NaslovnaNovostiRusi "kupaju" Ugledar sa belom fosfornom municijom dok pada i Marinovka ispred...

Rusi “kupaju” Ugledar sa belom fosfornom municijom dok pada i Marinovka ispred Pokrovska [VIDEO]

Ruske trupe zauzele su Marinovku u Donjeckoj Narodnoj Republici, saopštilo je ranije danas rusko Ministarstvo odbrane u svom nedeljnom ažuriranju događaja sa bojnog polja.

„Kao rezultat aktivnih neprijateljstava jedinica snaga Centra, naselja Marinovka i Ukrajinsk Donjecke Narodne Republike su sada oslobođena“, posebno je pisalo rusko ministarstvo.

Marinovka je malo ukrajinsko selo koje se nalazi u pravcu Pokrovska. Konkretno, naselje o kome je reč nalazi se južno od Novogrodovke. Njegovo zauzimanje od strane moskovskih snaga omogućiće im da pojačaju bokove ruskih snaga koje trenutno napreduju u ovom sektoru fronta.

Istovremeno će biti pojačana podrška ruskom napredovanju ka naselju Selidovo.

Dan ranije Kremlj je zvanično potvrdio zauzimanje još jednog ukrajinskog naselja Donjecka, spomenutog Ukrajinska.

U svom najnovijem ažuriranju, rusko ministarstvo odbrane je dodalo da su njegove trupe izvele 33 napada i udara između 21. i 27. septembra, uključujući raketni napad hipersoničnim oružjem tipa Kindžal i bespilotnim letelicama na ukrajinske ciljeve.

„Na meti su ukrajinska industrijska preduzeća, energetska infrastruktura i vojni aerodromi koje koriste oružane snage države“, navodi se u saopštenju.

Pored toga, ministarstvo je otkrilo da su se dogodili značajni napadi na ukrajinsku infrastrukturu i skladišta oružja, u kojima su se nalazile ukrajinske bespilotne letelice i brodovi.

Uništena su i skladišta municije i goriva ukrajinske vojske, kao i voz koji je ukrajinskim vojnicima prevozio zapadno oružje i opremu.

Teška vremena za ukrajinske vojnike opkoljene u Ugledaru

Istovremeno, žestoka opsada ukrajinskog Ugladara se nastavlja nesmanjenim intenzitetom. Novi snimak sa ratišta koji je objavljen u poslednjih nekoliko sati već je postao viralan na društvenim mrežama.

Konkretno, video je jedan od mnogih na kojima se vidi kako ruske bela fosforna municja „kupa“ nekadašnje stambene oblasti grada Ugledara, izazivajući strašna razaranja zgrada i ukrajinskih vojnika koji se kriju u njima.

Očigledno je ruska vojska pokrenula ove napade na delove Ugledara koji trenutno nisu pod njihovom kontrolom. Na taj način pripremaju teren za napade u narednim danima.

Moskva nastavlja napredovanje oko Ugledara i grad je već u operativnom okruženju. Ruski vojnici su juče ostvarili sledeće rezultate.

Zauzeta je velika površina otvorenih polja na zapadu, kao i nekoliko stambenih zgrada u južnom Ugledaru i (niskog) Terakona na severoistoku.

U svom ažuriranju jutros smo pisali o napadima ruskih termita na najistočniji drvored severno od Ugledara. Sada se čini da su ruske snage već zauzele taj drvored i da je otvoreno tlo (ljubičasto) istočno od njega sada pod ruskom kontrolom.

Drveće je korisno, kako za napredovanje tako i za povlačenje, jer mnogo olakšava izbegavanje neprijateljskih dronova. Nastavak ruskog napredovanja (crvene i ljubičaste strelice) severno od Ugledara verovatno će u velikoj meri biti u blizini drvoreda.

Cilj ruske vojske je da stegne omču severno od Ugledara i čitavo područje pretvori u spornu zonu (ljubičasta). Danas Moskva kontroliše tri drvoreda severno od Ugledara, što znači da je srednji drvored može biti bezbedan od ruskih kopnenih snaga.

Ukrajinske jedinice se takođe povlače na Ugledar sa juga i napuštaju tamo otvoren teren. Istovremeno se nastavljaju borbe na Ugledaru, a ruske trupe napreduju sa istoka.

Kao što vidite, ukrajinski deo grada bombarduje se danonoćno, međutim, čini se da je ruska komanda odlučila kako idalje nema potrebe za upotrebom kolosalnih FAB-3000 bombi koje smo nagovestili.

9 KOMENTARA

  1. Да смо ми ово побацали организовали би за нас Нирнберг у наставцима и за нерођене Србе а ови празне складишта

  2. Meni se čini da ovo mnogo jače prži od onih ukro dronova kojima su se hvalili pre nekoliko dana. Lepo bi bilo ovim fosforom tretirati i balkanske fašiste i maciste, posebno njihove glavne gradove.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave