NaslovnaNovostiHuti tvrde da su oborili čak 2 američka drona MQ-9 Reaper u...

Huti tvrde da su oborili čak 2 američka drona MQ-9 Reaper u protekla 72 sata, ukupno 13 do sada

Šiitski pokret Ansar Alah (Huti) izvestio je da su njegove snage protivvazdušne odbrane oborile dve bespilotne letelice MQ-9 Reaper koje pripadaju američkim vazduhoplovnim snagama na nebu iznad Jemena u poslednja 72 sata.

Prema rečima predstavnika pokreta, oba drona su uništena iznad provincija Marib i Sada. Navodi se da su bespilotne letelice prikupljale informacije o vojnim postrojenjima Hutija kako bi pripremile naknadne vazdušne napade na njihove položaje.

Trenutno nisu objavljeni snimci uništavanja dronova. Međutim, ako se potvrde izveštaji o oborenim MQ-9 Reaper-ima, ovo će biti ukupno deveti izgubljeni dronovi ovog modela u Jemenu od početka eskalacije sukoba u Pojasu Gaze.

Podsetimo, tvrdnje pokreta Huti o oborenom osmom dronu pre dva dana već smo preneli.

Prema pristalicama Ansar Alaha, akcije SAD imaju za cilj podršku lokalnim snagama koje se suprotstavljaju Hutima i koordiniranje napada na njihove položaje.

huti objavili obaranje pete bespilotne letelice mq 9 reaper američkog vazduhoplovstva iznad jemena
Insert iz videa obaranja šeste bespilotne letelice mq 9 reaper američkog vazduhoplovstva iznad jemena

Centralna komanda SAD potvrdila je svoju aktivnost u vazdušnom prostoru Jemena. Pentagon je saopštio da je tokom operacije američka vojska pogodila dva raketna bacača i vozilo za snabdevanje koje pripada Hutima. Američki zvaničnici nisu komentarisali oborene dronove, ali su priznali učestalu aktivnost u regionu.

Trinaesti po redu oboreni dron MQ-9 Reaper od početka rata u Jemenu

Ciljani dron, ukoliko se tvrdnja ispostavi tačnom, je 13. po redu dron MQ-9 Reaper koji je ukupno oboren tokom rata u Jemenu.

Devet letelica je oboreno u okviru nedavnih jemenskih operacija podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze, kao i kao odgovor na nedavne napade Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen.

Međutim kao i u slučaju prethodnog incidenta s obaranjem, treba ponoviti da Huti (Ansar Allah) nisu objavili slike ili video zapise kojima bi podržali svoju tvrdnju.

Borbene bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dostignu visinu od preko 7,6 kilometara.

MQ-9 Reaper se smatra jednom od ključnih bespilotnih vozila u službi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Aktivno se koristi za izvođenje izviđačkih misija i izvođenje preciznih udara na ciljeve u različitim zonama sukoba, uključujući Bliski istok. Uništenje jedne od ovih bespilotnih letelica nije samo važan simbolički uspeh za pokret Huti, već i udarac američkim resursima.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

mq 9 reaper
mq 9 reaper

Od novembra 2023, godine, Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru kao odgovor na rat u Gazi. Oni su takođe pokrenuli desetine dronova i raketnih napada na Izrael tokom poslednjih 10 meseci.

S druge strane, SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom grupe Huti u Jemenu u pokušaju da odvrate grupu i smanje njene ofanzivne sposobnosti, ali bezuspešno.

Huti zajedno sa drugim pokretima otpora u Libanu i Iraku pozvali su na prekid izraelske agresije na pojas Gaze i isporuku pomoći u opsednuto područje. Oni su jasno rekli da njihovi napadi na Izrael i brodove neće prestati dok ne prestane izraelska agresija na Gazu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave