NaslovnaNovostiMoskva besna što indijska municija ide preko Češke i Italije u Ukrajinu:...

Moskva besna što indijska municija ide preko Češke i Italije u Ukrajinu: Izvoz Nju Delhija u Evropu povećan 50 puta

Indijska artiljerijska municija stiže u Ukrajinu preko Italije i Češke, a taj tok traje najmanje godinu dana, rekli su evropski i indijski zvaničnici, a citira Rojters.

Indijski propisi o izvozu oružja iz Indije zahtevaju da prodato oružje koristi samo navedeni kupac. Ako se oružje prenese na drugu stranu bez ovlašćenja, kupac rizikuje da mu bude zabranjeno da kupuje oružje iz Indije.

Međutim, transfer indijske municije u Ukrajinu traje više od godinu dana, a Nju Delhi nije intervenisao da zaustavi trgovinu, uprkos protestima Moskve. Prema pisanju agencije Rojters, među evropskim zemljama koje šalju indijsku municiju u Ukrajinu su Italija i Češka.

Vlada u Pragu, koja predvodi inicijativu za nabavku municije za Ukrajinu, odbila je da komentariše da li se municija, kao deo češke inicijative, donosi i iz Indije. „Iz bezbednosnih razloga, nećemo komentarisati poreklo municije“, rekao je portparol Ministarstva odbrane David Polak češkim medijima.

Rojters napominje da je u maju 2024. godine španski ministar saobraćaja Oscar Puente na društvenoj mreži X podelio ugovor o krajnjem korisniku koji je potpisalo češko ministarstvo odbrane kojim se odobrava transfer 130 hiljada komada 120 mm i artiljerijske municije od 125 mm iz Indije, kompaniji Munitions India Limited češkom trgovcu oružjem Czech Defence Systems (CDS).

indija s 400
indija s 400

Indijski izvoz municije u Evropu veći 50 puta

Prema tvrdnjama rojtersovih izvora, prebacivanje municije u Ukrajinu traje više od godinu dana.

Iako vlada u Nju Delhiju kaže da nije poslala niti prodala artiljerijske granate Ukrajini, dva, kao što ste navikli, neimenovana indijska zvaničnika i dva izvora iz odbrambene industrije rekli su Rojtersu da se transfer, iako mali, odvija.

Prema takođe zapadnim izvorima, transferi iznose oko 1% od ukupnog iznosa koji je Kijev dobio od početka eskalacije sukoba, a reč je navodno o nekoliko desetina hiljada komada artiljerijske municije.

Carinska evidencija takođe ukazuje da se municija kreće iz Evrope u Ukrajinu.

U dve godine pre eskalacije sukoba, tri velika indijska proizvođača, Yantra, Munitions India Limited i Kalyani Strategic Systems, izvezla su municiju u vrednosti od 2,8 miliona dolara u Češku Republiku, Italiju, Španiju i Sloveniju.

Podaci između februara 2022. i jula 2024. pokazuju da je taj broj porastao skoro 50 puta na 135,25 miliona dolara.

Rusija ogorčena – Zapad srećan

Indija je vredan partner Moskvi. Kako prenosi Rojters, Ruska Federacija isporučuje Indiji oko 60 odsto ukupne količine naoružanja.

U julu je premijer Narendra Modi otputovao u rusku prestonicu u okviru bilateralnih pregovora.

Mesec dana kasnije, sreo se sa Lavrovim u Kazahstanu, gde mu je ruski ministar spoljnih poslova navodno izložio da deo municije koju proizvode indijska državna preduzeća ide u Ukrajinu.

Kremlj je ljut i traži da se propisi poštuju. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je najmanje dva puta pokrenuo ovo pitanje na sastancima sa indijskim zvaničnicima.

sergej lavrov
sergej lavrov

Kako su primetili zapadni stručnjaci koje je angažovao njihov Rojters, čak i ako je reč o isporuci relativno male količine municije, taj gest je geopolitički važan signal vlade u Delhiju.

„To omogućava Indiji da pokaže svojim zapadnim partnerima da nije na strani Rusije u rusko-ukrajinskom sukobu“, pišu Rojtersovi stručnjaci i dodaju da “Moskva ima mali uticaj na odluke Indije”.

Neutralan odnos Indije, kao i svake druge zemlje koja tako postupa, prema ukrajinskom sukobu trn je u oku Zapadu. S tim što Indija nije trn već velesila sa najvećim brojem stanovnika na svetu.

10 KOMENTARA

  1. I o nama se je pisalo da pomažemo Ukrajini, da smo im dali Migove, a od toga u stvari nema ništa. Sam Bog zna pozadine svega ovoga. Anglosaksonci su se pokazali kao dosta prljav i očajan narod kada su ovakve stvari u pitanju. Prosto ako nisi ja njihovoj strani, neprijateljem te smatraju.

  2. “Русија огорчена”. Није него. Исто као и напад на Курск. Развући што више отпор Украјине. Ми се као бунимо, а ви навалите. Бесмислено је одржавати равнотежу или рововски рат. Као да је неко наручио акције Украјине, тако су добродошле. Небитно чије је оружје, битно је да страдају непријатељски војници.

      • И Руси и Украјинци су наша браћа, као и Пољаци, Кашупи,Чеси,Словаци,Русини,…Та браћа су завађена а завадио их је подли англосаксонски сплеткарош из Лондона и његов прекоокеански накот.Што прије рат стане, мање погинулих Славена, тим боље за све нас.,

        2
        2
      • @Evans-možda va hrvatima i to samo dok ratuju, a kad kolabiraju bićete ljuti na njih jer ćete tada vi morati da budete topovsko medo i zamenite njih. Ameri će vas gurnuti u rat, jedva čekamo da se tamo reši pitanje hrvata 😂😂😂

        • @Hrvoje Parizer/ Овај ‘Evans’ у одговору на један известан комент рече да он није Хрват, али се не изјасни шта је, а с обзиром да стално поставља овако шаблонске антируске коментаре сигурно није ни Србин, па ће најпре бити или да је Јеша, или AI робот програмиран од непријатељске службе да стално поставља овакве коменте – дакле, у питању је ‘глупа’ машина још глупљих људи – па не обраћајте пажњу на то.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave