Naslovna Novosti Objavljeni retki snimci ukrajinskih oružanih snaga kako koriste nemački PVO sistem “Skynex”

Objavljeni retki snimci ukrajinskih oružanih snaga kako koriste nemački PVO sistem “Skynex”

0
rheinmetall skynex 03
rheinmetall skynex 03
google news

Ukrajinska strana objavila je snimak kako ukrajinske oružane snage koriste topovski sistem Skynex, prebačene u Kijev početkom prošle godine. Tada je informaciju o transferu ovog naoružanja Ukrajincima potvrdio generalni direktor koncerna Rajnmetal Armin Paperger.

Skynex je naoružan topom od 35 mm koji koristi programabilne AHEAD projektile. Ovo oružje čini veoma efikasnim protiv bespilotnih letelica. Glavna funkcija Skynex-a je da detektuje, prati i identifikuje vazdušne pretnje pomoću radara u dometu od 20-30 km, iako to može da varira u zavisnosti od konfiguracije radara i veličine cilja.

Baterija takvih sistema PVO sastoji se od četiri topa Revolver Gun Mk3 sa brzinom paljbe od oko 1.000 u minuti, radara X-TAR3D i kontrolne jedinice CN-1, koji se ugrađuju na kamione HX.

Međutim, ako je potrebno, kompleks može biti stacionaran. Radar radi na udaljenosti od oko 20-30 km, ali ova cifra može da varira u zavisnosti od veličine cilja i konfiguracije radara.

Sistem Syntex poseduje Rheinmetall-Oerlikon 35×228 mm revolverske topove Mk-3. Oruđa su daljinski kontrolisani, autonomni sistemi PVO.

Za pripremu topa za akciju potrebna su dva vojnika. Rheinmetall-Oerlikon Mk-3 prima i obrađuje podatke o ciljevima sa X-TAR 3D osmatračko-akvizicijskih radara (X Tactical Acquisition Radar 3D).

Integrisani senzori i računar za kontrolu vatre CN-1 daju sistemu autonomni nadzor i sposobnost gađanja ciljeva. Kod sistema Syntex, svaku bateriju čini po 4 topa, X-TAR 3D radar i kontrolna jedinica CN-1. Po 6 modula je integrisano na šasiji kamiona 6×6 Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) HX.

Efektivni domet Mk-3 je od 3500 do 5000 m. po daljini i do 4000 m. po visini, a kao što smo napomenuli kadenca je 1000 metaka/min.

Mk-3 koristi Oerlikon Contraves AG AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction) municiju, poznatu i kao ABM / KETF (Kinetic Energy Time Fuze) – municija kinetičke energije sa vremenskim upaljačem.

U suštini, metak sadrži smrtonosni teret subprojektila stabilizovanih rotacijom i oslobođenih na putanji mete u unapred definisanom trenutku. Nakon aktiviranja upaljača, stvara se gusti roj smrtonosnih subprojektila.

Kijev je 9. decembra 2022. godine dobio dva sistema Rheinmetall-Oerlikon Syntex koje je finansirala nemačka vlada (ugovorna cena je iznosila 182 miliona evra). No, sistemi su u Ukrajinu trebali da stignu tek početkom 2024. godine! Znači, Nemci su dakle ubrzali isporuku PVO sistema.

Ukrajinski premijer Denis Anatoljevič Šmihalj je tokom poste Rheinmetall Italia S.p.A, 26. aprila 2023. godine, izjavio da su ovi sistemi već operativni na prostorima Ukrajine.

Prema nekim izvorima, predpostavlja se da je ukrajinska vojska do sada dobila ukupno između 4 i 8 ovih sistema od zapadnih saveznika, Nemačke.

Proizvođač ovog oružja, Rheinmetall, predstavio je Skynex 2021. godine. Zanimljivo je napomenuti da ove topove trenutno ne koriste samo ukrajinske oružane snage.

da li je ruska vojska unistila i najnoviji nemacki protivvazdusni sistem skynex
Skynex

Međutim, kao i drugo zapadno oružje, ruske jedinice tvrde da uspešno uništavaju i Skynex. Jedan takav kompleks Oružane snage Rusije su pogodile u januaru 2024. godine.

NEMA KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version