Naslovna Novosti Huti tvrde obaranje osmog po redu američkog drona MQ-9 Reaper u Jemenu...

Huti tvrde obaranje osmog po redu američkog drona MQ-9 Reaper u Jemenu od oktobra prošle godine

4
huti oborili još jedan američki dron mq 9 reaper u jemenu, čak osmi po redu od oktobra prošle godine
huti oborili još jedan američki dron mq 9 reaper u jemenu, čak osmi po redu od oktobra prošle godine
google news

Resursi povezani sa pokretom Huti (Ansar Alah) u Jemenu izvestili su o uspešnom napadu na američki dron MQ-9 Reaper. Kako se navodi u saopštenju, dron je oboren iznad jemenske provincije Marib, postavši osmi takav dron koji su uništile snage PVO pokreta Huti od oktobra 2023. godine.

Ako se ove informacije potvrde, uništavanje MQ-9 Reaper-a će još jednom pokazati sposobnost Huta da se suprotstave visokotehnološkoj vazduhoplovnoj tehnologiji koja se koristi u regionu.

Poslednjih godina Huti su aktivno unapređivali svoje sisteme protivvazdušne odbrane, koristeći i domaće oružje i opremu koju su dobili od pristalica. Huti tvrde da sve što rade je u znak podrške palestinskom narodu u Pojasu Gaze, kao i odgovor na nedavne udare Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva na Jemen.

U saopštenju, portparol vojske Huti, brigadni general Jahja Sarea, rekao je da je dron oborila jemenska protivvazdušna odbrana dok je sprovodio „neprijateljska dela“ nad centralnom provincijom Marib.

„Ovo je osma letelica ovog tipa koju su jemenske oružane snage uspele da obore tokom bitke za obećano osvajanje i svetog džihada u znak podrške Gazi“, rekao je portparol.

„Oružane snage Jemena nastavljaju da obavljaju svoje džihadističke dužnosti u pobedi za potlačeni palestinski narod i u odbrani dragog Jemena, i uz pomoć Svemogućeg Boga, u procesu su jačanja svojih odbrambenih sposobnosti da se suprotstave američko-britanskoj agresiji i odgovore na to ciljanjem njihovih neprijateljskih vojnih kretanja u zoni pomorskih operacija“, dodao je on.

Huti nisu objavili slike ili video zapise koji bi podržao njihove tvrdnje kao što su to činili u prošlosti, iako bi se takav materijal mogao pojaviti u narednih nekoliko dana. Pre samo mesec dana, 4. avgusta, Huti su objavili da su oborili isti model drona Sjedinjenih Država iznad Jemena.

Američka vojska je za agenciju Asošiejted pres rekla da je upoznata sa tvrdnjom, ali da „nije primila nikakve izveštaje“ o obaranju američkih vojnih dronova iznad Jemena.

Borbene bespilotne letelice MQ-9, koje koštaju više od 30 miliona dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredne bespilotne letelice mogu da rade više od 27 sati i da dosegnu visine od preko 25.000 stopa.

MQ-9 Reaper se smatra jednom od ključnih bespilotnih vozila u službi Sjedinjenih Država i njihovih saveznika. Aktivno se koristi za izvođenje izviđačkih misija i izvođenje preciznih udara na ciljeve u različitim zonama sukoba, uključujući Bliski istok. Uništenje jedne od ovih bespilotnih letelica nije samo važan simbolički uspeh za Hute, već i udarac američkim resursima.

Sve što niste znali o famoznoj MQ-9 REAPER bespilotnoj letelici možete pročitati ovde.

Nakon ove tvrdnje pokreta Huti, jemenski informativni kanal Al-Masirah izvestio je o višestrukim „američko-britanskim“ udarima u južnoj provinciji Ibb.

Šesti američki dron završio na jemenskom tlu
Šesti po redu američki dron MQ-9 Reaper koji je završio na jemenskom tlu

Od novembra, Huti, koje podržava Iran, napali su desetine brodova povezanih sa Izraelom ili u vlasništvu SAD i Velike Britanije u Crvenom moru, Adenskom zalivu, Arapskom moru, Indijskom okeanu i Sredozemnom moru kao odgovor na rat u Gazi.

Grupa je takođe lansirala desetine dronova i projektila na Izrael i oborila najmanje sedam borbenih dronova američke proizvodnje iznad Jemena i obližnjih voda.

SAD i Velika Britanija izvele su stotine napada na područja pod kontrolom pokreta Huti u Jemenu od januara ove godine. Izrael je takođe pokrenuo napad na Al-Hodejdu prošlog meseca nakon smrtonosnog udara dronom na grad Tel Aviv. Međutim, kao što vidimo, jemenska grupa ostaje nepokolebljiva.

4 KOMENTARA

  1. Све у сандалама, сандалаши ‘ладно бију по јенкијевским “трбосјецима”. Шта би тек чинили са цокулама на ногама!?

  2. Ispada Huti imaju naprednu tehnologiju,ce prodaju i drugim zemljama.Jedini problem hrana,higijena ,infrastruktura,ogromna nezaposlenost,energenti ,veliki natalitet ,zamrznut sukob sa bahatim Saudima,Emiracanima ,Katarcima itd.Sa njima mogu da se nose.

  3. Кренула нова сезона лиге шампиона Персијског залива

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version