Naslovna Novosti Putin najavljuje šta bi nova nuklearna doktrina mogla uključivati: Nuklearna sila koja...

Putin najavljuje šta bi nova nuklearna doktrina mogla uključivati: Nuklearna sila koja podržava napad na Rusiju smatraće se agresorom

0
sarmat test putin i bajden
sarmat test putin i bajden
google news

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će se agresija na Rusiju od strane bilo koje nenuklearne države, ali uz učešće ili podršku nuklearne države, smatrati njihovim zajedničkim napadom na Rusku Federaciju i da bi se mogla suočiti sa ruskim nuklearnim odvraćanjem.

Ruski predsednik Putin najavio je izmene nuklearne doktrine, na osnovu detaljne analize i potrebe da se pristup Rusije prilagodi novim strateškim realnostima.

Vladimir Putin je u sredu rekao da će konvencionalni napad na Rusiju, koji podržava nuklearna sila, bilo koje nacije biti shvaćen kao zajednički napad, prema novoj verziji moskovske nuklearne doktrine, prenosi Rojters.

Ciljevi nove doktrine su vrlo jasni: SAD, Britanija i Francuska, nuklearne sile koje podržavaju Ukrajinu

Govoreći na sednici Saveta bezbednosti Rusije, Putin je istakao da bi agresija na Rusiju od strane nenuklearne države, ali uz podršku nuklearne sile, bila tretirana kao zajednički napad na Rusiju.

Osim toga, Rusija zadržava pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije koja ugrožava suverenitet zemlje ili Belorusije, njenog saveznika u okviru rusko-beloruske unije.

„Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije protiv Rusije i Belorusije kao članice Unije. Svi ovi aspekti su usaglašeni sa beloruskom stranom, sa predsednikom Belorusije. Uključujući i ako neprijatelj, koristeći konvencionalno oružje, predstavlja kritičnu pretnju našem suverenitetu“, rekao je Putin, a citira Izvestija.

Ove promene uključuju proširenje liste država i vojnih saveza koji su na meti politike nuklearnog odvraćanja i dodavanje novih vojnih pretnji kojima se ova politika suprotstavlja.

Putin je rekao da su pojašnjenja pažljivo kalibrisana i proporcionalna savremenim vojnim pretnjama sa kojima se Rusija suočava, potvrda da se nuklearna doktrina menja.

Dve i po godine duga eskalacija sukoba u Ukrajini izazvala je najgoru konfrontaciju između Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize iz 1962. godine, koja se smatra najbližom od kojih su dve hladnoratovske supersile bile daleko od nameravanog nuklearnog rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je mesecima tražio od saveznika Kijeva da dozvole Ukrajini da ispaljuje zapadne rakete, uključujući američki ATACMS dugog dometa i britanske Storm Shadow, duboko u Rusiju kako bi ograničili sposobnost Moskve da pokreće napade.

Rusija je najveća nuklearna sila na svetu. Zajedno, Rusija i SAD kontrolišu 88% svetskih nuklearnih bojevih glava. Očigledno, direktna konfrontacija između Rusije i NATO-a mogla bi eskalirati u Treći svetski rat.

Rusija će, rekao je Putin, razmotriti upotrebu nuklearnog oružja „nakon što dobije pouzdane informacije o masovnom lansiranju vazdušno-kosmičkih napadačkih letelica i njihovom prelasku naše državne granice, odnosno strateških ili taktičkih aviona, krstarećih raketa, dronova, hipersoničnih i drugih objekata“.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version