NaslovnaNovostiNATO avijacija naseljava aerodrome svojih novih članica, pripremajući se za ekspanziju na...

NATO avijacija naseljava aerodrome svojih novih članica, pripremajući se za ekspanziju na Arktik

Severnoatlantska alijansa aktivno radi na poboljšanju radarskog sistema za detekciju i kontrolu dugog dometa u severnoj Evropi. O tome svedoče rezultati tronedeljne vojne vežbe na kojoj je pre izvesnog vremena završeno raspoređivanje AWACS komponente u operativnoj bazi NATO-a Rige u Norveškoj.

Intenzivno se radilo na unapređenju sposobnosti izvođenja operacija avionima AWACS u interesu NATO-a u različitim uslovima.

Kako sugerišu ruski vojni stručnjaci, avion E-3A je delovao iz vazduhoplovne baze Rige u skladu sa akcionim planovima u severoistočnom Atlantiku, na području Islanda i Velike Britanije, a takođe je vršio radarsko izviđanje Baltičkog mora.

Ova vazdušna luka je, inače, prebačena američkoj vojsci među niz objekata u skladu sa odbrambenim sporazumom Vašingtona i Osla. Pre izvesnog vremena na njemu je već primećeno američko vazdušno komandno mesto aviona E-6B.

Eksperti smatraju da je povećanje broja zajedničkih vojnih vežbi SAD-NATO u severnoj Evropi jedan od elemenata jačanja američke saradnje sa takozvanim arktičkim saveznicima. A to, zauzvrat, ukazuje na predstojeću ekspanziju Amerikanaca na Arktik.

demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja
demonstracija moci nato u baltickom moru 30 ratnih brodova 3.200 vojnika 14 zemalja, vežbe NATO iz 2023 godine

Podsetimo, Pentagon je pre dva meseca predstavio ažuriranu američku strategiju za Arktik.

U dokumentu se napominje da se ovaj region pretvara u platformu za strateško takmičenje, a SAD, zajedno sa svojim saveznicima i partnerima, moraju biti spremne da zajednički odgovore na ovaj izazov.

Arktik bi mogao da doživi svoje prvo leto bez leda do 2030. godine, a gubitak leda će revitalizirati arktičke brodske puteve i povećati dostupnost podvodnih resursa, naglasilo je Ministarstvo odbrane SAD.

2 KOMENTARA

  1. Cirkoni su spremni za flote, kada krenu flote će da postanu Beatlesov Yellow Submarines za 5 minuta.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave