Naslovna Novosti Kako globalna potražnja za F-35 naglo raste, javlja se briga hoće li...

Kako globalna potražnja za F-35 naglo raste, javlja se briga hoće li lovci slati obaveštajne podatke Pentagonu?

3
42 f 35a lightning ii tokom rutinske vežbe pripravnosti u bazi vazduhoplovnih snaga eielson, aljaska
42 f 35a lightning ii tokom rutinske vežbe pripravnosti u bazi vazduhoplovnih snaga eielson, aljaska
google news

Lockheed Martin, proizvođač stelt lovca F-35 Lightning II, primetio je povećanu potražnju za svojim avionima.

U julu 2024. godine kompanija je isporučila svojim kupcima jubilarni hiljaditi F-35, što je postalo važna prekretnica u istoriji masovne proizvodnje ovih visokotehnoloških aparata.

Uprkos uspešnoj serijskoj proizvodnji, Lockheed Martin sada ima poteškoća u ispunjavanju povećanog broja porudžbina. Vreme isporuke za nove kupce trenutno je između 12 i 18 meseci.

To se dešava zbog zauzetosti proizvodnih linija i potrebe za skladištenjem aviona pre konačne isporuke kupcima. Kompanija je istakla da trenutni proizvodni kapacitet zahteva vreme da se ubrzaju isporuke i povećaju procesi montaže.

Portparol kompanije Lockheed Martin potvrdio je da će biti potrebno od godinu do godinu i po dana da se reše kašnjenja i ubrzaju proizvodni ciklusi.

Hoće li SAD kontrolisati F-35 čak i nakon što druge zemlje kupe?

Sa druge strane, Indonežani su zabrinuti da će SAD kontrolisati njihove F-35 čak i nakon što ih kupe i integrišu u svoje vazduhoplovstvo.

Indonezija je 2021. godine zvanično zatražila kupovinu 48 borbenih aviona pete generacije F-35 Lightning II od Sjedinjenih Država. Sporazum, koji je ubrzo nakon toga odobrio američki Stejt department, koštaće azijsku naciju 14 milijardi dolara, a uvereni su da će obezbediti indonezijskom vazduhoplovstvu potrebnu modernizaciju.

I dok program nabavke F-35 nesmetano napreduje, a očekuje se da će indonežanske vazduhoplovne snage primiti prve stelt lovce 2026. godine, nekoliko analitičara izrazilo je zabrinutost u vezi sa avionom.

Konkretno, poslednjih dana, mnogi vojni stručnjaci iz Indonezije zabrinuti su za sigurnost podataka koje će prikupiti njihovi napredni lovci kada postanu operativni u svojim vazduhoplovnim snagama.

Kao što već znate, F-35 je najsavremeniji avion sa senzorima i tehnologijom koja demonstrira sposobnost prikupljanja i prenosa bezbrojnih informacija u realnom vremenu.

Međutim, činjenica je da Pentagon ima pristup softveru letelica i nakon što se oni prodaju stranim državama, od Tajlanda do Grčke, za koju se očekuje da će prvi od svojih F-35 dobiti 2028. godine.

Jednostavno rečeno, Ministarstvo odbrane SAD ima mogućnost da kontroliše sve lovce F-35 po svetu, bilo da njima upravljaju američki ili strani piloti.

Kako to rade?

Ova kontrola se postiže uz pomoć sistema podataka Autonomnog logističkog informacionog sistema (ALIS) koji nosi „mozak“ F-35.

Preko ovog sistema Pentagon može da prati stanje bilo kog F-35, učeći korisne informacije o lovcu, na primer da li mu je potrebno održavanje ili popravka.

f 35 alis copy
f 35 alis copy

Zbog ovoga, Indonežani nisu jedini koji su izrazili zabrinutost zbog prevelikog oslanjanja operatera platformi na Sjedinjene Države. Mnoge druge zemlje su u prošlosti otkrile svoju zabrinutost, rekavši, između ostalog, da Amerikanci mogu ako žele da ograniče sposobnosti F-35 flote bilo koje zemlje.

Sada su indonežanski stručnjaci izvestili da bi Pentagon mogao da dobije pristup podacima koje su prikupili F-35 drugih zemalja, a to bi, i da se potvrdi, teško moglo da odvratiti zainteresovane strane od kupovine platforme. SAD svakako biraju da prodaju svoje lovce isključivo zemljama koje im podatke od interesa same dostavljaju.

F-35 Lightning II ukratko

Lockheed Martin F-35 višenamenski lovac (takođe poznat kao Lightning II) bio je kandidat za program Joint Strike Fighter, koji je trebalo da zameni postojeće tipove aviona konvencionalnim lovcem. Ovaj koncept je predstavljen američkom vazduhoplovstvu. 

Cilj ovog programa bio je kombinovanje konvencionalnih lovaca za Vazduhoplovstvo SAD, brodskih katapultnih aviona za američku mornaricu i lovaca za kratko uzletanje i vertikalno sletanje za Korpus američkih marinaca.

Avion F-35 je ranije bio poznat kao X-35 a pobedio je u konkurenciji sa Boingom X-32. Prvi prototip X-35A objavljen je 2000. godine. Razvoj ovog aviona uglavnom su finansirale SAD, uz dodatna sredstva vlada Velike Britanije i drugih partnerskih zemalja.

f 35
f 35

Generički F-35 ima sličnu konfiguraciju kao F-22 sopstvenog dizajna kompanije Lockheed Martin, ali je nešto manji i ima jedan motor. Avion sa jednim motorom je jeftiniji za proizvodnju i održavanje, ali na račun manjeg borbenog opterećenja i performansi. 

F-35 koristi stelt tehnologiju koja smanjuje njegov radarski presek i tako otežava otkrivanje radarom. Trenutno je jedan od najnaprednijih lovaca na svetu. U SAD, samo se F-22 Raptor smatra moćnijim, međutim nije im ni ista svrha. 

Takođe, F-35 je drugi pravi lovac 5. generacije posle F-22. Najnoviji kineski i ruski lovci, poput Čengdu J-20 ili Su-57, po tehnologiji polako dostižu F-35.

Vrsta:Multirole fighter
Posada:1
Maksimalna brzina1930 km/h
Dolet:2200 km
Maksimalna visina leta:18.300 m
Borbeni radijus:1100 km
Projektili:AIM-9X Sidewinder
AIM-120 AMRAAM
AIM-132 ASRAAM
JSOW
Brimstone
Meteor

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version