Naslovna Novosti FAB-3000: Rusija prvi put prikazala ceo proces, od utovara do lansiranja, ubitačne...

FAB-3000: Rusija prvi put prikazala ceo proces, od utovara do lansiranja, ubitačne „zvezde smrti“

1
fab 3000 rusija prvi put prikazala ceo proces od utovara do lansiranja ubitačne „zvezde smrti“
fab 3000 rusija prvi put prikazala ceo proces od utovara do lansiranja ubitačne „zvezde smrti“
google news

Nedavno su se na internetu pojavili snimci koji pokazuju kako ruski frontovski bombarder Su-34 pogađa ukrajinske položaje koristeći vazdušnu bombu FAB-3000 opremljenu univerzalnim modulom za navođenje i jedrenje (UMPK).

Događaj je izazvao veliku pažnju, jer je to bio prvi put da je ruska vojska detaljno demonstrirala upotrebu ove ubitačne avio-bombe, od trenutka kada je utovarena u letelicu do pogađanja cilja.

Bomba je pogodila ukrajinsku metu koja se nalazi u zoni odgovornosti Severne grupe trupa, koja uglavnom deluje u pravcu Harkova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

FAB-3000 sa UMPC: karakteristike i taktičke mogućnosti

FAB-3000 je nenavođena bomba opšte namene teška oko tri tone sa oko 1,4 tone eksploziva. Kada se nadogradi sa UMPK kompletom, teška bomba može da pogodi mete sa vrhunskom preciznošću zahvaljujući inercijalnom navigacionom sistemu uz pomoć GLONASS-a.

FAB-3000 je trenutno najmoćnija bomba koju koriste ruske Vojno-kosmičke snage (VKS) u trenutnom sukobu sa Ukrajinom. Opremljen je univerzalnim modulom za planiranje i korekciju (UMPK), koji može značajno povećati tačnost i efikasnost njegovog korišćenja.

Komplet takođe omogućava da bomba jedri i pogađa mete u dometu do 80 kilometara. UMPK omogućava bombi navođenje i prilagođavanje tokom leta, što obezbeđuje preciznije pogađanje ciljeva sa bezbednije udaljenosti.

fab 3000 na proizvodnoj traci
fab 3000 na proizvodnoj traci

Komplet UMPK za pretvaranje nenavođenih sovjetskih bombi u precizno navođenu municiju je razvio ruski Dizajnerski biro Bazalt. Prvo je postavljen na bombe FAB-250 i 500. Kasnije su razvijeni veći modeli za FAB-1500 i konačne 3000.

Podsetimo, ruske snage takođe u svom posedu imaju potpuno devastirajuću FAB-9000 bombu od 9 tona, međutim usled veličine i težine, UMPK kompleti nisu razvijeni.

Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, udar je izveden na tačku privremenog razmeštanja jedinica Oružanih snaga Ukrajine (OSU) u zoni odgovornosti grupe snaga Sever.

Su-34 je izvršio bombardovanje sa, kako tvrde, bezbedne udaljenosti, isključujući mogućnost da rusku letelicu pogode ukrajinske PVO. Ovo naglašava taktičke prednosti korišćenja FAB-3000 sa dodatim kompletima UMPK, a to su visoka preciznost, snažno eksplozivno punjenje i sposobnost pogađanja ciljeva na značajnoj udaljenosti.

Prva upotreba FAB-3000 nadograđenog kompletom UMPK navodno je bila u blizini naselja Lipci u pravcu Harkova 2. juna. Da je u Rusiji počela masovna proizvodnja avio bombi FAB-3000 pisali smo još u martu mesecu, te nagovestili ovo što gledamo danas.

Strateški značaj korišćenja FAB-3000

Upotreba FAB-3000 sa UMPK se definitvno smatra strateškim značajom Rusa za trenutni sukob. Prvo, ovo pokazuje brzu adaptaciju ruske vojne avijacije i sposobnost gađanja kritičnih ciljeva uz minimalne rizike po posadu.

Ovo svakako povećava pritisak na ukrajinske oružane snage, prisiljavajući Kijev da traži nove načine zaštite i prilagođavanja.

Drugo, upotreba tako moćne municije može imati značajan psihološki efekat. Demonstracija snage i sposobnosti vojske uvek može teoretski demoralisati protivnika, ali za uzvrat ojačati poziciju. Rusi se nadaju da bi ovakve inovacije takođe mogle da utiču na saveznike Ukrajine, navodeći ih da preispitaju svoju podršku i strateške planove.

Odgovor Ukrajine i uloga zapadnih saveznika

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je na samitu NATO-a izrazio zabrinutost zbog upotrebe tako moćne municije od strane ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga.

masovna proizvodnja fab 3000
masovna proizvodnja fab 3000

Prema njegovim rečima, Kijev nema sredstva da se efikasno suprotstavi avio-bombama, što ukrajinske pozicije stavlja pod ozbiljnu pretnju. Zelenski je istakao potrebu hitnog prebacivanja u Ukrajinu lovaca F-16, koji mogu da obaraju ruske letelice i sami da udare po položajima Oružanih snaga Rusije.

Ovaj poziv zapadnim saveznicima naglašava zavisnost Ukrajine od strane pomoći i potrebu da ojača svoje vazduhoplovstvo kako bi se efikasno suprotstavila ruskim avionima.

Snabdevanje F-16 i drugim naprednim sistemima naoružanja donekle bi moglo da promeni odnos snaga u sukobu, ali takve odluke zahtevaju vreme i koordinaciju na političkom nivou, dok sa druge strane Rusi ne gube vreme uništavajući ukrajinske sisteme naoružanja.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version