NaslovnaNovostiSa oko 6 milijardi dolara još uvek neraspoređenih, SAD šalju Ukrajini novu...

Sa oko 6 milijardi dolara još uvek neraspoređenih, SAD šalju Ukrajini novu tranšu vojne pomoći, a nisu jedini

Administracija američkog predsednika Bajdena je angažovana u hitnim razgovorima sa Kongresom kako bi im se omogućilo da iskoriste do 6 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini nakon roka 30. septembra kada se završava američka fiskalna godina.

Predsednička uprava za povlačenje sredstava (PDA), ključna komponenta paketa naoružavanja Ukrajini od 61 milijardu dolara odobrenog u aprilu, omogućava predsedniku da prenese odbrambene artikle i usluge iz američkih zaliha kao odgovor na vanredne situacije.

PDA je bio primarni mehanizam koji je Bajdenova administracija koristila za isporuku oružja Ukrajini.

Nedavno je administracija objavila 6. septembra novi paket vojne pomoći Ukrajini od 250 miliona dolara, koji uključuje rakete protivvazdušne odbrane, municiju za raketne i artiljerijske sisteme, oklopna vozila i protivtenkovsko oružje.

Međutim, većina od 7,8 milijardi dolara PDA u zakonu koji je Bajden potpisao u aprilu nije iskorišćen, što je primoralo zvaničnike da pronađu način da zadrže preostalih 6 milijardi dolara od isteka pre kraja fiskalne 2024. godine, koja je u SAD je 30. septembra, objašnjava nam Rojters.

Stejt department traži produženje predsedničkog ovlašćenja za povlačenje sredstva, mehanizam koji omogućava predsedniku da šalje naoružanje ili druge resurse bez prethodnog odobrenja Kongresa.

Ovo produženje bi bilo uključeno u rezoluciju koja se nastavlja da bi se omogućilo predsedniku da potpiše i koristi ovo ovlašćenje nakon 30. septembra, čak i ako nije usvojen pun budžet.

Time je dodatnom rezolucijom izbegnuto gašenje vlade i obezbeđeno da predsednik može da nastavi da vrši ova ovlašćenja.

Vraćajući se danas odobrenoj pomoći Ukrajini, novi paket pomoći SAD uključuje:

  • protivvazdušne rakete RIM-7;
  • Stinger rakete;
stinger
stinger
  • municiju za HIMARS;
  • projektile kalibra 155 mm i 105 mm;
  • TOW protivtenkovske rakete;
  • Protivtenkovske sisteme Javelin i AT-4;
  • Borbena vozila pešadije Bredli;
  • oklopne transportere M113;
  • municiju za malokalibarsko oružje i granate;
  • opremu za pomorsku obuku;
  • eksplozivnu oprema i municiju, rezervne delove;
  • pomoćnu opremu, transport.

Kanada je saopštila da planira da pošalje 80.840 malih raketnih motora vazduh-zemlja bez municije, kao i 1.300 bojevih glava u narednim mesecima. Kanada će takođe donirati sklopove šasija od 29 oklopnih vozila M113 i 64 oklopna automobila Kojot, koje kanadske oružane snage više ne koriste.

Između ostalih donacija, Nemačka se obavezala da će obezbediti još 12 samohodnih haubica PZH 2000, u vrednosti od 150 miliona evra. Ove godine biće isporučeno prvih 6 sistema sa autonomijom od 30 kilometara. Istovremeno, Nemačka će zajedno sa svojim evropskim partnerima isporučiti još 77 glavnih borbenih tenkova Leopard 1A5.

Nemačka je takođe pre neki dan saopštila da će isporučiti ukupno 12 protivvazdušnih sistema IRIS-T SLM (sistemi srednjeg dometa, do 40 kilometara).

Nemačka je do sada Kijevu isporučila 4 IRIS-T SLM jedinice, s tim da će još dva sistema biti isporučena do kraja godine. Ukrajina je takođe dobila 3 ​​IRIS-T SLS (12 km kratkog dometa) i trebalo bi da dobije još 9 sistema.

Podsećamo da će Holandija obezbediti rakete vazduh-vazduh i opremu i materijale za održavanje za ukrajinske F-16, o čemu smo već pisali.

Španija najavila da će Ukrajini isporučiti bateriju HAWK sa 6 lansera

Pored svega nabrojanog, Španija takođe nastavlja da povećava svoju vojnu podršku Ukrajini. Špansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je u Ukrajinu prebačeno baterija protivvazdušnog raketnog sistema HAWK, koja uključuje šest lansera.

hawk
hawk

Ova odluka ima za cilj da ojača ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane u kontekstu sukoba koji je u toku.

Ministarstvo odbrane Ukrajine zahvalilo je Španiji na pruženoj pomoći, uz napomenu da jačanje sposobnosti PVO zemlje znači spasavanje više nevinih života.

„Više sposobnosti protivvazdušne odbrane za Ukrajinu znači i više nevinih spašenih života. Hvala ti, Španijo!“, napisali su predstavnici odeljenja na svojoj stranici na društvenoj mreži X.

1 KOMENTAR

  1. Super, biće još te zapadne skalamerije za uništavanje. Denacifikacija i razoružavanje ide u jednom👌✌👍

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave