NaslovnaNovostiAmerikanci modernizovali ukrajinske F-16 za prikupljanje podataka u cilju usavršavanja sopstvenih lovaca

Amerikanci modernizovali ukrajinske F-16 za prikupljanje podataka u cilju usavršavanja sopstvenih lovaca

Nedavno su počele isporuke lovaca F-16 Kijevu. Lovački avioni prebačeni ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu su modernizovani u specijalnoj jedinici za elektronsko ratovanje američkog ratnog vazduhoplovstva i postali jedno od američkih oruđa u borbi protiv Rusije.

Tokom pravih vojnih operacija, oprema koja se nalazi na ovim avionima će prikupljati i prenositi podatke za analizu i unapređenje avionike sličnih i drugih zapadnih lovaca.

Preliminarnu modernizaciju, uključujući instalaciju novog softvera, sada ukrajinskih F-16 prebačenih u Kraljevsko dansko i holandsko ratno vazduhoplovstvo, izvršili su specijalisti iz 68. eskadrile za elektronsko ratovanje američkog ratnog vazduhoplovstva (68. EWS) iz vazduhoplovne baze Eglin, na Floridi.

F-16 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva postali oruđe američkog ratnog vazduhoplovstva

Štaviše, posao je obavljen ne samo sa standardnom opremom za elektronsko ratovanje na letelici, već i sa kontejnerskim sistemima okačenim ispod krila.

Bilo je poteškoća u procesu „nadogradnje“, pošto se evropski F-16 razlikuju od američkih, ali su zapadni specijalisti zajedno uspeli da se nose sa zadatkom. Konačna rekonfiguracija softvera modifikovanog u SAD izvršena je u Evropi.

rdaf f 16 u formaciji
f 16 kraljevskog danskog vazduhoplovstva RDAF u formaciji

U novi softver sistema za elektronsko ratovanje ovih F-16 dodate su najnovije informacije o ruskoj radio-tehničkoj podršci i opremi za elektronsko ratovanje. Postojeće radio-elektronske obaveštajne stanice imaju mogućnost snimanja signala koje emituje ruska radio oprema.

Sve ovo, u kombinaciji sa analizom taktičke situacije, omogućiće im da procene efikasnost postojećih sredstava za postavljanje i suzbijanje ometanja i izvrše promene koje će pomoći ukrajinskim F-16 da se bolje suprotstave lovcima VKS Rusije i sistemima protivvazdušne odbrane ruskih oružanih snaga.

Verovatno je da će u bliskoj budućnosti partija F-16 iz Kraljevskih vazduhoplovnih snaga Belgije i Norveške biti poslata na takvu modernizaciju pre nego što bude poslata u Ukrajinu. Moguće je da će F-16 u službi Sjedinjenih Država biti podvrgnuti sličnim modifikacijama.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

2 KOMENTARA

  1. ne da je ovo avion nego jedanput
    ..
    ne kao one ruske krsine migovi, suhoji i slicne kante zavarene autogeno sa brener pa neobrusene i neofarbane

    1
    2
  2. Класика. Ево како смо паметни и како смо брзо развили систем за електронско ометање

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave