NaslovnaNovostiKina najveći izazov u ​​istoriji SAD, veći od SSSR-a: Vašington zahteva od...

Kina najveći izazov u ​​istoriji SAD, veći od SSSR-a: Vašington zahteva od EU da bude čvršća sa Pekingom

Kina predstavlja najveći izazov u ​​istoriji Sjedinjenih Država, čak i značajniji od hladnog rata, rekao je u sredu Kurt Kembel, broj dva u američkoj diplomatiji. On je pozvao Evropsku uniju da zauzme čvršći stav prema Kini, izvještava Frans pres.

Kurt Kembel, zamenik državnog sekretara Entonija Blinkena i jedan od glavnih arhitekata preorijentacije američke spoljne politike ka Aziji, naglasio je potrebu ulaganja u napredne tehnologije kako bi se suprotstavio napretku Kine.

„Jasno je da je ovo najveći izazov u ​​našoj istoriji“, rekao je Kembel Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma.

„U stvarnosti, izazovi Hladnog rata izgledaju manji u poređenju sa mnogim aspektima izazova koje predstavlja Kina“, rekao je on američkim zakonodavcima.

„To nije samo vojno pitanje; to je izazov u ​​svim oblastima – na globalnom jugu, u tehnologiji. Moramo da pojačamo naše napore u svim ovim sektorima“, ponovio je Kembel.

Ove izjave dolaze kada se mandat predsednika Džoa Bajdena bliži kraju, a ljudi koji stoje iza njega tvrde da on doprinosi ublažavanju tenzija između Vašingtona i Pekinga. Nasuprot tome, tvrdi se da bivši predsednik i aktuelni republikanski kandidat Donald Tramp zauzima agresivniji stav prema Kini.

Upitan o Kembelovim tvrdnjama u četvrtak, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lin Đian izrazio je žaljenje što su u SAD naterani da ignorišu stvarnost, optužujući SAD da namerno preuveličavaju takozvanu kinesku pretnju i promovišu konfrontaciju.

„SAD doživljavaju međunarodne odnose i odnose sa Kinom kroz prizmu strateške konkurencije, pogrešno smatrajući Kinu najvećim izazovom“, rekao je kineski diplomata na konferenciji za novinare.

„Kina apeluje na Sjedinjene Države da odustanu od hladnoratovskog mentaliteta i logike igre nulte sume, prestanu da propagiraju teoriju kineske pretnje i prestanu da lažno predstavljaju strateške namere Kine“, dodao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova.

americka i kineska zastava
americka i kineska zastava

Iako su se komunikacija između kineske i američke vojske i saradnja u borbi protiv trgovine drogom poboljšala, SAD su, pored mase drugih stvari, optužile Kinu i da podržava ratne napore Rusije u Ukrajini.

Što se tiče sankcija koje su uvedene brojnim kineskim kompanijama, Kembel je istakao potrebu za većom podrškom EU, tema o kojoj se razgovaralo tokom njegovih poseta Evropi.

„Mnoge od ovih zemalja imaju bliske trgovinske odnose sa Kinom već oko 20 godina“, objasnio je on, ističući teškoće evropskih zemalja da prekinu trgovinske veze sa Kinom nakon što su prestale da posluju sa Rusijom nakon ukrajinskog sukoba. Dakle, poruka je jasna.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave