NaslovnaNovostiSAD pripremaju 8 milijardi dolara Ukrajini tokom posete Zelenskog Vašingtonu: Precizne bombe...

SAD pripremaju 8 milijardi dolara Ukrajini tokom posete Zelenskog Vašingtonu: Precizne bombe JSOW na vrhu liste potražnje

Ljudi koji stoje iza Džoa Bajdena su se maksimalno angažovali u hitnim pregovorima sa Kongresom kako bi im se omogućilo da iskoriste 5,6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini pre 30. septembra, kraja američke savezne fiskalne godine, kada bi trebalo da istekne ovlašćenje.

Prema američkim zvaničnicima, Bela kuća planira da obavesti Kongres u četvrtak da će nastaviti sa najavom predsedničkog ovlašćenja od 5,6 milijardi dolara za naoružavanje Ukrajine iz američkih zaliha oružja. O sadržaju tog paketa se i dalje razgovara, rekli su zvaničnici.

Drugo saopštenje zakazano za četvrtak biće pomoć od 2,4 milijarde dolara u okviru ukrajinskog programa bezbednosne pomoći, koji omogućava administraciji da kupuje oružje za Ukrajinu od kompanija umesto da ga povlači iz zaliha američkih

Pomoć od 8 milijardi dolara uključivaće municiju, oružje protiv dronova i materijale za podršku proizvodnji municije u Ukrajini, rekao je jedan od američkih zvaničnika.

Pored toga, SAD su u sredu saopštile da je predsednik Bajden odobrio 375 miliona dolara pomoći da se pošalje iz zaliha američkih trupa. Paket će uključivati prve precizne vođene bombe dugog dometa – JSOW, prema rečima dvojice američkih zvaničnika, informaciju koju smo još prošle nedelje objavili.

Međutim, JSOW nije objavljen u tom zvaničnom saopštenju kao deo pomoći. Oružje, nazvano Joint Standoff Weapon ili AGM-154, klizi kroz vazduh bez sopstvenog pogonskog sistema do udaljenosti oko 110 km kada se lansira sa najviše tačke, poput ruskih FAB bombi sa dodatim UMPK kompletima.

bajden i zelenski
bajden i zelenski

Za dve i po godine od eskalacije sukoba u Ukrajini, Kongres je odobrio skoro 175 milijardi dolara pomoći i oružja Ukrajini i savezničkim državama, a mnogi poslanici optimistično kažu da očekuju da će Vašington morati da odobri još daleko više novca za sponzorisanje vlasti u Kijevu u narednih nekoliko meseci.

Zapadno naoružanje nije pristizalo kontinuiranim tokom

Pre tačno godinu dana za ukrajinske trupe je počeo period operativne, pa i strateške regresije, zbog nedovoljne podrške oružjem i municijom iz SAD.

Sporovi u američkom Kongresu, između republikanaca i demokrata, blokirali su na do šest meseci isporuke, dakle opstanak ukrajinske vojske, a neki od efekata ovih ograničenja se osećaju do danas.

Ukrajinski vojni komandanti na svim ešalonima bili su primorani da što više racionalizuju municiju i ključno naoružanje, poput artiljerije, a u nekim sektorima bili su primorani da se povuku.

Sada američka administracija želi da osigura da Ukrajina dobije svu moguću podršku za nastavak borbe, dok niko iz njihovih struktura moći ne spominje pregovore ili primirje.

U kojoj meri će demokratski i republikanski kongresmeni moći da se dogovore oko sponzorisanja Ukrajini, videćemo u narednim danima ili nedeljama.

americki senator grejem i zelenski copy
americki senator grejem i zelenski

Ukoliko dve američke političke formacije postignu konsenzus o podršci Ukrajini, to bi mogao da bude početak još krvavijeg sukoba, koji već uveliko ima tendencije da preraste u globalni.

AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW)

Vođene bombe, AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW), koriste američko ratno vazduhoplovstvo i mornarica i njima partnerske države, a sposobne su da gađaju ciljeve na daljinama oko 110 kilometara, uz mogućnost maskimalne upotrebe od 225 kg.

Rakete JSOW nemaju domet koji zahteva Kijev, ali će ukrajinskim pilotima dati solidnu novu opciju dok se njihove trupe bore protiv ruskih snaga na istoku zemlje, gde ukrajinske snage polako ali sigurno gube tlo pod nogama.

Sa dometom od oko 110 kilometara, nove rakete koje su dobili Ukrajinci omogućiće pilotima da se drže nešto dalje od linije fronta i ruske protivvazdušne odbrane, što će Kijevu dati novi način da napadne ove odbrambene strukture i skladišta oružja sa linije fronta, što će svakako da otežava operacije ruskih trupa.

JSOW je oružje koje se može lansirati na srednjim dometima (110 km) i koristi GPS, inercijalni, infracrveni navigacioni sistem.

Brojne zemlje poseduju JSOW, uključujući Australiju, Kanadu, Finsku, Grčku, Holandiju, Poljsku, Saudijsku Arabiju, Singapur, Tursku i Ujedinjene Arapske Emirate.

Porodica raketa JSOW se sastoji od nekoliko varijanti. Raketa JSOW koristi različite bojeve glave (AGM-154A/145 BLU-97; AGM-154A-1, AGM-154B, AGM-154C,BLU-111, šest podmunicije P3I BLU-108).

Konfiguracija AGM-154A se koristi za napad na fiksne i mobilne ciljeve kao što su parkirani avioni, kamioni, oklopna vozila ili skladišta raketa.

Varijanta AGM-154C uključuje rafalne/fragmentacione/penetracione bojeve glave od 225 kg efikasne protiv ciljeva sa fiksnom tačkom kao što su industrijski objekti, logistički sistemi i utvrđeni taktički ciljevi.

sad ne odustaju od ukrajinskog f 16 pentagon sada kijevu šalje vođene bombe jsow srednjeg dometa
vođene bombe jsow srednjeg dometa

Najnovija varijanta, JSOW C-1, opremljena je sistemom za pretragu i praćenje, što im omogućava da gađaju i morske ciljeve. Ova varijanta je integrisana samo na avionima F/A-18 (E / F tip) i F-35 (A / C tip). Takođe uključuje vezu za prenos podataka Link 16.

Da su F-16 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva modifikovani kako bi postali oruđe za prikupljanje podataka američkog ratnog vazduhoplovstva, već smo pisali. Podsetimo, najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16.

Koje još naoružanje lovaca F-16 može predstavljati Rusima ozbiljnu pretnju, pročitajte ovde.

2 KOMENTARA

  1. Ово нема везе са ратом. Ово је чист криминал. Наптампали доларе ,евре ,јуане и продавали за рубље да би купили нафту и гас. Тако су спасили Руску берзу. Колико су наштампали пара за време короне Бог Свети зна. Док падају главе појединци поменутих земаља се богате. Кад се ово заврши негде на Дњепру идемо даље. А оружје продају исти ликови и исте земље. Апарати Амерички,Руски,Кинеску и мало Француски( док их не сјебемо) а онда Орвеловска 1984 и стварање 3 супер државе. И тако до златне милијарде

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave