NaslovnaNovostiSituacija na Bliskom istoku izmakla kontroli: Hezbolah obećava osvetu Izraelu za pokolj...

Situacija na Bliskom istoku izmakla kontroli: Hezbolah obećava osvetu Izraelu za pokolj pejdžerima u Libanu

Čini se da je situacija na Bliskom istoku izmakla kontroli nakon koordinisanih eksplozija pejdžera članova Hezbolaha u skoro celom Libanu. Ishod rada izraelskih obaveštajaca prevazilazi čak i njihovu fascinantnu reputaciju: 11 mrtvih i skoro 4000 povređenih, od kojih je 400 u težem stanju.

Hezbolah je optužio Izrael – u novom saopštenju – da je “potpuno odgovoran” za simultane eksplozije pejdžera u vlasništvu članova ove organizacije u Libanu, koje su ostavile iza sebe najmanje 11 mrtvih i skoro 4000 povređenih.

stotine pripadnika hezbolaha ranjeno u libanu kada su im pejdžeri u džepovima eksplodirali
stotine pripadnika hezbolaha ranjeno u libanu kada su im pejdžeri u džepovima eksplodirali

Libanski pokret je uverio da će Izrael “dobiti pravednu kaznu” nakon “ovog zločinačkog napada”.

Libanski premijer Nadžib Mikati okrivio je Izrael za seriju eksplozija u toj zemlji, koju je opisao kao “kriminalnu”. Prema njegovim rečima, ovo je „flagrantno kršenje libanskog suvereniteta”.

Mikati je govorio o „krivičnom činu“ i pozvao „međunarodnu zajednicu da preuzme svoje odgovornosti i izvrši pritisak da primora Izrael da prekine agresiju i pretnje i da primeni međunarodne rezolucije“.

Visoki izvor u grupi rekao je Rojtersu da lider Hezbolaha Hasan Nasralah nije povređen u eksplozijama.

Jemenski Huti osuđuju „izraelski napad“ na Liban

Portparol Hutija Mohamed Abdelsalam opisao je situaciju koja se razvila juče popodne u Libanu kao “gnusan zločin i kršenje libanskog suvereniteta”.

„Naše saučešće i saučešće upućujemo porodicama šehida hrabrog islamskog otpora, tražeći od Svevišnjeg da im se sažali, oprosti i podari brz oporavak povređenima“, rekao je Abdelsalam.

„Uvereni smo da je Liban sposoban da se suoči sa svim izazovima i da ima pokret otpora sposoban da odvrati cionistički neprijateljski entitet i da ga natera da plati visoku cenu za svaku eskalaciju koju može da preduzme protiv Libana”.

Jedanaest mrtvih, 4000 povređenih

U međuvremenu, najmanje devet ljudi je poginulo, a hiljade je povređeno danas u Bejrutu i ​​drugim delovima Libana od istovremenih eksplozija hiljade pejdžera koje je koristio Hezbolah, saopštilo je libansko ministarstvo zdravlja.

Među žrtvama su dva borca proiranskog pokreta i osmogodišnja devojčica. Dva bezbednosna izvora rekla su da je jedan od stradalih militanata sin poslanika Hezbolaha.

Istovremeno, u svom najnovijem ažuriranju, Ministarstvo zdravlja Libana govori o čak 4000 ranjenih, od kojih je 400 u kritičnom stanju.

Libanski mediji i britanski Skaj njuz Arabija izveštavaju da je “Izrael uspeo da hakuje uređaje i izazove njihovu eksploziju”.

Iz Izraela za sada nema komentara o incidentu i sajber napadu koji je usledio.

Desetine pripadnika Hezbolaha (među njima i zdravstveni radnici) teško je povređeno u incidentu, prvo su rekli bezbednosni izvori Rojtersu, dok je izveštač agencije u Bejrutu video najmanje 10 članova organizacije kako krvari.

U međuvremenu, prema iranskim izvorima, među ranjenima je i ambasador Teherana u Libanu.

Slične eksplozije sa nekoliko povređenih prijavljeni su, posle prvobitnog incidenta u Bejrutu, u drugim oblastima u južnom Libanu, prema bezbednosnim izvorima na koje se pozivaju Rojters i arapski mediji.

I Al-Arabiia i Al-Jazeera su izvestile da su se eksplozije dogodile u planini Liban i južnom delu zemlje, dok su stanovnici rekli da su trajale oko pola sata.

Zvaničnik Hezbolaha, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da je ispaljivanje sirena “najveći bezbednosni proboj” koji je grupa pretrpela u svom skoro jednogodišnjem ratu sa Izraelom.

Kako prenosi AFP, pozivajući se na izvore bliske Hezbolahu, na desetine pripadnika proiranske libanske organizacije povređeno je kada su njihovi pejdžeri istovremeno eksplodirali u različitim uporištima te organizacije.

Izvor blizak Hezbolahu rekao je za AFP da se radi o “izraelskom hakovanju”.

„Desetine pripadnika Hezbolaha povređeno je u južnom predgrađu Bejruta, uporištu islamističke grupe, i u južnom Libanu od eksplozije njihovih pejdžera“, rekao je drugi izvor blizak stranci.

Hezbolah je odavno zatražio od svojih članova da prestanu da koriste mobilne telefone kako bi izbegli izraelsko hakovanje. U tom cilju implementirali su sistem iz 90-tih godina prošlog veka, pejdžere, preko kojih se njegovi članovi pozivaju da se javljaju svojim jedinicama.

Povređeni pripadnici Hezbolaha i u Damasku

U međuvremenu, Sirijski centar za ljudska prava, koji je povezan sa opozicionim grupama u zemlji, saopštio je da su neki članovi Hezbolaha stigli u bolnice u Damasku nakon što su eksplodirali pejdžeri koje su nosili.

Kako navodi Centar, pejdžer je eksplodirao u automobilu koji se kretao ulicom u glavnom gradu Sirije. Prema nekim izvorima 75% žrtava lančanih eksplozija su bili članovi Hezbolaha.

Posle izraelskog napada na Hezbolahove pejdžere, mnogi bezbednosni protokoli širom sveta se menjaju

Nakon nedavnog izraelskog sajber-napada velikih razmera na uređaje koje koriste članovi libanske grupe Hezbolah, postoji ozbiljna zabrinutost zbog mogućnosti širenja sličnih metoda na druge elektronske uređaje, uključujući mobilne telefone i GPS tragače.

Ovaj incident je pokrenuo pitanja o bezbednosti upotrebe takvih uređaja od strane vojske, posebno u kontekstu aktivnih sukoba u svetu.

Stručnjaci strahuju da ako sajber napadi mogu uspešno da onesposobe i čak detoniraju uređaje, onda bi slični napadi teoretski mogli biti usmereni na druge mete.

Ovo predstavlja stvarnu pretnju za sve korisnike takvih uređaja, uključujući vojno i obaveštajno osoblje koje koristi mobilne telefone i GPS tragače u zonama borbenih dejstava.

Primera radi, odluka o zabrani upotrebe uređaja sa naprednim multimedijalnim mogućnostima od strane ruske vojske, koju je ranije donela komanda, pokazala se ne samo ispravnom, već i možda spasonosnom u aktuelnom sajber ratu.

„Gledam vesti i shvatam da je zabrana uređaja sa naprednim multimedijalnim mogućnostima bila briljantna intuicija najviših šefova i sprečavanje njihovih praska i paljenja kao posledica delovanja trećih lica i, shodno tome, u cilju očuvanja život i zdravlje vojnog osoblja i skupe opreme“, naglasio je bloger i nekadašnji ruski vojni pilot, Ilija Tumanov na svom Telegram kanalu.

Stručnjaci ne isključuju da će u ovoj pozadini, kontrola nad upotrebom gedžeta od strane vojske zahtevati povećane mere kontrole bezbednosti.

Sa druge strane, nama je daleko verovatniji scenario u kome su članovima Hezbolaha, zaista fascinantnim radom izraelskih službi, unapred podmetnuti modifikovani pejdžeri.

7 KOMENTARA

  1. Mnogo davno (1957 god.) roditelji su mi pricali da ako vidim penkalo na ulicu da nikako to ne diram ili uzimam jer ce da eksplodira. Tada je pisalo da je bilo zrtava.
    Bilo bi interesantno pisati o tome ako neko ima relevantne informacije.

    2
    1
  2. Treba i Srbija da uci od Izraela ,kako se obracunava sa neprijateljima u okruzenju.Primer Kurtijevi kriminalci,rade sta oce bez ikakvih posledica,treba protiv njih neka specijalna akcija,bez uvlacenja drzave u rat.

    6
    1
    • nema od Srbije ništa,srpski vlastodršci su bydale oduvek i zauvek. Srbinu treba zaboraviti kao i ceo balkan. To je najbolje napustiti i spasiti si živce, zdravlje i pare a pustiti murjake i cigoše neka se jure.

      1
      1
    • nema od Srbije ništa,srpski vlastodršci su bydale oduvek i zauvek. Srbinu treba zaboraviti kao i ceo balkan. To je najbolje napustiti i spasiti si živce, zdravlje i pare a pustiti murjake i cygoše neka se jure.

      1
      1
  3. Како год и шта год, али ово што је извео МОСАД је само за аплауз, шта год ко мислио и осећао, ово је врхунски изведено, како што се тиче логистике, што се тиче оперативаца на терену… Ово ће ући у уџбенике обавештајног и контраобавештајног деловања против непријатељске стране… Ја делим симпатије према Хезболаху али ово је померило границе…

    2
    2
  4. Pa morate se osvetiti jer mnogima odoše yaja (pejdžeri obično budu u džepu) 😁. U svakom slučaju, što manje jehovaca i alahovaca to bolje, samo se tamanite 😎

  5. Pa morate se osvetiti jer mnogima odoše jaja (pejdžeri obično budu u džepu) 😁. U svakom slučaju, što manje jehovaca i alahovaca to bolje, samo se tamanite 😎

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave