NaslovnaNovostiKomercijalni sateliti u službi američke vojske: Prenos satelitske slike pokretnog cilja u realnom...

Komercijalni sateliti u službi američke vojske: Prenos satelitske slike pokretnog cilja u realnom vremenu do kokpita lovca

Američke svemirske snage i obaveštajne agencije radiće zajedno na prikupljanju i isporuci satelitskih podataka.

Svemirske snage (Spac Force) SAD i obaveštajne agencije nastoje da pojednostave distribuciju satelitskih snimaka.

U kampusu Nacionalne geoprostorno-obaveštajne agencije u Springfildu u Virdžiniji uspostavljen je centar za upravljanje zajedničkim misijama (joint mission management center).

Vojska traži momentalni pristup snimcima sa komercijalnih satelita

Nacionalna geoprostorno-obaveštajna agencija (National Geospatial-Intelligence Agency) i Američke svemirske snage pokušavaju da organizuju zajednički, kooperativni rad na prikupljanju i distribuciji obaveštajnih podataka iz svemira vojnim korisnicima širom sveta. Vojni lideri naime traže brži pristup slikama sa komercijalnih satelita, za koje kažu da su od vitalnog značaja u situacijama koje se brzo menjaju.

Kada govorimo o bržem pristupu slikama sa komercijalnih satellita, dosadašnji pomoćnikministra odbrane za kosmičku politiku, Džon Plam (John Plimb), osvrnuo se na žučnu debatu o tome kako Ministarstvo odbrane i obaveštajna zajednica treba da sarađuju da bi vojnimkomandantima na bojnom polju obaveštajni podaci bili dostavleni na vreme.

U intervjuu za SpaceNews, Plumb je rekao da vrh vojske i obaveštajnih službi mora da rešitekući spor oko zahteva vojske za brzim pristupom sirovim podacima iz svemirskih senzora i procesa provere i analize tih informacija pre dalje distribucije, koje obavljaju obaveštajneagencije. 

Postoje stalni izazovi u usklađivanju hitnosti Ministarstva odbrane za direktnimsatelitskim snimcima i procesa provere izvora i tačnosti istih informacija od strane obaveštahnih službi. 

Plum je mišljenja da se i Ministarstvo odbrane i američka vlada slažu sa osnovnim principom da informacije moraju da teku operativno relevantnom brzinom. Primera radi, borbeni pilot u kokpitu aviona nema vremena da čeka dok analitičari pažljivo ne pregledaju satelitske snimke pre nego što ih odobre za distribuciju. 

satelitski snimak pozar na brodu, primer
satelitski snimak pozar na brodu, primer

U suštini, trenutno postoje značajna neslaganja oko toga koji je pravi put za pravovremeno dostavljanje podataka.

Praćenje pokretnih ciljeva

Pitanje je još aktuelnije od kada američke vojne i obaveštajne agencije razvijaju novu satelitsku konstelaciju poznatu kao Ground Moving Target Indicator (GMTI) – sistem za praćenje pokretnih ciljeva. U toku je debata o tome ko treba da direktno raspolaže podacima dobijenim sa senzora.

Postoji tenzija između želje vojske za direktnim pristupom podacima i obaveštajne zajednice koja analizira te informacije pre nego što ih dostavi na uvid. Vojska takođe želi blagovremeni pristup komercijalnim satelitskim snimcima sa bojnog polja, umesto da oni idu preko obaveštajnih agencija koje su inače odgovorne za istih snimaka. 

Plumb je postavio pitanje zašto misija GMTI, samo zato što snima iz svemira, dobijene podatke prvo mora da prebaci analitičarima agencija, upravo kako do sada to radi vojno vazduhoplovstvo koje svojim letilicama obavlja slične zadatke.

Ovo se svelo na kritiku zastarele politike sa kraja XX i početka XXI koja je primoravala Pentagon da kupuje komercijalne svemirske usluge za brzo prenošenje podataka.

Chirag Parikh, izvršni sekretar Nacionalnog saveta za svemir, da ovo telo ispituje kako da se zadovolje vojne potrebe za brzim pristupom podacima i napori obaveštajnih agencija da osiguraju da se informacije pravilno analiziraju.

Plumb je rekao da nesuglasice treba da budu rešene između ministra odbrane i direktora nacionalne obaveštajne službe, a ne da se prebacuju na predsednika. On je primetio da se odbrambena i obaveštajna kultura često sukobljavaju u procesima.

Plumb se povlači sa avog položaja samo nekoliko nedelja nakon što je Pentagon objavio svoju strategiju integracije komercijalnog prostora, koju je i sam, lično zagovarao. 

Zamenik komandanta Svemirskih snaga, general Majkl Guetlein (Michael Guetlein), prošle nedelje se sastao sa zamenikom administratora Nacionalne geoprostorno-obaveštajneagencije (NGA), Frankom Vitvortom (Frank Whitworth), koji vodi glavnu državnu agenciju za analizu satelitskih snimaka.

Guetlein je rekao da su operateri svemirskih snaga dodeljeni novom centru za upravljanje zajedničkim misijama koji je lociran u bazi NGA u Springfildu,Virdžinija. Ovaj centar će imati zadatak da se uhvati u koštac sa složenim problemima kao što su procesi zadavanja putanja satelitima za snimanje i praćenje pokretnih ciljeva iz svemira. 

Nacionalna izviđačka kancelarija (National Reconnaissance Office, NRO) i NGA, koje kontrolišu finansiranje i pristup satelitima za snimanje i analitičkim uslugama, suočili su se sa kritikama pododbora za strateške snage Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma zbog neadekvatne podrške zahtevima vojnih komandi za taktičkim obaveštajnim podacima.

U razgovoru sa novinarima,Vitvort je rekao da rad u zajedničkom centru za upravljanje misijom teče dobro, ali da se pitanja podele rada neće rešiti tako lako. Došli smo do trenutka kada treba da usaglasimo naše shvatanje svemirskih snaga i njihovo shavatanje našihzadataka. 

Centar za saradnju u NGA imaće ključnu ulogu u definisanju odgovornosti za buduću satelitsku konstelaciju sistema za praćenje pokretnih ciljeva (GMTI), odnosno, zajedničkognapora na daljem razvoju saradnje NRO i Svemirskih snaga. Cilj je da se obezbedi nesmetan i blagovremen protok podataka sa ovih satelita do vojnih komandanta i obaveštajnih analitičara.

prenos satelitske slike pokretnog cilja u realnom vremenu do kokpita lovca

Vitvort je odbio kritike da NGA ljubomorno čuva pristup vojsci komercijalnim satelitskim snimcima, nazvavši to mitom. On je istakao primer platforme Global Enhanced GEOINT Delivery (G-EGD), koja pruža neklasifikovane geoprostorne obaveštajne podatke direktno vladinim korisnicima, uključujući Ministarstvo odbrane.

Svemirske snage su 2023. godine započele probni program pod nazivom Taktičko nadgledanje, izviđanje i praćenje (Tac-SRT) kako bi bile brže i bolje u dostavljanju satelitskih snimaka i analiza vojnim komandama.

Program se promoviše i kao podrška civilnim humanitarnim naporima poput pomoći tokom poplava u Brazilu u maju i praćenju šumskih požara u Južnoj Americi. Kongres je izdvojio 50 miliona dolara za podršku Tac-SRT u budžetu za 2024. godinu.

Govoreći na konferenciji posvećenoj industriji, Guetlein je istakao da postoje ključna pitanja koja treba rešiti sa obaveštajnom zajednicom kada je reč o obaveštajnim podacima zasnovanim na svemiru:

„Kako ćemo deliti informacije u budućnosti? Kako radimo zajedno na stvarima kao što je navođenje računara da automatski prepoznaju mete? I kako da brzo dostavimo te informacije vojnicima kojima su potrebne?”

2 KOMENTARA

  1. U zemlji u čijim pokrajnama je dozvoljeno da upucaš nekog ako ti udje u dvorište, zgazi na travnjak vlada velika fleksibilnost i opuštenost oko špijuniranja i nadgledanja drugih, mešanje u tuđi sistem da ne spominjem. Toliko bolesna nacija da trećinu sveta teroriše i ugnjetava, trećinu drži za uzicu i naređuj joj šta i kako da radi, a preostalu trećinu pokušava da ukroti i slomi. E sad jedini problem što je ova poslednja trećina postala veoma jaka i nesalomiva, a pritom je pružila ruku ovima ugnjetavanim. Ovi jadni i bedni koji misle da se štite iza leđa amerike, ustvari njih amerika koristi kao piune lagano ali sigurno tonu u jadu i bedu koju su posejali.

  2. SAD sebe vide i zele da postave kao hegemona koji ce i iz tog ekskluzivnog prava ,da poseduje i proda informaciju koja trenutno daje pozicije necijeg neprijatelja, da izraste u kontrolora mira.Ali to nece biti mir nego haos koji ce kontrolisati i privremeno doneti mir a posle i rat.
    Na prvom mestu sebi obezbeđuju sigurnost da im niko ne moze nista a svi su u losijoj poziciji od njih. Svet ce zapasti u doba koje nece moci da se zaustavi pljackanje i ropobljavanje ljudi.
    Jedan narod zeli da ispliva na vrh i gospodari zlatnom milijardom a ostali u smrt.

    9
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave