Naslovna Novosti Rusi za dva dana zauzeli 50% Ugledara – sada se očekuju udari...

Rusi za dva dana zauzeli 50% Ugledara – sada se očekuju udari bomba od tri tone, FAB-3000

3
fab 3000 rusija prvi put prikazala ceo proces od utovara do lansiranja ubitačne „zvezde smrti“
fab 3000 sa dodatim UMPK modulom u letu
google news

Ruske oružane snage uspešno nastavljaju svoju nedavnu ofanzivu na ukrajinski grad Ugledar, dok nanose značajne žrtve ukrajinskim braniocima. Prema poslednjim ruskim podacima, 58. brigada Oružanih snaga Ukrajine se povlači sa fronta zbog velikih gubitaka koje je pretrpela.

Rečeno je da je 72. brigada ukrajinske vojske takođe izgubila ljude i opremu, ali se za sada navodi da drži svoje položaje na bojnom polju.

Čini se da trenutno ukrajinske snage kontrolišu 50% teritorije grada Uglendara. Ruske trupe, međutim, neprestano povećavaju pritisak koji vrše na branioce grada, izvodeći višestruke napade na različite delove naselja.

Cilj Rusa, da opkole ukrajinske jedinice koje se bore unutar Ugledara i da potom potpuno zauzmu grad, čini se da osvaruju. S obzirom na sve ovo, očekuje se da će narednih nekoliko dana biti posebno kritični za ishod ruske opsade.

Očekuje se dejstvovanje FAB-3000 bombama

Postoji velika verovatnoća da će u bliskoj budućnosti ostaci 72. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja brani ovaj deo fronta, biti izloženi masovnim napadima ruskih avionskih bombi FAB-3000..

novi udar vazdušne super bombe fab 3000 od tri tone zabeležen na videu u ukrajini
Detonacija bombe fab 3000 od tri tone

Poslednjih dana primetno je pojačan intenzitet borbenih dejstava na ugledarskom pravcu, a ruska vojska aktivno koristi avijaciju za eliminisanje ključnih ukrajinskih utvrđenja.

Prema analitičarima, situacija oko Ugledara je veoma drugačija od one koja je bila tokom borbi za Bahmut. U to vreme ruskim snagama je nedostajao dovoljan broj avionskog naoružanja, uključujući vođene bombe sa UMPK (univerzalni moduli za planiranje i korekciju).

Međutim, u ovom trenutku situacija se promenila, Rusija sada ima sve neophodne resurse za izvođenje ciljanih vazdušnih udara na utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine.

Upotreba FAB-3000, moćnih vazdušnih bombi dizajniranih za uništavanje visoko zaštićenih ciljeva, može postati odlučujući faktor u toku dalje ofanzive.

Loši izgledi za povlačenje 72. ukrajinske brigade

Vrlo je malo mogućnosti za povlačenje za 72. mehanizovanu brigadu. Najbolji načini za bekstvo su duž nekoliko drvoreda (plavo). Ruska vojska to takođe zna i pokušava da ih uništi.

U video snimku vidite kako ruska vojska koristi dron sa bacačem plamena da spali jedan od drvoreda (crveno na fotografiji).

Poteškoće u povlačenju učinile su evakuaciju skoro nemogućom i čini se da preostali ukrajinski vojnici kopaju u preostalim ukrajinskim visokim zgradama u Ugledaru (plavo na fotografiji). Sve ostale teritorije su napuštene.

Visoke zgrade su žestoko bombardovane od strane ruskih snaga. Čini se da Ukrajinci imaju samo dve mogućnosti, da poginu ili da se predaju.

U snimku ispod vidimo kako ovaj tviteraš upravo to na svoj način potvrđuje.

Ruska vojska počela da napada kod Zaporožja

Prema ukrajinskim obaveštajnim službama, ruske trupe se spremaju da intenziviraju ofanzivne operacije u regionu Zaporožja.

Predstavnici ukrajinskih snaga stacioniranih na jugu napominju da poslednjih dana postoji trend eskalacije neprijateljstava u regionu. Očekuje se da bi bliska budućnost mogla da postane prekretnica, jer Rusija jača svoje udarne snage u oblasti naselja Prijutnoje.

Prema navodima ukrajinske vojske, ruske snage su već izvele pet napada u protekla 24 sata, a postoji velika verovatnoća da će se njihov broj povećati u narednim danima.

FAB-3000

U julu mesecu su se na internetu pojavili prvi snimci koji pokazuju kako ruski frontovski bombarder Su-34 pogađa ukrajinske položaje koristeći vazdušnu bombu FAB-3000 opremljenu univerzalnim modulom za navođenje i jedrenje (UMPK).

Događaj je izazvao veliku pažnju, jer je to bio prvi put da je ruska vojska detaljno demonstrirala upotrebu ove ubitačne avio-bombe, od trenutka kada je utovarena u letelicu do pogađanja cilja.

FAB-3000 je nenavođena bomba opšte namene teška oko tri tone sa oko 1,4 tone eksploziva. Kada se nadogradi sa UMPK kompletom, teška bomba može da pogodi mete sa vrhunskom preciznošću zahvaljujući inercijalnom navigacionom sistemu uz pomoć GLONASS-a.

FAB-3000 je trenutno najmoćnija bomba koju koriste ruske Vojno-kosmičke snage (VKS) u trenutnom sukobu sa Ukrajinom. Opremljen je univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK), koji može značajno povećati tačnost i efikasnost njegovog korišćenja.

Komplet takođe omogućava da bomba jedri i pogađa mete u dometu do 80 kilometara. UMPK omogućava bombi navođenje i prilagođavanje tokom leta, što obezbeđuje preciznije pogađanje ciljeva sa bezbednije udaljenosti.

Komplet UMPK za pretvaranje nenavođenih sovjetskih bombi u precizno navođenu municiju je razvio ruski Dizajnerski biro Bazalt. Prvo je postavljen na bombe FAB-250 i 500. Kasnije su razvijeni veći modeli za FAB-1500 i konačne 3000.

masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000

Podsetimo, ruske snage takođe u svom posedu imaju potpuno devastirajuću FAB-9000 bombu od 9 tona, međutim usled veličine i težine, UMPK kompleti za nju nisu razvijeni.

Prva upotreba FAB-3000 nadograđenog kompletom UMPK navodno je bila u blizini naselja Lipci u pravcu Harkova 2. juna. Da je u Rusiji počela masovna proizvodnja avio bombi FAB-3000 pisali smo još u martu mesecu, te nagovestili ovo što gledamo danas.

3 KOMENTARA

  1. Crvena armija bi ovo seoce pregazila ko plitak potok a ovi nesrecni rusi se muce godinama sa sve najmodernijim naoruzanjem cak i pale siblje, sa ovim tempom 3 dnevna operacija trajace bar jos 30 godina po realnoj proceni samo zato jer fali motivacije, nikom se ne gine za tajkune niti ce iko slusati komande staresine stavljenog preko veze ne bi li pokrao magacin. Pa rusi su dozvolili da im spale najmoderniji magacin naoruzanja samo da bi se ispeglale nule na stanju svega, izgorelo i otpisano. Ej sloveni, stvarno ste s. bezrepa.

    1
    5
    • biblija: "Amaleci, Moapci, Edomci, Hananci moraju umreti, sve satrti, muške,žene,decu, stoku da ništa nepretekne, u ime boga izraelovog, punog ljubavi i pravde"

      komunjaro židovsko-hrvacka, klečavcu i lizatoru ysranih kaubojskih i švapskih čizama, austro-mađarski konjušaru iz štale, pleti čarape.

  2. Ja mislim da je bolje da se povuku nego da čekaju ove fab3000 da im padaju po tintarama, ostanu gadne čvoruge od toga😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version