NaslovnaNovostiUkrajinci potvrđuju videom: Ruski Su-30SM oborile snage za specijalne operacije pomoću MANPADS...

Ukrajinci potvrđuju videom: Ruski Su-30SM oborile snage za specijalne operacije pomoću MANPADS sistema

Vojnici jedinice Snaga za specijalne operacije Odbrambene obaveštajne službe (GUR) Ukrajine uništili su ruski višenamenski borbeni avion Su-30SM gađajući ga MANPADS sistemom.

Incident se dogodio tokom operacije u Crnom moru, saopštila je pres služba Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (GUR).

Tako su ruske trupe izgubile kontakt sa svojim borbenim avionom 11. septembra 2024. oko 5 sati ujutro, kao što smo već preneli, međutim tada se nije znao tačan uzrok.

Napominje se da je lovac Su-30SM pripadao 43. odvojenom puku pomorske avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, sa bazom na aerodromu Saki na Krimu.

Oruzjeonline.com je pre tačno jednog dana preneo, pozivajući se na ruske kao i zapadne izvore za praćenje avijacije na društvenim mrežama, da se uveče 10.09.2024., ruski lovac Su-30SM srušio u Crno more, u oblasnom moru koji se nalazi na pola puta između ukrajinskog grada Odesa i obale poluostrva Krim (oko 70 kilometara zapadno od rta Tarhankut).

Avion je nestao sa radara oko 23:40 nakon što je ispalio nekoliko projektila H-31P na ciljeve u regionu Odese.

Avion Su-30SM, koji je bio raspoređen na aerodromu Krimsk na Krasnodarskoj teritoriji, ispalio je četiri od šest raketa u njemu, nakon čega je kontakt sa njim izgubljen.

Što se tiče razloga pada ruske letelice, u početku je na društvenim mrežama kružilo nekoliko varijanti, koje nisu mogle biti proverene, te nismo ulazili u detalje.

Pre svega, bilo je reči o uništavanju aviona od strane protivvazdušne odbrane Ukrajine. Zatim se spekulisalo da je letelicu oborio ukrajinski borbeni avion F-16.

Na kraju, što su kasnije potvrdili ukrajinski izvori, rečeno je da je avion pogođen protivavionskim projektilom iz prenosivog lansera (MANPAD) koji su koristili vojnici GUR-a.

MANPADS (Man-Portable Air-Defence Sistems) su lako protivvazdušno oružje. Oni su dizajnirani da zaštite trupe na bojnom polju od letelica koji napadaju njihove položaje. MANPADS su namenjeni za nošenje i brzo raspoređivanje od strane kopnenih snaga, takođe su prilično jeftini, lagani, kompaktni i mobilni.

britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade vsu
britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade ukrajinske vojske

Otprilike tri sata nakon obaranja ruskog aviona, Rusi su pokrenuli operaciju potrage i spasavanja u kojoj su učestvovali avion An-26 i helikopteri Mi-8 i Ka-27.

„Popodne su Rusi javili komandi o karakterističnoj mrlji od avio goriva koja je pronađena u moru, 70 kilometara severozapadno od rta Tarhankut, a ubrzo nakon toga videli su olupinu uništenog aviona Su-30SM“, saopštili su iz Kijeva.

Vredi napomenuti da su prethodnog dana analitičari grupe Monitor izvestili o „nestanku” ruskog ratnog aviona iznad Crnog mora na Telegram kanalu koji prati aktivnosti ruske avijacije.

U noći 11. septembra, Rusi su pokrenuli veći napad dronovima na Ukrajinu. Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, Rusi su posebno pogodili Zmijsko ostrvo sa šest antiradar raketa H-31P iz vazdušnog prostora iznad Crnog mora.

Takve rakete se koriste protiv radara kao deo protivvazdušnih raketnih sistema, a mogu da gađaju i druge komunikacione sisteme.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov
suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva

Uprkos gubitku aviona Su-30 tokom rata u Ukrajini, Rusija nastavlja da proizvodi takve avione u sopstvenim fabrikama. U avgustu je rusko Ministarstvo odbrane dobilo seriju novih višenamenskih borbenih aviona Su-30SM2.

11 KOMENTARA

  1. Otkriće se da NATO aktivno učestvuje u ratu Ukrajine sa Rusijom. Ali to sigurno vodi ka direktnom sukobu NATO i Rusije. Rusija to izbegava ali neće moći do veka da trpi provokacije… SAD će žrtvovati Evropu zarad svog ugleda. Spremajmo se za najgore !

    4
    2
  2. Nakon što su koristili igricu i rekli da je to njihov F-16 kako uništava Geren dronove, ne verujem ni malo. I to malo verbe što sam imao otišlo je u bestraga nakon njihovog očajničkog poteza.

    5
    2
  3. Jeste avion pao, prijavili su Rusi smrt oba pilota pre dva dana, ali ovaj snimak, ne kontam šta prestavlja, ako je nastao na brodu u nemirnom moru svaka čast opareteru na stabilnosti.

    2
    2
    • Daj bre prestanite lupetanjem. Zar vi nemate stida već morate jednu te istu laž godinama ponavljati? Imaj dignitet i poštovanje prema samog sebe pre svega i ne dozvoljavaj da iz očaja lupaš.

      6
      3
  4. Nigde na snimku se ne vidi pogodak i obaranje aviona!! A ZELENSKI PLAČE KAKO RUSI POGODILI CIVILNI BROD!!! SA NJEGA KE I OVAJ SNIMAK

    9
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave