NaslovnaNovostiUkrajinski medij: Mogli bismo biti svedoci zanimljivog obrta u ovom ratu, isčekujemo...

Ukrajinski medij: Mogli bismo biti svedoci zanimljivog obrta u ovom ratu, isčekujemo sukob NATO-Rusija

Ukrajinski stručnjak za međunarodnu politiku Ivan Jakovina objasnio je za kijevsko glasilo Radio NV zašto veruje da bi se ruski predsednik Putin mogao ozbiljno pripremati za rat sa NATO-om i šta bi ga na to moglo naterati.

Rat sada dobija veoma interesantan preokret, naime, čini se da je Vladimir Putin ozbiljno rešen da se bori protiv zemalja NATO-a. Barem priča o tome i ne izgleda da blefira, tvrdi ovaj Ukrajinac.

Prema rečima ukrajinskog eksperta, sada smo svedoci važne promene, pravog „psihološkog loma u mozgu Vladimira Putina, koji može imati zanimljive posledice, uključujući i vojne, posebno u pogledu naoružanja dugog dometa“.

Iran je počeo da isporučuje balističke rakete Rusiji, a zapadne zemlje su reagovale. Američki predsednik Džo Bajden i britanski premijer Starmer, sudeći prema izveštajima britanskih i američkih medija, odlučili su ili će se spremati da odluče da dozvole Ukrajini da gađa ciljeve u Rusiji dalekometnim oružjem, uglavnom raketama Storm Shadow i ATACMS.

„Trenutno su britanski ministar spoljnih poslova i američki državni sekretar bili u Kijevu, gde su očigledno razgovarali upravo o ovoj temi sa ukrajinskim rukovodstvom. Kada počnu ovakve posete i razgovori, odluka je doneta ili će biti doneta“, kaže Jakovina.

Prema rečima ukrajinskog eksperta, Rusija će imati priliku da „doživi“ ono što je Ukrajina doživela u februaru-martu 2022. godine i nakon toga, kada su počela svakodnevna bombardovanja kritičnih ukrajinskih objekata, uz minimalne šanse da uzvrati, jer je i PVO u velikoj meri uništena.

agm 158 jassm
agm 158 jassm

„U kombinaciji sa stotinama ukrajinskih bespilotnih letelica, posledice ovakvih raketnih napada za Rusiju mogu biti izuzetno neprijatne. Zamislite, na primer, situaciju da sve ili skoro sve rafinerije nafte na evropskoj strani Rusije budu raznete. Rusija bi ostala bez benzina, bez goriva. Zamislite uništenje svih ili skoro svih aerodroma sa vojnim avionima, termoelektrana i hidroelektrana na evropskoj teritoriji Rusije. Zamislite uništavanje vojnih jedinica i ključnih mostova preko reka. Naftna skladišta i skladišta su u plamenu – a sve se to dešava u Rusiji za mesec-dva. Cela Rusija može da bude zahvaćena plamenom, i to prilično brzo“, priželjkuje Ivan Jakovina a prenosi Radio NV.

Rusija nema rezerve sistema PVO

“Tako, ako Amerikanci i Britanci donesu ispravnu odluku, Ukrajincima će biti dovoljno nekoliko meseci da unište stotine vojnih objekata i elemenata kritične infrastrukture na ruskoj teritoriji”, smatraju Jakovina i NV.

“S obzirom na to da Rusija nema rezerve sistema PVO, a sadašnja PVO ne može da se nosi ni sa bespilotnim letelicama koje trenutno koriste Ukrajinci, a koji redovno pogađaju svoje ciljeve – sve ove dozvole mogle bi da se pretvore u pravu katastrofu za Rusiju. Ovo će biti posebno opasno za Rusiju pred hladnu sezonu, a zime u Rusiji su mnogo hladnije nego u Ukrajini”, nadaju se iz ovog medija.

“Ako nešto može da navede Vladimira Putina na razmišljanje o potrebi okončanja rata, to je ova vrsta uništenja kritične i vojne infrastrukture, potpunog uništenja koje se može obezbediti visoko preciznim projektilima dugog dometa. Ruska Federacija sigurno neće moći da nastavi rat pod uslovima uništenja svoje infrastrukture”.

ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow
ukrajinski su 24 sa raketom storm shadow

Vladimir Putin je bio ozbiljno zabrinut da su zapadne države spremne da dozvole Ukrajini da koristi rakete dugog dometa za udar na vojne objekte na ruskoj teritoriji, navodi se.

“Bio je to drugi put od deeskalacije rata da je javno govorio o crvenim linijama Rusije. Prvi put, na samom početku, kada je efektivno objavio rat Ukrajini, zapretio je da će se Zapad suočiti sa neviđenim posledicama ako vojno interveniše na strani Ukrajine”, piše NV.

Nereagovanje će dovesti Vladimira Putina do statusa sluge

„Zapad, moram da kažem, nije vojno intervenisao direktno, slanjem trupa ili izvođenjem udara na Rusiju, i ne interveniše. Ova crvena linija koju je povukao Putin se poštuje. Sada je Putin lično morao da kaže da bi odobravanje napada na Rusiju značilo ulazak NATO-a u rat, jer Ukrajinci ne bi trebalo da mogu sami da lansiraju ove rakete. On kaže da će biti drugačije ratno stanje, drugačija suština rata. U stvari, on je zapretio da će objaviti rat SAD i njihovim saveznicima ako rakete budu lansirane na Rusiju. On to nikada ranije nije rekao“, tvrdi izvesni Ivan Jakovina koga citira NV.

“Mislim da je Putin ovom izjavom presekao put nazad. Ako se na ruskoj teritoriji koriste ATACMS, Storm Shadow ili JASSM, to će jednostavno morati na neki način da odgovori zemljama NATO-a. A ovo je veliki rizik, jer su njegove pristalice u narodu posebno jasno videle i čule ovu crvenu liniju”, nastavlja Jakovina.

atacms 1
atacms

„Nedostatak reakcije će Vladimira Putina svesti na status sluge među sopstvenim prijateljima i poslušnicima. Ovo će biti veoma težak udarac njegovom autoritetu. Zato moramo učiniti sve što je moguće i nemoguće da osiguramo da se upravo to dogodi da uzdrma Putinov režim kod kuće“, kaže ovaj ukrajinski ekspert za svoje medije.

17 KOMENTARA

  1. Stručnjak za međunarodnu politiku 🤣 koji balonja isto kao i njihovi generali gdje su oni stekli stručno znanje? Na zapadnim kursevima?

    14
    2
    • u West Pointu, školi za degene, degenčiće, imbe, bude i napredne degentčine i retarde.

  2. Ako ovi ukropski izrodi i njihovi natovci misle da će Rossia sedeti skrštenih ruku dok je uništavaju, grdno se varaju.

    11
    1
  3. Вероватно ће за почетак да скрате крила неком од MQ 9, можда када буде патролирао изнад мора, после тога Е3А, можда изнад Румуније,можда чак и изнад Немачке. Шолцу ионако не цветају руже, скратиће и њему главу, наравно политички ипак се црвена застава завијорила изнад Рајхстага, не баш тако давно. А не верујем да ће неком од НАТО поглавица да падне на памет да стави главу на пањ због 20-так чланова посаде, и 707-це, и једног Repear-а кога Хути скидају ко трешњу с’ дрвета. Скратиће крила Туску и осталим острашћеним Пољацима, који од борбене авијације имају 29-ке. Док дође 35-ица много воде ће да протече пољским рекама. А њихови прекоокеански “пријатељи” ће да мало развуку њихову испоруку, док се усијане главе мало ладну. Можда тада НАТО јастребовима буде дошло из дупета у главу да повуку ручну, и да спреме парче папира, оловку, и лењир па да нацртају нове границе

    13
    1
      • Nikola, ако се мени обраћате, нисам ни мислио на Америку. Ипак је то авлија која је поприлично удаљена од руске. Можда и нема јастребова у тој мери колико их има у Европи. Уљуљкани су у својој држави, бомба им у авлију није пала век, штанцују доларе без покрића, дужни трилијарде, вероватно без намере да икад иком врате.
        За господина у првом реду 30, 35-ица, за господина у шестом реду 80, 35-ица, за господина у другом реду три батерије Патриота… А онда дигитрон у шаке, и рачунајте, надоградња софтвера на 35-ици 100 000 долара, једанпут у две године… За Аустралију нуклеарни носач авиона, шутнули галског петла, лети перје на све стране. Срећа за Макрона па нађе друге будалетине. За господу у трећем, петом, осмом реду три милиона барела, литара ТНГ-а… Вентили од северног тока ће за неко време зарђају.
        Да се не зачудимо ако за пола године, годину својим прекоокеанским пудлицама буду захтевали да им робу плаћају у злату, дијамантима, платини, титанијуму… Води за пиће??
        Чему долари. Безвредан папир. Уосталом њихове федералне резерве су на чувању где? У државној институцији? У државном трезору?

  4. Ne mogu da verujem kakvi se sve idiotizmi ovde provlače. Stoti put vam kažem da ste postali gori od Informera i sličnih časopisa ili toalet papira kako ih neki nazivaju.

    Koliko god da bi bilo tačno ono što ovaj čovek opisuje, sam pokušaj toga bi značio nuklearni odgovor.

    Rusi su ceo rat mogli da reše bez problema i brzo nuklearnom pretnjom kao što su Ameri uradili 1962 sa kubanskom krizom. Ali očigledno je svima koji nešto znaju da Rusi namerno odugovlače. Čitao sam x analiza raznih svetskih stručnjaka… i u svakoj je zaključak da se radi o iscrpljivanju zapada i što većem eliminisanju ukrajinaca.

    Očigledno je ovde da postoji neki dogovor i da se sve ovo razvija prema nekom planu koji narod i ne zna nego uživa u pozorištu koje mu serviraju svetska elita koja međusobno sarađuje jer vrana vrani ne kopa oči.

    Davno sam slušao priče da je potrebno napraviti ograničeni nuklearni rat za postizanje novog svetskog poretka. Uz ekonomske krize, razne pandemije, drastičan skok cena hrane i goriva i što šta.

    Ameri i Rusi i ostali očigledno prilično dobro sarađuju planski radeći na tome.
    Samo za neuku sirotinju to je iznenađenje.

    Videćemo da li će da potegnu i scenario sa Kosovom sad.

    12
    3
  5. Po ovom Jakovini ispada da ukoinci dobijaju rat 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂🤣🤣🤣🤣

    14
    2
  6. Oni ozbiljno misle da će Rusi sve to dozvoliti, a da ne upotrebe oružja za masovno uništenje? Da, to je ono što bi se verovatno dogodilo ukoliko je bilo reč o bilo kojoj drugoj zemlji, ali ne i Rusiji. Dali njega neko uopšte shvata ozbiljno? On samo potvrđuje činjenicu da je Rusija opravdano morala da pokrene SVO.

    18
    1
  7. Vrlo ozbiljan i bolestan čovek. Za novinara previše idiot i lakoveran da bi zima bila samo u Rusiji, ako krene rat sa natom ovo neće biti najhladnija zima kako predviđaju ovi naši sa prst prognozom.
    Samo bolesnik može da se raduje mogućnostima svetskog rata.

    16
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave