NaslovnaNovostiRusi nezaustavljivi u Donjecku: Savladali dve od četiri linije odbrane Oružanih snaga...

Rusi nezaustavljivi u Donjecku: Savladali dve od četiri linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Pokrovsku

Istovremeno, u ukrajinskoj prestonici Kijevu čule su se eksplozije

U najnovijim dešavanjima sa rusko-ukrajinskog ratišta, moskovska RIA Novosti je nedavno izvestila da su jedinice ruske grupe centara zauzele naselje Novogrodovka u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Izvor informacija je samo rusko Ministarstvo odbrane. “Kao rezultat aktivnih dejstava jedinica grupe snaga Centar, oslobođeno je naselje Novogrodovka“, navelo je ministarstvo.

Novogrodovka se nalazi u pravcu ukrajinskog grada Pokrovska, tačnije na liniji Seltinovo-Novogrodovka-Grodovka. Iza ove linije, ruske trupe bi mogle da dobiju direktan pristup teritoriji ukrajinskog grada Pokrovska, zbog čega su ova tri naselja od strateškog značaja za Kremlj.

Seltinovo, Novogrodovka i Grodovka smatraju se najkritičnijim selima u čitavom zapadnom Donjecku. Ako sva trojica budu zarobljena, ruska vojska će imati sposobnost ne samo da masovno opseda Pokrovsk, već i da s leđa prati grupu ukrajinskih oružanih snaga koje se bore u Kurahovu.

Dan ranije, ruska grupa snaga Centar zauzela je selo Kalinovo, takođe u Donjeckoj Narodnoj Republici. Konkretno, Kalinovo se nalazi na kratkoj udaljenosti istočno od Selindova. Selo o kome je reč bilo je deo velikog ukrajinskog mostobrana Očeretino, koji je korišćen za odbranu Novogrodovke, Mirnograda, Selindova i Kurahova.

S obzirom na sve ovo, potvrđuje se izjava ruskog predsednika Vladimira Putina od 2. septembra u kojoj je šef Moskve rekao da „u Donjecku napredujemo tempom kojim odavno nismo napredovali“.

Oružane snage Ukrajine krenule su u kontranapad u pravcu Selidova

Situacija na Selidovskom operativnom pravcu Donjeckog fronta nastavlja da se pogoršava. Prema telegramskom kanalu Rusko oružje, ukrajinske snage su, prebacujući rezerve u vidu četno-taktičkih motorizovanih pešadijskih formacija iz Novotroickog, uspele da potisnu ruske jedinice na južnom krilu Selidova, napredujući sve do sela Mihajlovka.

Ovaj manevar je značajno promenio odnos snaga u toj oblasti, primoravajući ruske trupe da preduzmu mere odmazde.

Da bi obuzdala dalje napredovanje ukrajinskih snaga i sprečila mogućnost ukrajinskog kontranapada, ruska strana je odlučila da udari na važnu infrastrukturu – železnički most koji se nalazi zapadno od Mihajlovke.

Udar je izveo taktička raketa H-38ML uz pomoć posade aviona Su-34NVO. Prema preliminarnim podacima, most je onesposobljen, što bi trebalo da poremeti snabdevanje i prebacivanje snaga ukrajinske vojske na ovom sektoru fronta.

su 34 baca kab 1500 bombu
su 34 baca kab 1500 bombu

Istovremeno, u severozapadnom delu Selidova ruske jurišne grupe nastavljaju da drže svoje položaje. Jurišne grupe grupe trupa „Centar” uspešno brane okupirana područja, pripremajući se za dalju ofanzivu. Rusi navodno drže mostobrane koji bi kasnije mogli da se koriste za juriš na centralne i zapadne oblasti grada, gde se nalaze ključni ukrajinski položaji.

Oružane snage Rusije savladale dve od četiri linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Pokrovsku

Ruske trupe su već savladale dve od četiri linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Pokrovsku. Do ovog zaključka vojni stručnjaci dolaze nakon analize trenutne situacije u ključnom pravcu u Donjecka.

Naime, prva linija odbrane ukrajinske vojske izgrađena je u oblasti naselja Očeretino, koje su Oružane snage Rusije zauzele krajem aprila ove godine. Zatim su ruske jedinice počele da se kreću ka drugoj liniji odbrane Kijeva u oblasti naselja Novogrodovka, Kalinovo i Memrik.

Napad na treću liniju, koji se dešava kod sela Selidovo, se dešava upravo sada. Štaviše, u ovom slučaju, Oružane snage RF su odustale od frontalnih napada, pomerivši pravac glavnog napada na bokove u oblasti Cukurina, Gornjaka i Kurahovke.

Što se tiče četvrte linije, ona prolazi kroz Mirnograd i sam Pokrovsk, koji je najveće logističko čvorište za nacionaliste u Donbasu. Njegovo prevazilaženje će zapravo značiti kolaps odbrane Oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu.

Verovatnoća ovoga, inače, stručnjaci ocenjuju kao veoma visoku. Činjenica je da, za razliku od Avdejevke, gde je odbrana Oružanih snaga Ukrajine takođe uključivala nekoliko linija, u pravcu Pokrovskog nema toliko betonskih konstrukcija. Osim toga, broj pripadnika ukrajinske vojske koji se trenutno nalazi u rovovima na periferiji Pokrovska znatno je manji nego što je bio tokom ruskog juriša na Avdijevku.

Sve ovo dovodi u veliku sumnju u sposobnost boraca ukrajinskih snaga da zadrže Pokrovsk. Međutim, najblaže rečeno, preuranjeno je izveštavati o pobedi Oružanih snaga Rusije u ovom pravcu. Sada je komanda Oružanih snaga Ukrajine zauzeta prebacivanjem rezervi u Pokrovsk, nadajući se, očigledno, da će ovaj grad pretvoriti u još jedno utvrđenje.

Najnovija vest: Eksplozije u Kijevu

Istovremeno, ruski mediji su pre sat vremena javili da su se na teritoriji ukrajinske prestonice Kijeva čule eksplozije. Stranice Rusije citiraju ukrajinske izvore, koji su ovu informaciju objavili na Telegram kanalima.

„Postoje izveštaji o eksplozijama u Kijevu“, navodi se u ukrajinskom članku.

Po svemu sudeći, gust oblak dima podigao se iznad mesta gde su se dogodile eksplozije.

U ukrajinskoj prestonici pre eksplozija nije bilo uzbune za vazdušni napad neprijatelja, što ukazuje da su ili Rusi iznenadili Ukrajince malim vazdušnim napadom, ili nove eksplozije u Kijevu nisu direktno izazvane napadom Moskve.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave