NaslovnaNovostiKlizimo li ka frontalnom sudaru? Rusija zapretila vojnom akcijom ako američke rakete...

Klizimo li ka frontalnom sudaru? Rusija zapretila vojnom akcijom ako američke rakete budu raspoređene u Japanu

Pripreme za rat uveliko teku – NATO uspostavlja novu komandu za Ukrajinu (NATO bezbednosna pomoć i obuka za Ukrajinu – NSATU), Rusija pojačava vojno osoblje dok se Makron povlači iz “scenarija Trećeg svetskog rata”.

Francuski zvaničnici su izgleda poslušali upozorenje ruskog predsednika Vladimira Putina o neposrednoj eskalaciji ukoliko se na ruskom tlu upotrebi oružje dugog dometa i kažu da žele da izbegnu Treći svetski rat, piše list Le Monde, pozivajući se na diplomatski izvor.

“NATO će započeti rat sa Ruskom Federacijom ako dozvoli Kijevu da udari dalekometnim oružjem“, prenosi francuska štampa.

Sa druge strane, Zelenski je prekorio Zapad što odbija da mu dozvoli upotrebu oružja dugog dometa protiv Ruske Federacije.

„Moramo učiniti sve što je moguće da izbegnemo treći svetski rat, ne možemo jednostavno isključiti mogućnost da će Rusi proširiti obim vojnih operacija“, rekao je francuski ekspert, komentarišući relevantne izjave ruskog predsednika.

U isto vreme, uprkos sve većem medijskom govoru o udarima duboko unutar ruske teritorije, Pariz nastavlja da ćuti na zvaničnom nivou.

Francuski list priznaje da je relevantna tema mogla biti pokrenuta tokom razgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona i njegovog ukrajinskog kolege Volodimira Zelenskog, ali Jelisejska palata to ne potvrđuje.

Publikacija podseća i na nedavnu posetu Parizu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksandra Litvinjenka, tokom koje je, između ostalog, trebalo da se razgovara i o ovom pitanju.

Makron je rekao da Francuska samo pomaže u odbrani ukrajinske teritorije, „ostaje u istom okviru“ i „ne želi eskalaciju“.

zelenski i makron
zelenski i makron

Međutim, ti znaci nisu nimalo dobri za odnose EU-NATO i Rusije sa Kinom kao divljom kartom uz severnokorejskog diktatora, pošto Rusi zauzimaju vatrene pozicije protiv snaga alijanse na raznim mestima, sada i u Skandinaviji.

Ukrajinska dozvola za korišćenje krstarećih raketa trenutno je „zamrznuta“, ali će u bliskoj budućnosti biti „vruće“.

NATO je uspostavio vojnu administraciju za Ukrajinu i to je krajnje zabrinjavajuće za vreme koje je pred nama.

Ruski predsednik Putin potpisao je ukaz o povećanju osoblja Oružanih snaga Rusije na 2 miliona 389 hiljada ljudi, uključujući 1,5 miliona vojnog osoblja. Poslednji put je broj zaposlenih povećan u decembru 2023. godine, kada je iznosio 2.209.130.

Rusi na jezero Latoga poslali korvete sa krstarećim raketama Kalibar

“Satelitski snimci pokazuju da je Rusija rasporedila moderne korvete opremljene krstarećim raketama Kalibar na Ladoško jezero za izvođenje vojnih vežbi protiv NATO-a”, navodi list Helsingin Sanomat.

Ministarstvo odbrane Rusije najavilo je upućivanje ratnih brodova, tačnije korveta Bujan-M, na Ladoško jezero. Kako prenose ruski mediji ovo je prvi put da su ovi brodovi premešteni na ovo jezero.

Korvete su raspoređene u okviru pomorske vežbe Okean-2024, u kojoj učestvuju brodovi i pomorsko osoblje iz gotovo svih delova Rusije. U vežbi učestvuju i kineski ratni brodovi. Zapdni satelitski snimci pokazuju korvete usidrene na pristaništu u blizini Kakisalmija.

Ranije su tu pristajali razni trajekti i civilni brodovi, a sada su ceo mol zauzele korvete od 74 metra.

Prema norveškom ratnom analitičaru i bivšem mornaričkom oficiru Thordu Iversenu, brodovi su u jezeru Ladoga najmanje od prošle subote.

kalibar ispaljen sa brodova
kalibar ispaljen sa brodova

Iversen je napomenuo da Rusija smatra Ladoško jezero „unutrašnjom tvrđavom“ za svoju mornaricu, odakle će njene raketno opremljene korvete moći da deluju dalje od potencijalnih vojnih operacija u baltičkom regionu.

„U ratu između NATO-a i Rusije, Baltičko more bi vrlo brzo postalo veoma opasno i baze ruske Baltičke flote u Kalinjingradu i Kronstandu bile bi ranjive“, objasnio je Iversen.

Iako je jezero Ladoga blizu finske granice, Iversen veruje da nudi Rusiji veću zaštitu od bilo koje lokacije u Baltičkom moru. Ruski ratni brodovi koji su tu pristali takođe se mogu lakše braniti protivvazdušnim projektilima i avionima.

„U mogućem ratu sa NATO-om, za Rusiju bi bilo kritično da pokuša da zaštiti svoje dalekometne sposobnosti što je više moguće“, rezimirao je Iversen.

Korvete Bujan-M su sposobne da lansiraju krstareće rakete Kalibar-NK sa zvaničnim dometom do 2.600 kilometara. Efikasni domet je možda nešto kraći, ali sa jezera Ladoga, ove rakete bi i dalje mogle da pogode veći deo Evrope.

Rusija je izuzetno efikasno koristila rakete Kalibar i u Ukrajini i u Siriji za uništavanje vojnih i civilnih ciljeva. U Ukrajini su lansirane sa korveta Bujan-M stacioniranih u Crnom moru. Ove korvete takođe mogu biti opremljene nuklearnim bojevim glavama na svojim raketama.

Izveštaji pokazuju da se vežba Ocean 2024 završila u ponedeljak. Iversen je primetio da je najveća ruska vojna vežba obično bila vežba kopnenih snaga, ali ove godine je to Okean 2024, verovatno zbog rata u Ukrajini.

„Ovo omogućava značajnu demonstraciju sile Zapadu, pošto ruska mornarica, osim Crnomorske flote, nije uključena u rat“, rekao je Iversen.

ruska flota izvela vezbe zatvaranja plovidbe u severozapadnom delu crnog mora
ruska flota izvela vezbe zatvaranja plovidbe u severozapadnom delu crnog mora

On je dodao da se očekuje da će ruska mornarica izvesti vežbe bojeve vatre u Baltičkom moru, uključujući vežbe protiv podmornica, a takođe će sarađivati sa ruskim vazduhoplovstvom.

Nekoliko ruskih ratnih brodova aktivno je u Baltičkom moru, dok strateški bombarderi, uključujući Tu-22M, lete u tom području u okviru vežbi.

Rusija zapretila vojnom akcijom ako američke rakete budu raspoređene u Japanu

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova obećalo je odgovor na raspoređivanje američkih raketa srednjeg dometa u Japanu.

Zamenik šefa Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov upozorio je da će Moskva odgovoriti sveobuhvatno, uključujući vojno-tehničke mere, ukoliko Sjedinjene Američke Države razmeste rakete srednjeg dometa na tlu Japana.

RIA Novosti izveštava: „Hajde da prvo krenemo u pravcu onoga što trenutno kruži kao glasine. I tada će dobiti sveobuhvatan odgovor, uključujući vojno-tehnički odgovor“, rekao je ruski diplomata.

76 KOMENTARA

  1. Neiformisanost je najveći problem u modernoj Srbiji. Još 2016 se Amerikanci pripremaju za rat sa Rusijom. O tom činu ima i video gde se vidi kako Amerikanci pričaju sa bivšim predsednikom Ukrajine koji je smenjen jer se nije slagao sa idejom da upotrebi svoj narod i vojsku protiv bratske Rusije. Zelenski kao marioneta je pučem došao na vlast. I tako uveo u rat braću. O tome je Putin pričao sa Merkelovom i predsednikom francuske i premijerom engleske, ali oni su imali drugi plan. Napad na Rusiju je napad na pravoslavlje. Problem je što ratove u Ukrajini i u Palestini vodi Blackrock. Sve se svodi da je istočni blok treba da oslabi. Rat u Ukrajini je započeo tako što je ruski narod, njih 14 miliona, bio zlostavljan u oblastima gde se sad vodi rat. Poštujem samo što Putin štiti svoj narod. A ima sredstva. I na kraju, ko god je krenuo na Rusiju, vratio se u svoje zemlje i naravno bio poražen.

    24
    7
    • Ти се усуђујеш поменути неинформисаност!?! Зеленски је дошао на власт на изборима, а Порошенко је тај који је дошао пучем 2014. и покренуо крваво коло уз подршку НАТО. Да те обавјестим, 2014. су пучисти смјенили легалног украјинског предсједника Јануковича.

  2. Zalosno da se vec dvije i po godine nasa pravoslavna braca mali Rusi i veliki Rusi kolju medjusobno u Ukrajini. Sta onaj ludi patuljak iz Kremlja napravi da nam se danas Vatikan smeje ! Gde je ruski patrijarh Kiril da zaustavi ludake koji zavadise bracu rodjenu ! Uktajinci maknite tog Judu koji vas gura na bracu rodjenu a presvetli Kirilo makni tog ludog patuljka iz Kremlja i pomiri pravoslavnu bracu . Kijev je majka ruskog naroda Ukrajinci i Rusi su pravoslavna braca rodjena kao mi Srbi i Crnogorci dva oka u glavi !

    4
    18
    • Živa istina, sve osim pravog krivca si naveo. Dva bratska naroda su zavadili Ameri i Englezi da bi ostali na kormilu. To ko ne vidi živi u Diznilendu u blago njemu….

      22
      2
    • Brate sve si pobrkao ,znaj da se rusija brani u ukrajini,a rusija neće da udari snazno na bratski ruski a sada proglasen za ukrainski narod.klasicna zamena teza,rusija će pobediti kao i uvek.

    • Ја би тебе за предсједника,ти би све то уредио,е да ми је твоја памет…

  3. Jadan narod ijedan idrugi.komentari misu ni za vrtića umesto da komentirate.o miruvi se klikerate tuđim života. Ružno ituzn.

    16
    4
  4. Ови “западњаци”једног по једног гурају под Руску песницу ..на крају ће им свима испеглат носеве!само некоме више а некоме мање:)
    Ко мисли да Русију као најмоћнију светску нуклеарну силу може да војно порази,сматрам да му је мозак у ћорсокаку:/;)

    61
    10
    • Најмоћнија и највећа и најнапреднијја нуклеарна сила сада је поново Америка са преко 7000 нуклеарних ракета, од тога преко 2000 произведене 2022, 2023 и 2024.
      Појма немаш шта се ради у УС а ради се страховито. ИЦБМ, хиперсоничне, крстареће и гравитационе ракете већ су оперативне.

      6
      22
  5. Putin je prvo crtao crvene linije pa ništa. Sad će verovatno da crta braon linije. Ali sve džabe. Ukrajinci su bili najbolji vojnici u 2 sv. ratu u sastavu crvene armije a evo i sad su .

    16
    80
    • Samo pojasni molim te-kako su ukrajinski vojnici najbolji ako jasno vidimo da konstantno od ’22-ge gube od ruskih vojnika ????

      48
      8
    • Бојан гарант си се заљубио у неку Украјинску побегуљу па си сад присиљен да лапрдаш против Руса по разним сајтовима:))

      39
      7
      • ne daju im ukrajinke ni malu rupu a kamoli veću, sline oni i nadali su se ali KROmanjonce ukrajinke neće.

        13
        4
    • 🤣🤣🤣 pa ti si Bojane haos…imas li ti predstavu koliko je tih Nacistickih ,,dobrih” vojnika zbrisano. Ne dao im bog da braca RUSI stvarno udare…Ni kamen na kamenu ostati nece (a nece ni ovako).

      30
      8
    • Bedni i jadni Rusi prete i kmeče , Sile Zapadne Demokratije na njihove pretnje umiru od smeha , čekaju samo kada će da se istroše na Ukrajini pa će da budne UDRIiIiII po ruskim pacovima !

      4
      13
  6. У име демократије пљачкају гдје год могу,Ирак,Либија,Сирија,Југославија,убили су огроман број људи који су имали нешто за пљачку,то и данас вјешто раде педери и лезибејке али дошли су гдје треба Русије можда неће бити али ни ти болесника ,

    63
    5
    • U ime demokratije, oca, sina i svetoga duha, amin 😂😂😂😂😂😂

      10
      3
  7. Debili ove ne znalice sto komentarisu a to su:aleksa, dule, prvosrbijanac, srboslav smrad, samo kalja nadimak, stiv peder americki, debil do debila

    15
    8
  8. Zapadni nastrani zubari vole tudje i to je opasno po njih.Napoleon i Hitler bili su NATO slika ali rusi su gadan zid za besenje fotogrsfije.

    27
    5
  9. Ako je zapad jači zašto ne napada? Krenulisu da nas inšte 99 pa su pali na nos, Rusija je nebrojeno vaća od nas. Ako je amerika jaka zašto im trebaju saveznici.

    44
    7
    • I ti verujes da smo pobedili NATO ❗da Milosevic nije potpisao kapitulaviju pregazili ni nas ko mrave.A da su hteli i za ova tri mesecar mogli su da mas drabnaju sa zemljom
      E moji “heroji”na kakvim lazima se vi ljuljate.

      14
      41
      • Могли су да нас сравне авијацијом,и балистичким ракетама али нису баш полетели да уђу са пешадијом. И иначе Америка и НАТО у свим ратовима које је су водили су ратовали из даљине , ваздуха. Улога пешадије је увек препуштена локалним колаборантима.

        35
        3
        • Tako je.Uze mi reč iz usta.Nismo ih pobedili ali ni oni nisu kopneno usli.Nemojte zaboraviti onu decu sa Kosara koja su izginula da bi zlikovce zaustavili.Mi smo Kosovo i Metohiju politicki izgubili a ne vojno.

          22
          4
          • Koje zlikovce mutavi ljudi su branili svoje pragove,da su ushli kopneno ameri sada bi Kosovo bila do Nisha,ali ostavljamo to za buduci rat.

            2
            1
      • Милошевић није потписао никакву капитулацију..него Kумановски војно технички споразум..момак бркаш бабе и жабе..

        30
        5
  10. Japanci se ne boje nuklearnog oružja. Njih su amerikanci pelcovali protiv svih vrsta zračenja još 1945. Sad su imuni.

    49
    7
  11. Rusija je velika zemlja koja nikad ne gubi ratove, uporni i istrajni, cesto u miru pogrijese u izboru prijatelja ali se brzo dosjete i isprave. Da Bog pomogne nasu bracu🍀🌞

    75
    14
    • Gde gujo dolaze, šaka jada na čelu sa najvećim jadnikom koji je dozvolio da mu oduzmu 300 milijardi dolara i time finansiraju Ukrajinu, upad u Rusiju i 200hiljada izbeglica za sada, stotine hiljada mrtvih i ranjenih rusa, ogromno uništenje tehnika, uništena reputacija države i nekada jake vojske kao i mit o istom, ujedinjenu Evropu i NATO sa novim člancima taman kada su izgubili svrhu postojanja, odlazak 1,5 miliona mladih najsposobnijih i najumnijih ljudi, najnižu demografiju u istoriji, najveću smrtnost u istoriji zemlje, zaostatak u nauci i tehnologiji, sportu, kulturi i umetnosti itd itd, a tek ih čekaju ratne reparacije, post traumatic sindromi, ubistva i samoubistva, razoreni brakovi i životi u zemlji sa najvećom stopom nasilja, bolesti i smrtnosi i najkraćim životnim vekom u Evropi, mrzi me dalje da pišem ima toga još

      4
      4
    • Upravo sam dosao iz Skadra i Draca.Gledam strance kako se dive Skadarskoj tvrdjavi i svi misle kako su Albanci imali jaku istoriju kad imaju to blago.Na tvrdjavi se vijori zastava njihovog oca nacije Skenderbega.I njega su nam prisvojili pa te dusa boli.A sve su im to omogucili i Rusi jer na Berlinskom kongresu nisu stali uz nas kao vojsku pobednika.Ja sam rusofil u srzi ali neke stvari im ne mogu oprostiti gde su im Bugari bili blizi nego mi.

      15
      2
    • Ти бре појма немаш са историјом.
      Бројкама и словима до сада су изгубили 19 ратова, деветнаест ратова.
      Доста више те кгб пропаганде, дегутантно је.

      2
      3
  12. Rusku federaciju čuva BOG I TAKO CE OSTATI,A ONAJ KOJI SE NA BOGA USTREMI BICE KAZNJEN OD BOGA T.E. UNISTEN I BOJIM SE DA CE TAKO BITI ……

    60
    14
  13. Koliko vidim ima dosta “inteligentnih” analitičara koji su pobegli iz Laze Lazarevića.
    Rusi su se poprilično dokazali i ratuju sa celom natom + američke podrepne muve.
    Ako su toliko sigurni u svoju tehniku i snagu, što ne napadnu Rusiju?

    77
    8
  14. Kakvi Rusi ko jos veruje u njihove bajke.
    Kao najveći problem je njihova zastarela tehnika, svi njihovi brodovi su kao glineni golubovi.
    U ocaju su počeli i da prete nuklearnim naoružanjem ali kome Ukrajini?

    20
    93
        • Živim u NATO članicu, ali moram priznati da je NATO ispušena muštikla. Poslali su oružje Ukrajini u vrednosti od nekoliko stotina milijardi, non-stop pomagali im logistikom, čak slali NATO vojnike i oficire pod imenom plaćenici, a da nisu uspeli ništa da postignu. Eno Rusi i dalje napreduju. Ispalo je da sve to kako je ruska moć bajka i slične priče, ništa sem prazno lupanje. Rusija jeste očigledno sila koja uspeva da napreduje na 1700km dugačkom linije fronta, a setimo se samo kako Jenki nisu mogli da ostvare i jedan cilj u Afghanistaniu nakon par dekade. Pa sad ko je ko, sam oceni.

          39
          5
      • Prpa ali u rusiji, počeli da se gube u vremenu i prostoru.
        Ameri su razradili plan puno godina unapred, Rusija je ušla u rat nespretno nadali su se da će to trajati par dana.
        Ameri tek počinju da pritiskaju.
        Samo da Rusija ne završi kao SSSER, a idu ka tom putu.

        17
        71
        • Ti druže nemaš pojma. Jedna najmoćnija nuklearna sila da doživi poraz. Ajd malo razmisli. Mogu da unište cijeli svijet. Scenario je sledeci. Neko od ovih pidrepnih muva Amerike će dobiti taktičko nuklearno oružje u svoje dvorište. Ako ovako nastave to im je siguran scenario čisto da znaju da nije priča u prazno. Pa da vidim onda što će biti. A bit će sledeće povući će se kao pičke kad shvate da je vrag odneo šalu ili povlacenje ili kraj sveta.

    • ma da.sve Rusko zastarilo. a sve što NATO pošalje Ukrajini unište za krako vrijeme.onaj pederčić Zelenski samo kuka,cvili. i moli da mu pošalju još.

      74
      6
    • Čovo, jadni.
      Po svom nazivu nije ni čudo što tako lupetaš.
      Blage veze nemaš o životu.
      Pa gde su tvoji Nato-vci, ameri i britanske bitange? Zašto ne krenu kao pravi heroji, zaštitnici te njihove ” demokratije”, ( Ali samo tamo gde ima šta da se pokupi i odnese ), u ime demokratije, kao stari dobri kolonijalisti na ruse. Jer ne mogu, neće, zato što nemaju muda niti sa čim da krenu. Oni voll ratovati, Ali kad drugi jadnici , kao u ovom slučaju nasamareni ukrainci gube živote za njihove bedne ciljeve. Nikada taj ološ nije ratovao protiv jačeg protivnika, samo protiv slabijih koji nisu mogli njima naneti neku bol, Ali u ovom slučaju je to druga pesma, zato ne seri, leba ti

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave