NaslovnaNovostiKinezi se pohvalili opasnim presretanjem australijskog P-8 Poseidon svojim J-16 u ruskom...

Kinezi se pohvalili opasnim presretanjem australijskog P-8 Poseidon svojim J-16 u ruskom stilu

Kineska vojska objavila je snimak događaja iz 2022. godine kao deo vojnog dokumentarca.

Narodnooslobodilačka armija Kine objavila je video-snimak incidenta iz 2022. na kojem se vidi kako kineski lovac J-16 presreće “neprijateljski” australijski izviđački avion P-8 Poseidon dok obavlja “rutinsku patrolu” u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Južnog kineskog mora.

Kineski vojni avion je proleteo veoma blizu aviona Kraljevskih australijskih vazduhoplovnih snaga (RAAF), u jednom trenutku ispalivši infracrvenu raketu, pre nego što je „odsekao“ i ispustio oblak metalnih i aluminijumskih čestica koje su usisane u motor aviona P-8, žali se australijski ABC.

Više od dve godine nakon „opasnog” presretanja, kineska vojska je objavila video snimak događaja u okviru vojnog dokumentarca u kojem je pilot J-16 (baziranog na ruskom Su-27) opisao „nailazak na moćnog i teškog neprijatelja”.

Ministarstvo odbrane Australije saopštilo je da je upoznato sa snimkom i naglasilo da je “decenijama nastavilo da sprovodi pomorski nadzor u regionu u skladu sa međunarodnim pravom”.

Kineski pilot je objasnio da je australijskoj letelici prišao sa strane i izveo manevar kako bi posada mogla da ga „direktno vidi“, zatim prešao ispred australijske letelice.

Zaključak pilota je da “ne sme biti straha u suočavanju sa teškim protivnikom i da se sila mora pokazati protivniku”.

Ubrzo nakon incidenta, koji se dogodio 26. maja 2022, australijski premijer Entoni Albanez osudio je akcije kineske vojske i izjavio da je Australija „iznela svoju zabrinutost u vezi sa ovim putem odgovarajućih kanala“.

kineski j 16 lansira toplotne mamce
kineski j 16 lansira toplotne mamce

Podaci o praćenju leta koje je prikupio australijski ABC otkrili su da je u pitanju RAAF avion P-8 Poseidon A47-008, koji je poleteo iz vazduhoplovne baze Klark na Filipinima u međunarodne vode u Južnom kineskom moru.

Australijska “vlada u senci”: „Ako se tako ponašaju prema svojim prijateljima…“

„Odbrambene snage Australije su upoznate sa slikama na društvenim mrežama na kojima se čini da se vidi kako borbeni avion Narodne oslobodilačke vojske presreće pomorski patrolni avion P-8 Posejdon“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Australije.

„Australijske odbrambene snage će nastaviti da ostvaruju svoje pravo na slobodu plovidbe i preletanja u međunarodnim vodama i vazdušnom prostoru u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravu mora“, dodao je on.

Sa svoje strane, Endru Hejsti, ministar odbrane “australijske vlade u senci”, rekao je da ako je snimak autentičan, događaj pokazuje koliko su srećni članovi posade australijskog aviona da izbegnu strašnu nesreću tokom sastanka u vazduhu 2022. godine.

„Ovo ponašanje je bilo veoma opasno, veoma rizično i moglo je da dovede do katastrofalne štete na našim avionima i zaista ugrozi živote našeg osoblja“, rekao je on.

„Ovo nisu postupci prijatelja, ovo nije jezik prijatelja, zapravo to samo pokazuje australskom narodu zašto imamo deficit poverenja sa Pekingom… Ako se tako ponašaju prema prijateljima, zamislite kako se ponašaju prema svojim neprijateljima“, zaključio je on “iz senke”.

Podsetimo, prošle godine smo pisali kako je kineski lovac J-16 oštro presekao put američkiom špijunskom avionu RC-135, takođe iznad južnog kineskog mora.

J-16 ukratko

Šenjang J-16 je kineski dvomotorni lovac razvijen na osnovu J-11, koji je usvari kineska modifikovana verzija sovjetskog Su-27. Kina je počela proizvodnju J-16 još 2012 godine, a zvanično predstavila tri godine kasnije. Kinea raspolaže sa preko 240 lovaca ovog tipa.

shenyang j 16
Shenyang J-16

J-16 je lovac sa dva sedišta čija se pogonska jedinica sastoji od dva turboventilatora sa naknadnim sagorevanjem Sheniang VS-10B, 135 kN sa naknadnim sagorevanjem.

Lovac je naoružan jednim topom kalibra 30 mm za blisku vazdušnu borbu ili nisko letenje. Na avionu postoji 12 fiksnih tačaka za pričvršćivanje oružja. J-16 je naoružan standardnim nizom oružja, kao što su rakete vazduh-vazduh, vazduh-zemlja, vazduh-brod, kliznim i bombama slobodnog pada.

Boeing P-8A Posejdon

Boeing P-8A Poseidon je vojni pomorski patrolni avion razvijen od strane Boeinga za potrebe ratne mornarice. Namenjen je uglavnom za pomorski nadzor, izviđanje i protupodmorničke operacije.

Koristi se u mornaricama različitih zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Indiju, Australiju i Ujedinjeno Kraljevstvo. Temelji se na komercijalnom avionu Boeing 737, što omogućava efikasnost i operativnu fleksibilnost.

Može nositi torpeda, harpune i druge protubrodne bombe, čime ima sposobnost delovanja protiv podmornica i površinskih brodova. Opremljen naprednim radarima, senzorima i sistemima za elektronsko izviđanje i ratovanje. Omogućuje nadzor nad pomorskim područjima i otkrivanje podmornica i drugih pretnji.

Zamenjuje stariji P-3 Orion u ulozi pomorskog patrolnog aviona. P-8A Poseidon često sarađuje sa drugim pomorskim sredstvima i njegovim saveznicima u sprovođenju bezbednosnih operacija na moru.

boeing p 8 poseidon
boeing p 8 poseidon

P-8A Poseidon ima svoju ulogu u održavanju sigurnosti na moru za SAD ali i odbrani od pretnji iz podmorja, čime zadovoljava potrebe američke mornarice.

Oba aviona P-8 Poseidon i RC-135 se intenzivno koriste u špijuniranju Kine i Rusije.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave