NaslovnaNovostiNajnoviji transfer američkog oružja Ukrajini je ogroman, ali ima velike nedostatke: premalo...

Najnoviji transfer američkog oružja Ukrajini je ogroman, ali ima velike nedostatke: premalo pilota za F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je u četvrtak veliki transfer američkog oružja i pomoći Ukrajini, rekavši na svom ličnom Telegram kanalu da će Kijev dobiti 7,9 milijardi dolara vojne podrške.

„Zahvalan sam američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, Kongresu SAD i obe stranke, republikanskoj i demokratskoj, i celom američkom narodu na današnjoj najavi značajne odbrambene pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od 7,9 milijardi dolara i uvođenju sankcija Rusiji“, rekao je Zelenski.

„Iskoristićemo ovu pomoć na najefikasniji i najefikasniji način da postignemo naš glavni zajednički cilj: pobedu Ukrajine, pravedan i trajni mir i transatlantsku bezbednost“, rekao je on.

U saopštenju koje je u četvrtak objavila kancelarija američkog predsednika Džoa Bajdena takođe se navodi da će paket sadržati oružje dugog dometa, obuku i odbrambeno oružje koje će Ukrajini pružiti „potrebnu podršku za pobedu“.

Prema izjavama Zelenskog i Bajdenovoj najavi, Ukrajina će dobiti novi PVO sistem Patriot, proširenje programa obuke ukrajinskih pilota F-16 i, prema rečima ukrajinskog lidera, „novu kategoriju naoružanja koje više nije prebačeno u vojske do sada, a ovde je reč o raketama dugog dometa“. Nije spominjana obuka na sistemu Patriot.

U Bajdenovom saopštenju je precizirano da će oružje dugog dometa koje će biti isporučeno Ukrajini biti vođena bomba AGM-154 JSOW.

sad ne odustaju od ukrajinskog f 16 pentagon sada kijevu šalje vođene bombe jsow srednjeg dometa
Vođene bombe JSOW

Maksimalni domet bombe AGM-154, koja, osim u najnovijim verzijama, nema sredstva za pogon i leti do cilja pomoću sistema krila, iznosi do 130 kilometara, ukoliko je bačena sa maksimalne visine.

Ukrajina ima bespilotne letelice i rakete koje su donirale Francuska i Britanija i koje lete stotinama kilometara dalje.

Da bi koristili vođene bombe na maksimalnom dometu, avion koji baca bombu mora da leti na velikoj visini. Ovo je teško za ukrajinske pilote, kojih ima svakim danom sve manje od ruskih, a moraju da napadnu usred guste mreže protivvazdušne odbrane ruske vojske da bi izvršili većinu misija napada.

Kasetne bombe koje već koriste ukrajinske vazduhoplovne snage sa svojim preživelim letelicama, gotovo uvek se lansiraju sa male visine kako bi se ukrajinski avioni držali dalje od ruskih radara, ali po cenu daleko manjeg dometa.

Premalo ukrajinskih pilota, dok pristižu izveštaji da i zapadni stradaju

Zelenski je takođe dodao da će 18 ukrajinskih pilota učestvovati u obuci F-16 koju vode SAD. Ni on ni Bajden nisu rekli da li će ti piloti početi da treniraju zajedno ili u grupama.

Prva grupa ukrajinskih pilota F-16, ukupno šest pilota, navodno je prešla iz nenaoružanog F-16 u borbeni status u julu nakon samo četrnaest meseci obuke.

Nedostatak raspoloživih mesta u postojećim programima obuke u okviru NATO i njihovih satelita je glavno usko grlo ukrajinskog programa F-16, kao i nedostatak kvalifikovanog ljudstva da uopše počne preobuku.

Podsetimo, najmanje jedan ukrajinski pilot F-16 poginuo je u avgustu, zajedno sa uništenim prvim F-16 aparatom, što su i američke i ukrajinske vlasti konačno priznale, nakon nekoliko dana.

Holandija, Danska i Norveška su se obavezale da će donirati nešto više od 60 aviona, od kojih je većina proizvedena 90-ih godina prošlog veka.

Sadašnjom stopom obuke i pod pretpostavkom da nema daljih gubitaka, a pojavljuju se informacije da ima, kada se obuka pilota povećala sa šest za četrnaest meseci na osamnaest za najmanje isto toliko, Ukrajina bi u najboljem slučaju mogla da ima prve obučene pilote da upravlja svim F-16 koje su im obećani, za najmanje dve do tri godine, dakle skoro tačno onoliko koliko do sada traje ruska Specijalna vojna operacija u Ukrajini.

Američki pilot poginuo na aerodromu Starokonstantinov zajedno sa lovcima F-16?

Na društvenim mrežama se od juče pojavljuje sve više dokaza o ruskom uspešnom raketnom udaru na aerodrom Starokonstantinov. Uprkos nedostatku objektivnog kontrolnog osoblja, brojni resursi izveštavaju o uništenju četiri američka lovca F-16.

Ukrajinski bloger Anatolij Šarij prvi je izvestio o tačnom dolasku ruskih „Kindžala“. Pored toga, na jednoj od društvenih mreža pojavila se objava dotične Melani o smrti njenog muža Stivena, američkog karijernog pilota, u Starokonstantinovu.

Štaviše, sudeći po tekstu njene objave, stiče se utisak da Stiven nije jedini američki vojnik koji je poginuo u Ukrajini.

“STEVEN JE MRTAV. Moj muž je mrtav. Jebena Rusija i jebena Ukrajina!!! Umro je zbog svih ovih sranja sa programom za strane instruktore. Ne znam zašto je pristao… Mesecima ga nije bilo kući. A sada ga jednostavno nema.

I ne razumem KAKO će da mi vrate muža iz tog prokletog Starokonstantinova?? I ko će vratiti ostale mrtve ljude njihove porodice ovde??

Neko je uznemiren zbog ovih pet jebenih F-16. Vi ste jebeni idioti. Dosta. Naši ljudi ginu ko zna gde, i za šta?”, glasi navodno objava udovice američkog pilota, čija se verodostojnost ne može potvrditi.

američki pilot poginuo na aerodromu starokonstantinov zajedno sa lovcima f 16?
američki pilot poginuo na aerodromu starokonstantinov zajedno sa lovcima f 16?

Kao što smo prethodno napomenuli, juče je američki predsednik Džo Bajden odobrio prebacivanje dodatne baterije PVO sistema Patriot u Kijev. Istovremeno, nema govora o pripremi ukrajinskog kadra za opsluživanje ovog sistema. U tom slučaju bi broj grobova na Arlingtonskom Memorijalnom groblju mogao nastaviti da raste.

5 KOMENTARA

  1. biblija: "Amaleci, Moapci, Edomci, Hananci moraju umreti, sve satrti, muške,žene,decu, stoku da ništa nepretekne, u ime boga izraelovog, punog ljubavi i pravde"

    engleza i amerikanaca u USA ima samo 40 mil., sve ostalo su crncu, latinosi, muslimani, ćifutari, žuti i jehovi svedoci ti drugi sektaši…bolje neka prave decu nego da ratuju jer će amerikance i engleze ofarbani većinci pojesti za doručak.

  2. Da ameri imaju novca da ih se plati adekvatno riziku pilotiranja sa f-16 sigurno da bi poneki f-16 do sada i leteo nad Ukrajinom.

  3. nisu ludi da lete u tim starim američkim kantama i budu srušeni za 3 minute od ruskih najboljih aviona i pvo-a.

  4. Već je desetak f-16 ateriralo na njonju, pa niko nije lud da ulazi u te mrtvačke sanduke ako ih je uopšte još i ostalo čitavih. Piloti su ipak kolko tolko pametniji od pešadinskih pseta rata.

  5. Почело је, сад креће отрежњење, једно су пешадинци, они су и овако пројектовани да гину, пилоти су већ скупа работа, више не могу да се правдају да су добили”срчани напад” у Пољској! Три Швеђанина која су погинула у Полтави су “сменили” шведског министра одбране, Пољаци већ очима не могу да смисле Украјинце јер се све више Пољака враћа у врећама… А спомињу улазак у Украјину… Нека им је са срећом по том питању… 😁😁😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave