NaslovnaNovostiUgledar pakao na zemlji: 2.000 ukrajinskih vojnika opkoljeno i sada prepušteno na...

Ugledar pakao na zemlji: 2.000 ukrajinskih vojnika opkoljeno i sada prepušteno na milost i nemilost Rusima

Čini se da je Ugledar u nemilosti Rusa, dok su značajne snage Kijeva rasute po ruskoj oblasti Kurska, a za ovu strateški bitnu lokaciju sada nema dovoljno vojnika da je brani.

Prema ruskim izvorima, ruska vojska je zauzela veći deo ukrajinskog grada Ugledara.

Izvori stranice navode da su lokalni ukrajinski mediji 24. septembra ujutru preneli da su se ukrajinske odbrambene snage povukle iz Ugledara, što bi, ako se potvrdi, značilo da je grad u potpunosti prešao u ruke Rusije.

„Odbrambene snage su napustile Ugledar, a analitičari procenjuju da će se isto dogoditi i u Selindovu, gde je neprijatelj opkolio grad sa tri različite strane“, preneli su ukrajinski mediji.

Za druge ukrajinske gradove u istočnom delu zemlje, kao što su Pokrovsk, Kurahovo i Selidovo, tvrdi se da su u sličnoj opasnosti, kao što smo već pomenuli.

U Ugledaru opkoljeno 2.000 Ukrajinaca

Zanimljivo je da je dan pre nego što su se pročule navedene informacije, čuveni američki medij Forbs objavio tekst u kojem otkriva da je 72. brigada ukrajinske vojske, koja je branila Uglendar, u opasnosti da bude zarobljena na frontu.

Prema stranici, „brigada od 2.000 ljudi je veoma umorna posle 20 meseci borbi u Ugledaru. Sada ruska 40. brigada marinaca zajedno sa drugim brigadama i pukovima ruske vojske pokušava da ih pretekne i zarobi. Oni postepeno ostvaruju svoj cilj“.

Kolumnista teksta je dodao da se vrhovni komandant ukrajinske vojske Aleksandar Sirski nalazi u veoma nepovoljnoj situaciji zbog toga što nema dovoljno rezervi da nadoknadi gubitke na frontu Uglendar.

„Na primer, 47. jedinica Magura je posle 15 meseci neprekidnih borbi bila iscrpljena i prinuđena da se ovog meseca povuče sa linije fronta. Nažalost, nije bilo dobro opremljene jedinice koja bi je zamenila“, pisao je Forbs.

S obzirom na sve ovo, ruski mediji i ruski vojni stručnjaci i analitičari samouvereno konstatuju da je Uglendar u suštini „pao“ u ruke Moskve, budući da Kijevu trenutno nedostaje ljudstvo da ga odbrani od neprijateljskih napada.

Ne znamo koliki je deo grada danas pod ruskom kontrolom, ali očekujemo velika ažuriranja u narednim satima.

Bogojavlenka ne može da zameni Ugledar

U članku Forbsa, njihov novinar Dejvid Aks razgovara sa nekoliko ukrajinskih ratnih analitičara i prema njima je Kijev započeo tiho povlačenje iz Ugledara, kao što smo prethodno rezimirali.

72. Ombrambena brigada koja “brani” Ugledar ima oko 2000 iskusnih vojnika i njeno uništenje ili iscrpljivanje bi značajno umanjilo otpor Ukrajine na jugoistoku.

    U članku se daje nada da će naselje Bogojavlenka moći da zameni Ugledar kao kamen temeljac ukrajinskog otpora na jugoistoku.

    Ovo nije moguće, a evo i zašto

    Ugledar je bio prava tvrđava; visoki čvrsti stambeni blokovi smešteni na brdu sa pogledom na otvorena polja u niskom prizemlju. Posle 31 meseca borbi, Ugledar i njegova okolina su takođe dobro utvrđeni.

    Bogojavlenka nije utvrđena, nalazi se na niskom terenu i ima samo male stambene objekte. Nemoguće je da ostaci 72. ombra brane Bogojavlenku duže od par dana.

    Ugledar je bio veoma važan za ukrajinsku odbranu i njegov pad će imati veliki uticaj na borbe na jugoistoku Ukrajine.

    Strateška kriza ukrajinske odbrane produbljuje se i u pravcu Pokrovska

    Strateška kriza ukrajinske odbrane na frontovima u Donbasu uzima maha. Stiče se utisak da se Oružane snage Ukrajine povlače u svim pravcima.

    Tokom proteklog dana položaji ukrajinskih snaga na pravcu Pokrovsk, koji se nalazi 70-ak kilometara severno od Ugledara, naglo su se pogoršali.

    Ruska vojska je napredovala u tri različita pravca kod Pokrovska. Prema izveštajima sa fronta, selo Želanoe Vtoroje došlo je pod kontrolu ruskih snaga. Naselje se nalazi na južnom krilu ruske grupacije koja je napredovala.

    Kao rezultat toga, krug se zatvara preteći ukrajinskom garnizonu koji pokušava da pruži otpor u oblastima zapadno od Nevelskog. Ukrajinska vojska je prinuđena da se hitno povuče u Kurahovku i pređe reku pod ruskom vatrom; ali nisu mogli dugo da miruju, pošto ruska vojska uskoro može da opkoli i Kurahovku.

    Ruske snage su ostvarile još jednu, kako navode, strateški važnu pobedu na jugozapadnom krilu. Kao rezultat uspešnih ofanzivnih operacija, probili su ukrajinsku odbranu na severnoj periferiji mesta Cukurino, zauzeli uporište i presekli lokalnu prugu.

    Kao rezultat ovih operacija, ukrajinsko vojno snabdevanje na širokom frontu u Donjecku je prekinuto.

    Dalje brzo napredovanje bilo je moguće nakon što je ruska vojska preuzela kontrolu nad deponijama lokalnog rudnika Selidovskaja koji se nalaze na dominantnim visovima u toj oblasti.

    Ruske jurišne grupe koje napreduju zabijaju klin između ukrajinskih garnizona u Cukurinu i Gornjaku. Prema izveštajima sa ratišta, ruski napad na Gornjak je obustavljen. Ruske snage već kontrolišu prugu severno od grada i bore se na severnim ulicama.

    Usred brzog ruskog napredovanja, ukrajinske snage će se verovatno uskoro povući iz Cukurina da bi spasile snage. Ruske snage mogu krenuti u ofanzivu duž pruge prema Voznesenki. Kao rezultat toga, velika ukrajinska grupa raspoređena u Gornjaku i Kurahovki biće zarobljena u drugom kotlu.

    Ruska kontrola pruge severno od Cukurina takođe je otvorila put za dalju ofanzivu ka severu i opkoljavanje Selidova sa juga. Ruske snage takođe proširuju svoju zonu kontrole severno od Selidova.

    Ruska vojska je blizu okončanja ofanzivnih operacija usmerenih na ispravljanje bokova pred predstojeći napad na Selidovo, glavno ukrajinsko uporište kod Pokrovska. Ruske snage su već prisutne u istočnom delu grada i verovatno će nastaviti napad velikih razmera u bliskoj budućnosti.

    mirnograd pa pokrovsk
    mirnograd pa pokrovsk

    Na severnom krilu, borbe se približavaju Mirnogradu, još jednom ukrajinskom uporištu za odbranu Pokrovska. Tri rudnika severozapadno od Novogrodovke su pre dva dana došla pod rusku kontrolu.

    Sukobi su u toku u Lisovki i Suhom Jaru, selo Kruti Jar je prešlo pod rusku kontrolu, a ruske snage su ušle u Mikolajvku. Ukrajinska vojska je pokušala da zadrži odbranu skrivajući se iza lokalne reke, ali to nije pomoglo.

    1 KOMENTAR

    KOMENTARIŠI

    Molimo unesite svoj kometar!
    Ovde unesite svoje ime

    Povezani članci

    Najnovije objave