NaslovnaNovostiNacionalna „žalost“ u Ukrajini: Stradalo 2.200 vojnika, oborena 3 lovca i uništen...

Nacionalna „žalost“ u Ukrajini: Stradalo 2.200 vojnika, oborena 3 lovca i uništen voz sa zapadnim oružjem

Prema tvrdnjama ruskih izvora u pitanju je zaista crni dan za ukrajinsku vojsku, nakon što su ruske snage uništile njene vredne sisteme naoružanja i neutralisale hiljade njenih vojnika i oborile tri lovca.

Ruske trupe su u poslednja 24 časa uspele da unište ukrajinski voz u kome je bilo strano oružje, kao i ukrajinsko skladište raketa i projektila. Ovo je na svom zvaničnom brifingu saopštilo samo rusko Ministarstvo odbrane.

„Operativno-taktička avijacija u saradnji sa operaterima dronova i artiljerijom uspela je da uništi voz sa stranim naoružanjem i skladište sa raketama i artiljerijskom municijom“, konkretno se navodi u saopštenju.

Takođe, ruske trupe su pogodile skladišta ukrajinskih dronova i čamaca, kao i fabrike za proizvodnju taktičkih raketa i mesta razmeštanja ukrajinskih vojnika u 148 različitih oblasti ratišta.

Ukupno, Kremlj je izvestio da su ukrajinske oružane snage tokom proteklog dana izgubile više od 2.220 ljudi. Pored žrtava, kijevska vojska je izgubila 2 tenka, 2 borbena vozila pešadije, 7 borbenih oklopnih vozila i više od 20 artiljerijskih sistema.

Oborena 2 ukrajinska lovca

U poslednja 24 časa ukrajinsko ratno vazduhoplovstvo pretrpelo je 2 velika gubitka. Konkretno, ruske vazdušno-kosmičke snage su juče oborile 2 lovca Su-27, saopštilo je rusko ministarstvo.

“Vazdušno-kosmičke snage Rusije oborile su 2 lovca Su-27 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva u roku od 24 sata“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, nekoliko sati ranije rusko vazduhoplovstvo otkrilo je uništenje još jednog ukrajinskog lovačkog aviona, tačnije MiG-29. Istovremeno, u poslednjim satima, Kijev je izgubio više od 50 bespilotnih letelica.

300 mrtvih u Kursku

Što se tiče dešavanja na Kurskom ratištu na ruskoj teritoriji, ni tamo stvari ne izgledaju dobro za ukrajinske oružane snage, prema izveštajima Rusa. Prema Kremlju, ruske snage su uspele da odbiju ponovljene napade ukrajinske vojske.

„U poslednja 24 sata, ukrajinske oružane snage su izgubile više od 300 vojnika i 22 oklopna vozila, uključujući 3 tenka, 4 oklopna transportera i 15 borbenih oklopnih vozila, kao i 1 top i 8 vozila na točkovima. 7 ukrajinskih vojnika se predalo“, saopštila je služba.

Napadi Ukrajinaca su se, po svemu sudeći, desili u oblastima naselja Lobimovka, Novoivanovka, Nikolajevo-Darino, Pokrovski i Borki.

Kijev: Ukrajinska jurišna jedinica odbija napredovanje ruskih vazdušno-desantnih snaga

Sa druge strane Kijev tvrdi suprotno: “Dana 13. septembra 2024. jedinice ukrajinskih Vazdušno-jurišnih snaga odbile su mehanizovani napad ruskih Vazdušno-desantnih snaga u oblasti Kursk”. Ukrajinske snage objavile su na Telegramu nekoliko slika na kojima se vidi trenutak sukoba sa ruskim trupama.

„Trupe države agresora očajnički pokušavaju da uklone ukrajinske odbrambene snage iz regiona Kursk“ , naveli su vojnici ukrajinskih vazdušno-jurišnih snaga.

,,Neprijatelj je u borbi angažovao 14 jedinica vojne tehnike, uključujući dva tenka, jedanaest borbenih vozila pješadije i oklopni transporter. Vozila su opremljena i dodatnom zaštitom od dronova“, navodi se u poruci objavljenoj na Telegramu.

Učešće borbenih vozila vazdušno-desantne pešadije u borbi sugeriše da je jedinica Vazdušno-desantnih snaga pokušala da izvrši napad.

Prema video snimku objavljenom na Telegramu, FPV bespilotne letelice koristila je ukrajinska vojska za odbijanje juriša ruskih trupa, kao i unapred postavljene protivtenkovske mine.

Kvalitet video snimka, kao što je čest slučaj sa ukrajinskim materijalom, ne omogućava identifikaciju uništenih vozila. Video snimci pokazuju da je uništeno oko šest nekakvih vozila.

„Usled toga je na bojnom polju ostalo pet borbenih vozila pešadije, tenk i oklopni transporter ruskih trupa, kao i nekoliko desetina ruskih vojnika od 200. Ostatak ruskih vojnika koji su preživeli iz vazdušno-desantnih snaga pobeglo je“, saopštile su ukrajinske vazdušno-jurišne snage.

kijev ukrajinska jurišna jedinica odbija napredovanje ruskih vazdušno desantnih snaga
kijev ukrajinska jurišna jedinica odbija napredovanje ruskih vazdušno desantnih snaga

Iznenadni upad Ukrajine u pograničnu oblast ruske Kurske oblasti, pokrenut 6. avgusta i označavajući prvu invaziju na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata. Osvojena teritorija bi mogla da pruži Ukrajini polugu u budućim mirovnim pregovorima, nadaju se u Kijevu.

Kao što je ranije pomenuto, ruske trupe su 10. septembra 2024. godine pokrenule protivofanzivu u regionu Kursk da bi uklonile ukrajinske snage sa ruske teritorije. Tako je grupa ruskih oklopnih vozila napala selo Snagost.

Kao odgovor, ukrajinske oružane snage su napravile prodor na novu liniju fronta u regionu Kursk, preteći boku ruske grupe koja je napredovala.

Oružane snage Ukrajine izvršile su prodor na novom delu linije fronta u regionu Kursk.

Snimak koji navodno prikazuje trenutak kada je izvršen novi napad objavili su vojnici ukrajinske jedinice „Khorne grupa“ u sastavu 116. mehanizovane brigade . Prema pisanju ukrajinskih medija, probijanje ruske granice dogodilo se u oblasti pograničnog sela Vesele.

Zahvaljujući ranijim izviđačkim misijama, pripremljene su rute snabdevanja, omogućavajući trupama da nesmetano pređu granicu i nastave bezbedno kretanje kroz rusku teritoriju, tvrdi se u materijalu iznad.

Međutim, kako ruske snage nastavljaju da osvajaju ukrajinsku zemlju na istoku, brojni zapadni analitičari su izrazili zabrinutost zbog efikasnosti korišćenja ograničenih resursa Ukrajine za zauzimanje ruske teritorije.

Ako kontraofanziva Moskve uspe da povrati područja pod kontrolom Ukrajine u regionu Kursk, postoji zabrinutost da bi se ukrajinska operacija u Kursku na kraju mogla pokazati potpuno uzaludnom.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave