NaslovnaNovostiItalijanski mediji: Šolc radi na mirovnom planu koji pretpostavlja da će Ukrajina...

Italijanski mediji: Šolc radi na mirovnom planu koji pretpostavlja da će Ukrajina izgubiti teritorije

Kako prenosi italijanska La Repubblica, nemački kancelar Olaf Šolc želi da uđe u istoriju kao „kancelar mira“ tako što će prekinuti rat u Ukrajini. On sa ostalim članovima nemačke Socijaldemokratske partije radi na mirovnom planu koji uključuje mogućnost da Ukrajina ustupi teritoriju Rusiji.

Nemački kancelar Olaf Šolc priprema „mirovni plan“ koji navodno uključuje da Ukrajina odustane od teritorija koje je zauzela Rusija.

Socijaldemokratski lider već radi zajedno sa nekim lojalistima SPD-a „na nekoj vrsti ‘Minsk 3’“, piše La Repubblica.

Šolc radi sa dva poslanika Bundestaga: Rolfom Muceničem i Ralfom Štegnerom na planu, koji anonimni izvor opisuje kao „neku vrstu Minska 3”. Međutim, nije jasno kako tačno izgleda Šolcov plan.

Prema izvoru, on radi i na mogućnosti da Ukrajina odustane od dela svoje teritorije i preda je Rusiji.

La Repubblica je došla do ovog radnog scenarija dan nakon što je Šolc u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF rekao da je sada vreme da se sedne za pregovarački sto.

markon solc i zelenski
markon solc i zelenski

“Mislim da je sada vreme da razgovaramo o tome kako izaći iz ove ratne situacije i brže doći do mira“, rekao je on.

Mirovna konferencija sa Rusijom

Šolc je takođe rekao da su se on i ukrajinski predsednik Zelenski tokom nedavnih razgovora složili da postoji potreba za održavanjem nove mirovne konferencije na kojoj će učestvovati i Rusija.

“U svakom slučaju, biće još jedna mirovna konferencija“, naglasio je on.

Ukrajinski predsednik je ranije rekao da mu je cilj da do novembra bude spreman plan na osnovu kojeg će Kijev održati drugi međunarodni samit za mir u Ukrajini, kome bi trebalo da prisustvuje i Rusija.

Međutim, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u julu da nijedan samit koji uključuje Moskvu i Kijev trenutno nije na dnevnom redu.

Zelenski i Šolc razgovarali su zajedno u petak. Kancelarija nemačke kancelarke saopštila je da je glavna tema „zajednički napori za pravedan i trajni mir za Ukrajinu”.

Ukrajinski predsednik je od početka rata odbijao bilo kakve teritorijalne ustupke, dok je ruski lider Vladimir Putin uslovio prekid vatre i naknadne pregovore povlačenjem Ukrajinaca sa četiri okupirane teritorije: Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti.

Kijev to odbacuje i kao jedino moguće rešenje vidi povlačenje ruskih trupa iz četiri pomenute oblasti, kao i sa ukrajinskog poluostrva Krim, koje su Rusi 2014. godine anektirali.

Prve reakcije

Na ovu informaciju reagovalo je ukrajinsko predsedništvo. Tako je šef kabineta predsednika Andrij Jermak na svom Telegram kanalu napisao da Ukrajina neće odustati od svog teritorijalnog integriteta.

putin pije caj
putin pije caj

„Isključivo ukrajinska formula mira, norme međunarodnog prava, teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine. Ovo je jedini put ka pravdi“, rekao je Jermak.

Na ovu informaciju reagovala je i Rusija. Portparol Kremlja Dmitro Peskov rekao je da je Ruska Federacija spremna da razmotri svaki predlog, ali bi prvo želela da sazna više o Šolcovoj inicijativi.

Kina takođe ima svoj mirovni plan sa Brazilom

Inicijativa Kine i Brazila je, posebno, da se „sve strane” pridržavaju tri principa deeskalacije sukoba:

  • da se ne širi bojno polje,
  • da se ne intenziviraju neprijateljstva i
  • da se izbegavaju provokacije.

U saopštenju, zemlje ističu i nedopustivost upotrebe oružja za masovno uništenje, uključujući nuklearno, hemijsko i biološko oružje, i skreću pažnju na potrebu sprečavanja nuklearnog širenja i izbegavanja nuklearne krize.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave