NaslovnaAvijacijaDa li su novi-polovni jurišno-desantni helikopteri Mi-35P u naoružanju Vojske Srbije, operativni?

Da li su novi-polovni jurišno-desantni helikopteri Mi-35P u naoružanju Vojske Srbije, operativni?

Dana 18. septembra 2024. godine, tokom generalne probe za vojni prikaz “Zastava 2024” u vazduhoplovnoj bazi Batajnica, Vazduhoplovstvo i PVO Srbije prikazali su svojih prvih šest remontovanih i potpuno ofarbanih jurišnih helikoptera Mi-35P koji su kupljeni od Kipra.

Šest helikoptera Mi-35P, ofarbani su u istu tamno sivu šemu kao helikopteri Mi-35M srpskog Ratnog Vazduhoplovstva, a remontuju se u kompaniji UTVA u Pančevu.

Šilja Pluton

Jurišno-desantni helikopteri Mi-35P su dobili serijske brojeve od 201 do 206, a cela serija najverovatnije počinje od identifikacionog broja 35201.

Pored helikoptera Mi-35P, su stajali piloti i mehaničari 714. protivoklovne helikopterske eskadrile (714. phe), u sastavu 98. vazduhoplovne brigade, jer će ova eskadrila koristiti novo uvedene helikoptere.

Bivši helikopteri Nacionalne garde Kipra zvanično su kupljeni u januaru 2023 godine.

Srpski tehničari posetili su Kipar u aprilu 2021 godine kako bi pregledali ove helikoptere. 

Kao rezultat njihove inspekcije i pozitivne ocene stanja ovih helikoptera, Vlada Srbije je poslala pismo kojim potvrđuje svoju zainteresovanost za kupovinu svih 11 jurišno-desantnih helikoptera Mil Mi-35P.

Kompanija konstruktorskog biroa Antonov je transportnim avionom Antonov An-124-100 sa identifikacionim brojem UR-82008 je 19., 20. i 21. novembra 2023. izvršio tri leta od Pafosa na Kiparu do aerodroma u Batajnici isporučivši pri tom jedanaest bivših kiparskih jurišno-desantnih helikoptera Mi-35P.

Iako je na stajanci vojnog aerodroma “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović” bilo prikazano šest helikoptera verzije Mi-35P za sigurno se zna da je samo jedan od njih u letnom stanju dok su ostali i dalje na remontu u kompaniji “Utva” u Pančevu i u remontnom zavodu “Moma Stanojlović” na batajničkom aerodromu.

Otuda i objašnjenje kako su se ovi helikopteri našli na stajanci batajničkog aerodroma, a da ih niko nije zapazio niti snimio u letu, sem četiri jurišno-desantna helikoptera Mi-35M koji su učestvovali i u letačkom delu prikaza “Zastava 2024”.

mi 35m u naoružanju vojske srbije
Mil Mi-35m u naoružanju vojske Srbije

Na jednom od prikazanih jurišno-desantnih hellikoptera Mi-35P je bila podvešena raketa tipa zemlja-vazduh domaće konstrukcije VRVZ 24 za koju se takođe ne zna da li je njen razvoj u toku i da li je testirana?

Jedino što se zna da je njen aerodinamički profil preuzet sa sovjetskih nevođenih raketnih zrna S-24.

Ostalo naoružanje prikazano na ovim helikopterima su bile protiv-oklopne rakete 9M120 Ataka i dva spregnuta topa GŠ-30K kalibra 30 mm.

Pred podvešenih protivoklopnih radio-komandno vođenih rakete 9M120 Ataka dometa do 6 km, su bili montirani na unutrašnjim podvesnim tačkama i saćasti lanseri nevođenih raketnih zrna S-8.

Helikopteri Mi-35P su opremljeni dnevnim osmatračko-nišanskim sistemom 9S475 ‘‘Raduga-Š‘‘.

Opremljeni su i sistemom za optoelektronsko ometanje L-166V-1AE ‘‘Lipa‘‘ koji inače nisu montirani na novim helikopterima Mi-35M, signalizatorom radarskog ozračenja L006M, raspršivačima izduvnih gasova motora i bacačima mamaca ASO-2V.

Ono što se takođe zna da se remont ovih helikoptera vrši uz pomoć stručnjaka iz Rusije uz korišćenje raspoloživih rezervnih delova.

To znači da helikopteri Mi-35P za sada neće biti modernizovani na nivo helikoptera Mi-35M koje već koristi srpsko Ratno Vazduhoplovstvo, već će se remontovati i biti vraćeni u operativno stanje.

mi 35

Sve u svemu helikopteri Mi-35P će svakako podići sposobnost Vojske Srbije u vertikalnom manevru i dejstvu po ciljevima na zemlji u vatrenoj podršci trupama na zemlji.

Jedino što će ona biti limitirana u misijama noću i u lošim vremenskim uslovima, jer helikopteri Mi-35P ne poseduju moderan sistem za upravljanje vatrom kao helikopteri Mi-35M.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave