Naslovna Novosti Da li će se Nemci direktno sukobiti sa Rusima?

Da li će se Nemci direktno sukobiti sa Rusima?

2
rheinmetall skynex 03
rheinmetall skynex 03
google news

Već smo pisali kako je Armin Papperger, direktor „Rheinmetall AG“, 4. marta 2023. Izjavio da njegova kompanija planira da u partnerstvu sa „Ukroboronpromom“  u Ukrajini podigne fabriku vrednu 200 miliona evra koja će godišnje proizvoditi 400 tenkova Panther!

Navodno, planirano je da se postrojenje izzgradi  u blizini sela Černotisov u Zakarpatskoj oblasti. Oblast je bukvalno „uklinjena“ između ukrajinskih granica sa Mađarskom i Rumunijom. Očito da je lokacija pažljivo birana pošto je „pokriva“ PVO i raketni NATO sistem dve susedne zemlje – članice Alijanse.

oerlikon mk 3 copy
oerlikon mk 3 copy

Povodom ove vesti, oglasila se i portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova; na brifingu od 20. jula izjavila je da fabrika za proizvodnju oklopnih vozila Rheinmetall, ukoliko zaista bude izgrađena u Ukrajini, postaje „legitimna meta“ ruske vojske.

Na to je Papperger odgovorio da „teoretski, samo podzvučne krstareće rakete ili borbene bespilotne letelice tipa Šahid, koje se svakodnevno obaraju u velikom broju širom Ukrajine, mogu da stignu do zapadne granice zemlje“. No, da direktor Rajnmetala nije toliko siguran u slabosti ruskih krstarećih raketa i BPLA Šahid, kao i u eventualnu zaštitu koju bi fabrici pružile susedna Rumunija Mađarska, potvrđuju već sledeće njegove reči: „Postrojenje ćemo braniti sopstvenim sistemom PVO“.

Papperger veruje da se uz pomoć savremenih PVO instalacija i nekoliko velikih protivvazdušnih raketnih sistema, proizvodni pogoni kompanije mogu efikasno zaštititi. Prema nekim procenama, da bi obezbedila zaštitu preduzeća, Nemačka bi morala da pošalje najmanje 20 Rheinmetall Skynex PVO sistema kratkog dometa (short-range air defense systems).

Istina, ukrajinski premijer Denis Anatoljevič Šmihalj je tokom posteRheinmetall Italia S.p.A, 26. aprila 2023, izjavio da su ovi sistemi već operativni na prostorima Ukrajine. Ovo ukazuje na ažurnost nemačkih partnera; naime, Kijev je 9. decembra 2022. godine dobio dva sistema Rheinmetall-Oerlikon Syntex koje je finansirala nemačka vlada (ugovorna cena je iznosila 182 miliona evra). No, sistemi su u Ukrajinu trebali da stignu tek početkom 2024. godine! Znači, Nemci su znantno ubrzali isporuku PVO sistema.

Ovde treba obatiti pažnju na sve veće direktno uplitanje Nemačke u sukob. Iako zvanični Berlin to negira i pokušava da se distancira, želja za profitom velikih oružarskih giganata poput Rheinmetall, svakako se direktno sukobljava sa Rusima.

skynex
skynex

Svakako da je svako postrojenje iz oblasti namenske industrije, poput onih  „Ukroboronproma“, legalna meta. Samim tim i partneri, uključujući Rheinmetall, neće biti pošteđeni. No, ako Nemci organizuju sopstveni sistem PVO – to je očiti direktan ulazak u sukob sa Rusima.

Sistem Syntex poseduje Rheinmetall-Oerlikon 35×228 mm revolverske topove Mk-3. Oruđa su daljinski kontrolisani, autonomni sistemi PVO. Za pripremu topa za akciju potrebna su dva vojnika. Rheinmetall-Oerlikon Mk-3 prima i obrađuje podatke o ciljevima sa X-TAR 3D osmatračko-akvizicijskih radara (X Tactical Acquisition Radar 3D).

Integrisani senzori i računar za kontrolu vatre CN-1 daju sistemu autonomni nadzor i sposobnost gađanja ciljeva. Kod sistema Syntex, svaku bateriju čini po 4 topa, X-TAR 3D radar i kontrolna jedinica CN-1. Po 6 modula je integrisano na šasiji kamiona 6×6 Rheinmetall MAN Military Vehicles (RMMV) HX.

rheinmetall skynex 02
rheinmetall skynex 02

Efektivni domet Mk-3 je od 3500 do 5000 m. po daljini i do 4000 m. po visini, kadenca je 1000 metaka/min. a koristi Oerlikon Contraves AG AHEAD (Advanced Hit Efficiency And Destruction) municiju, poznatu i kao ABM / KETF (Kinetic Energy Time Fuze) – municija kinetičke energije sa vremenskim upaljačem.

U suštini, metak sadrži smrtonosni teret subprojektila stabilizovanih rotacijom i oslobođenih na putanji mete u unapred definisanom trenutku. Nakon aktiviranja upaljača, stvara se gusti roj smrtonosnih subprojektila.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version