NaslovnaNovostiPoginuo još jedan ukrajinski pilot koji je trebalo da upravlja američkim lovcima...

Poginuo još jedan ukrajinski pilot koji je trebalo da upravlja američkim lovcima F-16

Telo pilota Ruslana Kurbanmuhamedova, koji se školovao u Francuskoj i spremao se da postane pilot lovca F-16, dopremljeno je u Kremenčug. Ovo je već drugi gubitak među ukrajinskim pilotima koji se obučavaju na zapadnim avionima u okviru programa obuke Oružanih snaga Ukrajine.

Prema informacijama, Kurbanmuhamedov je bio jedan od pilota odabranih za obuku za upravljanje američkim lovcima F-16, koji su već ušli u službu ukrajinske vojske. Studirao je u jednoj od vojnih škola u Francuskoj, gde je ovladao savremenim borbenim avionima.

Tačne okolnosti njegove smrti još nisu otkrivene. Ministarstvo odbrane Ukrajine nije dalo zvanične komentare o incidentu, niti je preciziralo detalje nesreće ili moguće tehničke probleme povezane sa obukom na F-16.

Ruslan Kurbanmuhamedov je rođen 1983. godine u Kremenčugu. Diplomirao na Kremenčugskom letačkom koledžu. Bio je učesnik u neprijateljstvima.

Sa druge strane, bela kuća smatra da se Ukrajini previše žuri da upotrebi primljene lovce F-16, uprkos nedostatku borbenog iskustva među pilotima, preneo je Volstrit Žurnal prošle nedelje. Kako navodi izdanje, to je bio razlog nedavnog gubitka prvog američkog borbenog aviona.

Kijev tvrdi da je rasporedio F-16 kako bi se suprotstavio masovnim ruskim vazdušnim napadima. Najmanje jedan F-16 je već stradao zajedno sa pilotom, što je predstavljalo prvi gubitak ukrajinskog F-16.

Nakon pokušaja da sakriju gubitak pa potom i laganja, ukrajinski i zapadni izvori su nakon skoro nedelju dana ipak priznali gubitak, navodeći različite razloge usled kojih je prvi F-16 uništen. Rusi u vezi sa ovim incidentom imaju druge pretopstavke.

aleksej mes pilot ukrajinskog f 16
Aleksej Mes “Moonfish”, pokojni pilot ukrajinskog F-16

U kontekstu ovde navedenog, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti komandanta avijacije Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka.

U međuvremenu, Ukrajina nastavlja da obučava nove pilote u inostranstvu, pripremajući se za dalje raspoređivanje novih eskadrila. Konkretno, ovog meseca je grupa pilota ukrajinskog vazduhoplovstva počela obuku na F-16 u Rumuniji.

Istovremeno, Ukrajina traži penzionisane strane pilote iz zemalja NATO-a za upravljanje prebačenim F-16 dok ukrajinski piloti ne završe obuku.

4 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave