JF-17 Block III, takođe postaje najmoćnija vojska u Južnom Kavkazu

Azerbejdžan je postao treća zemlja, posle Nigerije i Mjanmara, koja je kupila višenamenske borbene avione JF-17 Blok III od Pakistana u dogovoru od 1,6 milijardi dolara.

Najsavremeniji avion zajednički razvijaju kineska kompanija Chengdu Aircraft Industry Corporation i Pakistanski aeronautički kompleks (PAC).

„Avioni su već integrisani u arsenal Vazduhoplovstva Azerbejdžana“, navodi se u saopštenju Predsedništva zemlje nakon što je predsedniku Ilhamu Alijevu zvanično predstavljena letelica na Međunarodnom aerodromu „Hejdar Alijev“ u sredu, 25. septembra.

Tokom ceremonije, koja je održana na Međunarodnoj izložbi odbrane Azerbejdžana 2024. održanoj u Bakuu, predsednik Alijev je upoznat sa tehničko-taktičkim karakteristikama aviona, operativnim uputstvima i ključnim pokazateljima performansi.

Alijev je takođe fotografisan kako sedi u borbenom avionu JF-17C Block III. Pored pregleda aviona, on je takođe bio svedok evolucije iz vazduha koja je pokazala agilnost i manevarsku sposobnost lovca.

Iako broj aviona koje je Azerbejdžan kupio nije zvanično objavljen, ugovor vredan 1,6 milijardi dolara pokriva kupovinu oko 30 takvih aviona u konfiguraciji Blok-III.

Azerbejdžan postaje najmoćnija vojska na Južnom Kavkazu

Predsednik Alijev je prošle nedelje istakao povećanje vojne moći Azerbejdžana kao svoj prioritet broj jedan. Tako je u nacrtu budžeta za 2025. godinu predviđeno oko 4 milijarde dolara za odbranu i nacionalnu bezbednost, rashodi koji predstavljaju približno 17% budžetskih rashoda.

U godišnjoj proceni Globalne vatrene moći (GFP) za 2024. godinu, Azerbejdžan se nalazi na 59. mestu od 145 zemalja koje su procenjene. Vojska ove zemlje je najjača na Južnom Kavkazu, daleko nadmašujući armije susedne Gruzije i Jermenije, koje zauzimaju 84. odnosno 102. mesto na GFP rang listi.

Prema podacima GFP-a, Vazduhoplovstvo Azerbejdžana ima ukupno 144 aviona, uglavnom ruskih borbenih, transportnih i trenažnih aviona. Vazduhoplovstvo Azerbejdžana je u junu dobilo vojno-transportni avion „C-27J Spartan” kupljen od italijanske kompanije „Leonardo”.

JF-17

Osnovni JF-17 Thunder (FC-1 Xiaolong) je jednomotorni, lagani, višenamenski lovac koji su zajednički razvile Kina i Pakistan. Pakistanci su se naoružali sa skoro 125 lovaca JF-17 Block I i II. JF-17 služi kao okosnica pakistanskog ratnog vazduhoplovstva, PAF-a.

jf 17 block iii
jf 17 block iii

Od svog uvođenja u pakistansko vazduhoplovstvo 2007. godine, JF-17 je više puta unapređivan. JF-17, sa maksimalnom visinom leta od 15,000 km i maksimalnom brzinom od skoro 2000 kmh, može da obavlja različite zadatke, uključujući presretanje i napad.

Može da drži oko 3 tone ubojnih sredstava na sedam tvrdih tačaka, a opremljen je jednim dvocevnim automatskim topom od 23 mm.

JF-17 je bio u službi samo u tri zemlje i to u Pakistanu, Mjanmaru i Nigeriji. Sada na spisak stiže i Azerbejdžan. U decembru 2023. PAF je u svoju flotu uveo najnoviju varijantu Block III.

JF-17 Thunder pomalo podseća na hibrid između F-16 Viper i F/A-18, ali više odgovara ulozi F-16. Joint Fighter 17 je dostojno zamenio F-16 sa upola nižom cenom od američkog kolege.

JF-17 Block III

JF-17C (Blok-III) je višenamenski, jednomotorni borbeni avion. Za razliku od svog prethodnika JF-17 Thunder, verzija Block-III ima značajna poboljšanja, uključujući naprednu avioniku, novi AESA radar, poboljšane mogućnosti elektronskog ratovanja i poboljšane sisteme za identifikaciju i praćenje ciljeva.

Aktivni elektronski skenirani niz (AESA) radar je ključni dodatak koji daje Block III poboljšane sposobnosti detekcije, ciljanje i praćenje na dužim dometima, uključujući više ciljeva odjednom.

Kaciga sa prikazom (HMD) omogućava pilotu da cilja neprijateljske avione samo gledanjem u njih, povećavajući brzinu reakcije i preciznost. Nova avionska elektronika je takođe tu. Kokpit ima veći ekran sa integrisanim sistemima, što poboljšava svest pilota o situaciji.

JF-17 Block III može nositi širok spektar vazduh-vazduh i vazduh-zemlja oružja, uključujući precizno navođene rakete kao što su PL-15 (kineska dalekometna raketa vazduh-vazduh), kao i oružja sa daljinskim dejstvom.

Iako JF-17 nije stelt avion, Block III uključuje karakteristike smanjenog radarskog odraza i poboljšane sisteme elektronskog ratovanja, što ga čini težim za detekciju i otpornijim u borbenim situacijama.

jf 17 thunder promo poster
jf 17 thunder promo poster

Block III uvodi fly-by-wire sistem na tri ose, što omogućava avionu bolju upravljivost i performanse, posebno pri velikim brzinama i visokim opterećenjima. Avion je dizajniran za borbe van vizuelnog dometa (BVR) sa naprednim raketnim sistemima.

Jedna od glavnih prednosti JF-17 Block III je njegova isplativost u poređenju sa sličnim lovcima. Nudi moderne mogućnosti po relativno nižoj ceni, što ga čini privlačnim za zemlje koje traže pristupačan borbeni avion sa naprednim karakteristikama.


9 KOMENTARA

  1. Ovo smo mi trebali uzeti i ostalo bi nam para i dobili bi i 30 kom sa raketama pl10,12,i15 imali bi solidan domet a sa AESA radarom bolje otkrivanje pojedinih ciljeva drugo motori su sa 29 i može da nosi i ruske rakete

    19
    2
      • Rafal je mornarički avion sa nosača aviona. Za male zemlje je od bitnog značaja da ima aparate sa kratkim uzletanjem i sletanjem. Takav je i Orao, njega treba čuvati, dorađivati dok ne bude moguće dobiti i(li) praviti VTOL klasu. Avioni s dugim poletnosletnim stazama su za nas nerealni .

  2. J10c je daleko bolji…jf17 ne koriste Kinezi…
    Životni vek jf17 25 godina ili 4000 sati..
    stim da se veliki remont radi na svakih
    1300sati..koliko para toliko i muzike.

  3. Eh,mi smo mogli kupiti takvih 60 ,umesto 12 rafala,ali ne odlucujemo mi ,nego politika,i to ne naša politika,a opet ako si mnogo jak to moze biti i mač sa dve ostrice,jer onda si faktor,a to znači sigurna meta.mislim da je za nas bolje jaka pvo nego previse jako RV…..za sada.

    10
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave