NaslovnaNovostiDok EU smatra da će Putin biti spreman da napadne NATO i...

Dok EU smatra da će Putin biti spreman da napadne NATO i EU za 6-8 godina, SAD se sprema za moguću borbu sa Kinom već 2027

“Evropska unija mora da ubrza jačanje svoje odbrane jer bi Rusija mogla da bude spremna za konfrontaciju u narednih 6-8 godina”, rekao je kandidat za evropskog komesara za odbranu u intervjuu Rojtersu.

Andrius ​​Kubilijus, bivši premijer Litvanije, koji će preuzeti novoformiranu funkciju evropskog komesara za odbranu, naglašava “prioritet koji je bezbednost dobila na političkom planu EU nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine”.

„Ministri odbrane i generali NATO-a slažu se da bi Vladimir Putin mogao biti spreman za konfrontaciju sa NATO-om i EU u narednih 6-8 godina“, rekao je Andrijus Kubilijus u intervjuu za Rojters.

Kubilijus je rekao da će kao komesar njegov prvi zadatak biti da radi sa kandidatom za diplomatu EU Kajom Kalas na proceni resursa potrebnih Evropskoj uniji da se pripremi za potencijalni vojni izazov. Planira da završi “preliminarnu studiju” u prvih 100 dana na funkciji.

Prema Kubilijusu, nedovoljna ulaganja, od preko bilion evra, u poslednjoj deceniji, posle finansijske krize, dovela su do „nezadovoljavajuće situacije“ u evropskoj odbrambenoj industriji.

Američka mornarica se sprema za moguću borbu sa Kinom za 3 godine

Za to vreme, izjave koje dolaze iz centra odluka nam pokazuju da fokus Sjedinjenih Država ostaje na azijsko-pacifičkom području, gde se “kineska pretnja” tradicionalno propagira “mnogo problematičnijom za američku vojsku nego ruski vojni potencijal”.

Pomorske snage SAD obavljaju posao pripreme flote, u naredne tri godine, za potencijalnu konfrontaciju sa Kinom.

„Predsednik Narodne Republike Kine rekao je svojim snagama da budu spremne za rat do 2027. godine, a mi ćemo biti spremniji“, rekla je admiral Liza Frančeti koja je najavila novu inicijativu pod nazivom „Projekat 33“ sa rokom za implementaciju 2027. godine, piše njihov sajt Stars and Stripes.

uss wasp
uss wasp

„Projekat 33“ identifikovao je 7 pravaca delovanja, uključujući: integraciju većeg broja dronova u strukturu snaga, eliminisanje kašnjenja u održavanju brodova, ali i povećanje napora da se obezbedi dovoljno kvalifikovanog osoblja za pomorske vojne misije.

Struktura američke mornarice je organizovana tako da je jedna trećina flote na održavanju, jedna trećina u obuci, a jedna trećina je raspoređena ili spremna za raspoređivanje. Ali kašnjenja u održavanju mogu značiti da brodovi neće biti spremni za obračun.

Suštinski aspekt je da je 80% snaga dovoljno spremno u svakom trenutku da bude raspoređeno u borbi ako je potrebno.

Podsticanje vojne industrije – zadatak za novog evropskog komesara za odbranu

Kubilijus je imenovan da podrži razvoj industrije naoružanja na kontinentu, što je izuzetno težak zadatak s obzirom na to da su brojne vlade EU duboko oprezne u pogledu davanja glasa Briselu u tome kako organizuju svoju industriju oružja.

Evropska komisija nema zakonski mandat da formuliše odbrambene politike, a zemlje EU koordiniraju svoju odbranu preko NATO-a (SAD).

Kubilijusov sada ima zadatak da koordiniše zemlje članice EU da više ulažu u evropsku opremu, da zajednički nabavljaju naoružanje i da promovišu bližu saradnju među kompanijama preko granica.

Komesar traži rešenja za ulaganja od više od 500 milijardi evra u narednih nekoliko godina kako bi se podstakla odbrambena industrija Evrope.

“Izdavanje zajedničkih odbrambenih obveznica, korišćenje sredstava iz Evropskog fonda za oporavak i otpornost nakon pandemije ili pristup Evropskoj investicionoj banci mogu biti opcije za finansiranje ekspanzije odbrambene industrije”, predložio je Kubilijus.

uss dwight d. eisenhower
uss dwight d. eisenhower

Kubilijus kaže da će ta uloga biti “komplementarna aktivnostima koje sprovode države EU u okviru NATO-a, a ne u konkurenciji, koju NATO nema“, rekao je on.

Uspesi Ukrajinaca i pokreta Huti naveli američku mornaricu da uvrsti pomorske dronove

Protekle dve godine donele su značajan napredak u inovacijama na bojnom polju, sa dubokim implikacijama na način na koji se vodi moderno ratovanje.

Najnoviji dokument Ratne mornarice SAD, „Projekat 33“, predlaže, između ostalog, suštinsko povećanje broja pomorskih dronova koji će biti integrisani u njihov borbeni sistem.

U kontekstu stalnih promena na ratištu u Crnom i Crvenom moru, američka mornarica ima za cilj da razvije, do 2027. godine, efikasnu hibridnu flotu koja uključuje napredne tehnologije kao što su dronovi i robotski sistemi.

Mogućnosti dronova ne samo da čuvaju mornare od opasnosti, već omogućavaju značajno proširenje borbenih sposobnosti pomorske službe po nižoj ceni od tradicionalnih brodova američke mornarice, zaključuju na osnovu onoga što im se dešava sa Hutima i šta rade preko Ukrajinaca Rusima.

Admiral Liza Frančeti zaključuje da pristupačnija i jeftinija tehnologija omogućava čak i nedržavnim akterima da razviju asimetrične sposobnosti po niskoj ceni, što suštinski menja odnos snaga u sukobima.

sea baby avdijevka – novi ukrajinski pomorski dron
sea baby ukrajinski pomorski dron

Američki zvaničnici su već počeli da postavljaju temelje za buduću hibridnu flotu, ali Frančeti želi da značajno ubrza broj površinskih i podvodnih pomorskih dronova koji će biti integrisani u američke pomorske strukture.

„Prati dešavanja ili gubiš“

Ovaj proces adaptacije se ne zaustavlja na eksperimentima, uveravaju iz SAD. Njihova mornarica se već kreće na integraciju robotskih i autonomnih sistema u okviru svoje flote, a specijalne snage mornarice testiraju nove sisteme za suzbijanje dronova.

Kako Franšeti ističe: „Ubrzajte promene ili ćete izgubiti“, a njena mornarica je odlučna da ne zaostaje za novim razvojem događaja.

Pored tehnološke adaptacije, američka mornarica takođe radi na tome da se aktivne i rezervne snage popune na 95 odsto. Pored toga, ciljaju da popune 100% kapacitete osobljem.

Druga inicijativa koju ona forsira i propagira se odnosi na uslove života pripadnika mornarice SAD. U kontekstu žestoke konkurencije na tržištu regrutovanja, mornarica ne može sebi priuštiti da izgubi nijednog mornara zbog nedostatka podrške ili adekvatnih uslova.

4 KOMENTARA

  1. Ako Ameri ratuju sa Kinezima klasičnim naoružanjem, zgaziće ih Kinezi ko FAP žabu,a ako koriste atomsko naoružanje… nema ni Kine ni SAD,pa ko voli nek izvoli…

  2. za to vreme ima Rusi a ako ne oni, onda Ukrajinci da obese Putina za noge nasred Crvenog trga

    zamislite sledecu scenu

    ukrajinska armija marsira oslobodjenim Crvenim trgom koji se od tad zove Ukrajinski sokak a mlade lepe Rusekinje bacaju cvece na oslobodioce

  3. Руси већ ратују са НАТО-м у Украјини и то одавно, тако да приче “како Руси још нису спремни ” представља уствари лагање самог себе.Запад не може никако да прихвати чињеницу, да више није центар свјетске моћи већ , периферија планете Земље.

    1
    1
  4. Нема се шта додати. Ове ни психијатри немогу да спасу

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave