NaslovnaNovostiTurski i ruski mediji izazvaju haos: „Ukrajinci regrutovali turske džihadiste da se...

Turski i ruski mediji izazvaju haos: „Ukrajinci regrutovali turske džihadiste da se bore protiv Moskve“

Čini se da ukrajinske vlasti sada sarađuju sa terorističkom islamističkom organizacijom Hajat Tarir al Šam HTŠ (Hayat Tahrir al-Sham, HTS), koja ima nekoliko članova turskog porekla.

Turski list Aydınlık otkrio je informacije o odnosima kijevskog režima (pod vođstvom predsednika Vladimira Zelenskog) sa terorističkom grupom Hajat Tarir al Šam (HTS).

Organizacija o kojoj je reč smatrana je terorističkom u Rusiji, aktivna je u Siriji i povezana je sa Turskom.

Kako navodi tursko izdanje, borci organizacije su aktivno angažovani u neprijateljstvima protiv ruske vojske na ukrajinskom ratištu. Saopšteno je da novinari lista imaju u posedu materijal koji prikazuje pregovore ukrajinskih predstavnika i članova HTS-a.

Rečeno je da su ovi pregovori održani u junu ove godine u Idlibu u Siriji i da su se ticali regrutovanja članova organizacije u tekući rusko-ukrajinski rat.

Prema izvorima turskog lista, sastanak ukrajinskih predstavnika i lidera HTS-a po imenu Hejsem Omeri održan je 18. juna ove godine.

Pregovori su se, prema Ajdinliku, posebno ticali preduzimanja diverzantskih misija protiv Rusije od strane pripadnika terorističke organizacije, zabranjene u Rusiji.

Novinari turskog lista su naveli da su svojim očima videli fotografije sastanka, a neke od njih su već objavljene na internetu. Ova činjenica potvrđuje izveštaje da ukrajinske vlasti održavaju odnose sa ozloglašenom organizacijom.

List Al-Vatan, poznat po bliskosti sa sirijskom vladom, objavio je da postoji stalna komunikacija između ukrajinskog direktora obaveštajne službe Budanova i vođe HTS-a Cevlanija o slanju na ukrajinski front plaćenika terorista sa iskustvom u sirijskom ratu, pišu turski mediji.

Ajdinlikovu vest da je „ Kijev zatražio borce od HTS-a “ potvrdili su i opozicioni izvori u Siriji, tvrde isti turski mediji.

List Al-Vatan, poznat po bliskosti sa sirijskom vladom, razgovarao je o odnosima Kijev-HTS sa svojim izvorima iz opozicije. U vestima objavljenim juče u Al-Vatanu, „izvori bliski turskoj administraciji u Idlibu rekli su Al Vatanu da postoji spoj između ukrajinskog direktora vojne obaveštajne službe Kirila Budanova i vođe Al-Nusre Abu Muhameda Al-Javlanija.” rečeno je.

Ajdinlik je takođe saopštio da su ukrajinski obaveštajci i član HTS-a Hejsem Omeri održali sastanak u Idlibu 18. juna 2024. Na sastanku je ukrajinska delegacija zatražila od HTS-a da oslobodi neke radikalne čečenske i gruzijske teroriste koje je držala u zatvoru i ponudila da zauzvrat da 75 bespilotnih letelica (UAV). Izvori su izvestili da je HTS prihvatio ovu ponudu.

Demanti terorista

Hajat Tahrir al-Šam je zvanično demantovao tvrdnje turskog lista Ajdinlik i ruskih medija da su HTŠ i ukrajinske oružane snage sarađivale u vezi sa vojnim operacijama u Siriji i možda Ukrajini protiv ruskih trupa i baza.

Grupa je takođe demantovala bilo kakve izveštaje da pregovara o oslobađanju čečenskih i gruzijskih boraca koji su navodno zatočeni u njenim zatvorima.

HTS je te optužbe označio kao deo „ruske kampanje dezinformacija koja ima za cilj da opravda dalju vojnu akciju u Siriji“.

Ko je HTŠ organizacija?

Hajat Tahrir al-Šam (HTŠ) je islamistička militantna grupa koja deluje prvenstveno na severozapadu Sirije, posebno u provinciji Idlib. Nastala je 2017. godine kao rezultat spajanja nekoliko džihadističkih frakcija, od kojih je najznačajnija bila Džabhat Fatah al-Šam (ranije poznata kao Front al-Nusra), koja je bila zvanična filijala al-Kaide u Siriji.

HTŠ se smatraju naslednikom al-Nusre, ali su se distancirali od al-Kaide, tvrdeći da imaju lokalizovane ciljeve usmerene na Siriju, iako je njihova ideologija i dalje ukorenjena u salafističkom džihadizmu.

Verovalo se da je 2022. organizacija imala do 15.000 aktivnih članova. Tokom akcije grupe njeni članovi su izgleda sarađivali sa Turcima tokom njihovih operacija. S obzirom na to, ruski izvori vesti objavili su da se organizacija sastoji od mnogo turskih boraca.

hayat tahrir al sham, hts
hayat tahrir al sham, hts

Konkretno, naslov ruskog medija za gornju vest je sledeći: „Ukrajinske vlasti su počele da sarađuju sa turskim vojnicima na bojnom polju“, što ukazuje da je HTS povezan sa Turskom.

Ipak, napomenimo da je ovu grupu Turska 2018. godine ipak zvanično proglasila terorističkom organizacijom, i sve što to podrazumeva. HTŠ navodno predvodi Abu Muhamed al-Džulani, bivši komandant Fronta al-Nusra.

Ključni detalji o HTŠ-u:

  • Ciljevi i ideologija: Grupa teži uspostavljanju islamske države u Siriji i suprotstavlja se i Asadovom režimu i Islamskoj državi (ISIS). Iako je HTŠ ukorenjen u džihadističkoj ideologiji, pokušao je da predstavi pragmatičniji pristup, angažujući se u lokalnoj upravi i javnim službama u oblastima pod svojom kontrolom.
  • Teritorijalna kontrola: HTŠ drži značajnu vlast u provinciji Idlib i delovima severozapadne Sirije, gde vrši vlast nad lokalnom upravom, uključujući preko „Vlade nacionalnog spasenja“ koju indirektno kontroliše.
  • Odnos sa drugim grupama: HTŠ ima složen odnos sa drugim pobunjeničkim frakcijama u Siriji. Borili su se protiv Asadovih snaga, ali i protiv drugih opozicionih grupa, uključujući umerenije pobunjenike koje podržavaju Turska i zapadne zemlje. Ponekad su sarađivali sa Turskom, ali održavaju nezavisnu kontrolu u Idlibu.
  • Terorističke organizacije: HTŠ je označen kao teroristička organizacija od strane više zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Tursku, zbog svojih džihadističkih korena i istorijskih veza sa al-Kaidom. Ipak, HTŠ nastoji da se prikaže kao grupa fokusirana na sirijsku revoluciju, a ne na globalni džihad.

Kontrola HTŠ-a u Siriji ostaje donekle značajna, posebno u oblastima pod kontrolom opozicije vlasti Asada, iako je njihova budućnost direktno vezana za trajnje sukoba u Siriji i promene u savezništvima regionalnih sila.

3 KOMENTARA

  1. Mnogo se Rusima oduzio rat,trebali odavno da ga dobiju.Sad svaki olos pristize da bi ratovao protiv njih.Ko devedesetih na Balkanu ,ove grupacije podrzavale Kurtijeve kriminalce ,i na druga mesta Bosna itd.

    • Misliš trebali su milion ukro vojnika pocmekati za 4 dana??? Znaju Rusi šta rade, Putin je na samom početku najavio da će rat trajati godinama. Oni ruše Zapad, ukrosi su samo jedno od američkih topovskih mesa, uskoro kreću EUropljani.

  2. 😂😂😂, izgleda da fali ukrajinskog topovskog mesa pa sada ajde muslimanski da se uključi😂😂😂Ima Rusija po raketu za svakoga od vas 😂😂😂

    6
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave