Naslovna Novosti Dok nova raketa Palestina-2 prolazi kroz Gvozdenu kupolu, Huti stigli do Golanske...

Dok nova raketa Palestina-2 prolazi kroz Gvozdenu kupolu, Huti stigli do Golanske visoravni da kopneno udare Izrael

1
raketa grupe huti palestina 2
raketa grupe huti palestina 2
google news

Manje od dva dana nakon što je balistička raketa ušla u vazdušni prostor Izraela i … probudila civile širom centralnog Izraela, Huti iz Jemena objavili su snimak lansiranja rakete za koju tvrde da je hipersonična.

Raketa koju je lansirala jemenska grupa uspela je da prođe kroz izraelski PVO sistem Gvozdena kupola, nanevši materijalnu štetu jednom gradu u zemlji.

Putanja projektila bila je direktna linija od Jemena do Izraela i, prema IDF-u, ispaljena je iz severnog obalnog sektora Jemena.

Izraelsko vazduhoplovstvo demantuje: „Koliko znamo, naši neprijatelji nemaju hipersoničnu raketu“

Prema IDF-u, “raketu je odmah detektovao radar protivraketnog odbrambenog sistema Arrow, presretnut i fragmentovan u vazduhu. Njegovi delovi sleteli su na otvoreno područje u blizini grada Loda u centralnom Izraelu, gde se formirao krater. Fragmenti projektila pali su na polja i blizu železničke stanice”.

Neposrednih žrtava nije bilo, ali je devet osoba lakše povređeno dok su trčali u skloništa.

Boaz Šapira, istraživač u izraelskom Alma centru, kaže da je ovaj projektil iranski projektil Kheibar. Prema njegovim rečima, ranije je uveden pod nazivima Hatem i Palestina i može da leti brzinom do 16 maha.

Huti su takođe tvrdili da „ima visoku sposobnost manevrisanja izvan najnovijih i najmoćnijih sistema protivvazdušne odbrane na svetu, uključujući Gvozdenu Kupolu“ – tvrdnje koje nisu potvrđene na zapadu i u Izraelu.

Izraelsko vazduhoplovstvo odbacilo je tvrdnju Huta da su ispalili hipersoničnu raketu. „Koliko znamo, naši neprijatelji nemaju hipersoničnu raketu“, rekao je on u nedelju uveče.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će Izrael odgovoriti oštrom osvetom Hutima, iako su obim i vreme odgovora ostali nejasni.

U Izraelu, međutim, preovladava stav da će na kraju doći do nekog oblika reagovanja, iako, pošto nije pričinjena ozbiljna šteta ili povrede, odgovor može biti umeren.

U ponedeljak je lider Hamasa Jahja Sinvar rekao da je napad grupe Huti u nedelju “poslao poruku” Izraelu u pismu upućenom jemenskom lideru Huti Abdel-Maleku al Hutiju, izvestila je Huti TV.

raketa palestina
raketa palestina

Prošlog juna Huti su najavili „napad na izraelski vojni cilj u Eilatu pomoću balističke rakete Palestina“. Tada su napomenuli da je ovo njegova prva demnostracija ovog projektila. Sada je “Palestina 2” očigledno “nova raketa”.

Huti stigli su do Golanske visoravni u Siriji kako bi napali Izrael

Ruska agencija Novosti, izraelska veb stranica i24.news i turska Sirija Tv izvestili su tokom vikenda da je jemenska grupa Huti počela da prebacuje svoje vojne snage u Siriju u pripremi za napade na Izrael.

Bezbednosni izvor na koji se pozivaju mediji rekao je da je grupa Huti rasporedila snage veličine brigade koje su ušle na teritoriju Sirije preko Jordana u malim grupama.

Izvor je rekao da su Huti snage raspoređene u Siriji tehnički najopremljenije i najbolje pripremljene za izvođenje ofanzivnih operacija protiv Izraela, napominjući da su te snage obučene za upravljanje oklopnim vozilima i da se spremaju da deluju artiljerijom i bespilotnim letelicama.

Izraelski novinski veb-sajt i24, koji prenosi Sirija TV, izvestio je u nedelju, citirajući visokog zvaničnika u južnoj Siriji: „Proteklih dana, jedan broj boraca Huti stigao je kroz Irak na jugu zemlje da otvore novi front protiv Izraela”.

Pre nekoliko dana, sajt Ain al-Furat, specijalizovan za vesti iz istočne Sirije, otkrio je da su 4 vođe grupe Huti stigli u grad Al-Bukamal u ruralnoj oblasti Deir ez-Zor, koji dolaze iz Teritoriju Iraka preko graničnog prelaza Al-Sak 2. avgusta, navodeći da su na teritoriju Sirije ušli u pratnji vojnih vozila koja pripadaju iračkoj miliciji Saiiid al-Shuhada, koja nadgleda upravljanje prelazom.

Ain al-Furat je napomenuo da su četvorica vođa grupe Huti, specijalizovani za rakete i dronove, stigli u jedan od štabova Iranske revolucionarne garde u blizini oblasti Al-Alaaf na periferiji Al Bukamala i imali sastanak sa glavnokomandujućim iranskih frakcija u sektoru Al Bukamal, Haj Askar, i njegov zamenik Haj Sajjad, u prisustvu iranskih i libanskih lidera.

Ain al-Furat je naveo da je sastanak trajao oko sat vremena, usred bezbednosnih i vojnih mera koje su uvele iranske milicije u oblasti oko sastanka.

jemenski huti
jemenski huti

Po završetku sastanka, četvorica lidera Huti uputila su se ka glavnom gradu Sirije, u pratnji pripadnika Sejida al Šuhade, koji su nosili uniforme snaga sirijskog režima da ne bi privukli pažnju, dok su vozila u kojima su putovali nosila sirijske zastave, prateći rutu Al-Bukamal, Al-Maiadeen, Palmira, Damask.

Prošlog četvrtka, vođa grupe Al Huti u Jemenu, Abdul-Malik al-Huti, zapretio je da će proširiti kopnene operacije protiv Izraela i zapadnih zemalja koje ga podržavaju, ističući da će njegova grupa „uskoro iznenaditi Izrael i Sjedinjene Države svojim operacije kopne, kao što ih je iznenadio svojim operacijama u Crvenom moru“.

1 KOMENTAR

  1. Samo se tamanite međusobno, što manje jehovaca i alahovaca to bolje😂😂😂😂😂😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version