NaslovnaNovostiRuski Tu-22M raketom H-22 pogodio ukrajinski brod za prevoz žitarica u Crnom...

Ruski Tu-22M raketom H-22 pogodio ukrajinski brod za prevoz žitarica u Crnom moru kod Zmijskog ostrva

Ruski bombarder Tu-22 ispalio je projektil na teretni brod koji je prevozio ukrajinsko žito za Egipat u blizini Zmijskog ostrva u Crnom moru.

U saopštenju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je istakao da Rusija bombardovanjem teretnog broda koji je prevozio žito ugrožava globalno snabdevanje hranom gađajući civilne brodove u Crnom moru.

„Ukrajina je jedna od zemalja koja globalno doprinosi bezbednosti hrane. Unutrašnja stabilnost i sredstva za život desetina zemalja u različitim delovima sveta zavise od normalnog i neprekidnog rada našeg koridora za izvoz hrane“, rekao je Zelenski.

Pored toga, predsednik Ukrajine je napomenuo da će zemlja nastaviti da čini sve što je u njenoj moći da zaštiti brodarstvo u Crnom moru.

„Naše snabdevanje hranom zemalja u Africi i na Bliskom istoku je bitno. Nastavićemo da činimo sve što možemo da zaštitimo naše luke, Crno more i snabdevamo svetsko tržište hranom. Ovo je pravi prioritet za Ukrajinu i treba da bude prioritet za svaku zemlju“, rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik pozvao je ostatak sveta da zauzme stav po tom pitanju.

ruski tu 22m raketom h 22 pogodio ukrajinski brod za prevoz žitarica u crnom moru
ruski tu 22m raketom h 22 pogodio ukrajinski brod za prevoz žitarica u crnom moru

„Radujemo se međunarodnom odgovoru. Pšenica i sigurnost hrane nikada ne bi trebalo da budu meta projektila“, rekao je on.

Prema rečima Zelenskog, ruski udar na brod koji je prevozio žito dogodio se čim je brod napustio ukrajinske vode. Portparol ukrajinske mornarice rekao je Rojtersu da je brod bio u pomorskoj ekonomskoj zoni Rumunije u vreme ruskog raketnog udara.

Međutim, rumunski brodarski organ je požurio da opovrgne ovu verziju. Portparolka rumunskih vlasti rekla je da brod nije bio u rumunskim teritorijalnim vodama kada je pogođen.

Ukrajinski mediji sa uznemirenošću pišu o napadu na suvi teretni brod koji je plovio „žitnim koridorom“ koji je osmislio Kijev. Fotografije oštećenog broda distribuirala je pres služba predsednika Ukrajine Zelenskog.

Šta kažu Rusi? Brod mogao da posluži kao morska platforma za lansiranje raketa ka Krimu

U komentarima pres službe šefa kijevskog režima navodi se da je teretni brod navodno prevozio žito za jednu od afričkih zemalja, što ruski izvori dovode u pitanje. Takođe se navodi da među posadom nije bilo žrtava.

Rusi smatraju da se, transportni koridor, koji je bez koordinacije sa Moskvom postavila Ukrajina duž obala Rumunije i Bugarske, redovno koristi za transport vojnog tereta. Dodaju da su presedani za tajne isporuke oružja zabeleženi i tokom dogovora o žitu koje je odobrila Rusija.

Pored toga dodaju da su se u specijalizovanim medijima više puta pojavljivali izveštaji da se kao nosači raketnih bacača koriste pomorski civilni brodovi za rasute terete.

Moguće je da su ukrajinske oružane snage više puta napadale Krim sa takvih plovila, smatraju ruski izvori. Prema istim izvorima, verovatno je da je juče pogođeni teretni brod Kijev tajno koristio u vojne svrhe, što su otkrili ruski obaveštajci.

tu-22m3
tu-22m3

Ranije se Ruska Federacija uzdržavala od napada na brodove koji putuju iz Ukrajine ka jugu, ali se situacija očigledno promenila.

Pored svega navedenog, Rusi tvrde da ne mogu isključiti i mogućnost provokacije kijevskog režima, koji se na tako jednostavan način nada da promeni dobre odnose Ruske Federacije sa afričkim zemljama.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave