NaslovnaNovostiPotera za vojnim trofejima ne prestaje: Ruske snage objavile nove slike olupina...

Potera za vojnim trofejima ne prestaje: Ruske snage objavile nove slike olupina tenkova Abrams i Leopard sa fronta

Nedavne slike, ko zna koje po redu, a koje su jedinice ruske vojske objavile na liniji fronta u regionu Donbasa pokazuju kako je sa prednje strane izvučen oštećeni tenk Leopard 2A6 koji je snabdevala Nemačka, a koji koristi ukrajinska vojska, zajedno sa američkim tenkom M1A1 Abrams još teže oštećenim.

Leopard 2A6 i M1A1 Abrams, kao i britanski Čelendžer, spadaju među najbolje tenkove u arsenalu Ukrajine. Logično, zemlje članice NATO-a isporučivale su ove tenkove u manjim količinama u poređenju sa drugim starim modelima kao što su Leopard 2A4, Leopard 1 i T-72.

Leopard 2A6 se prvi put pojavio na liniji fronta u junu 2023. godine, ali su ubrzo zabeleženi prvi gubici – Ukrajinci su ih bacili u bitku tokom pokušaja svoje kontraofanzive, koja je doživela debakl. U međuvremenu, Abrams je počeo da se bruka u borbama u februaru 2024, tačnije oko Avdijevke.

Iako se većina misija koje su uključivale tenkove Abrams odvijala oko nekada ukrajinskog grada Avdijevke, nekoliko je bilo raspoređeno da podrži ukrajinsku invaziju u ruskoj oblasti Kursk, koja je počela 6. avgusta.

Prvo potvrđeno uništenje Abramsa na ovom pozorištu operacija dogodilo se u trećoj nedelji avgusta.

Ruske snage su ranije zarobile brojne tenkove Abrams i Leopard 2, uključujući modele Leopard 2A4 i Leopard 2A6. Većina tenkova Leopard 2 i Abrams koja je zarobljena i odvučena u Rusiju je neznatno ili čak nije oštećena.

potera za vojnim trofejima ne prestaje ruske snage objavile nove slike olupina tenkova abrams i leopard sa fronta
potera za vojnim trofejima ne prestaje ruske snage objavile nove slike olupina tenkova abrams i leopard sa fronta

Prvi potvrđeni gubitak tenka Abrams na ukrajinskom frontu dogodio se 26. februara, samo tri dana nakon što su ova vozila prvi put viđena u borbi.

Suočena sa značajnim gubicima u februaru i martu, ukrajinska vojska je odlučila da povuče svoje preostale tenkove Abrams do kraja aprila zbog zabrinutosti za njihovu ranjivost. Međutim, broj žrtava je nastavio da raste, sa značajnim incidentima 3. maja i 30. jula. koji su se kasnije nastavili.

Novije uništenje 11. avgusta snimljeno je dronom. S obzirom da Rusija već ima pristup tenkovima Leopard 2A6 i M1A1 Abrams, mnogi u boljim uslovima od onih koji su tek zarobljeni, vrednost najnovijih zarobljenih vozila izvan propagandnih ciljeva ostaje neizvesna.

Učinak zapadnih tenkova kao što su M1A1 Abrams i Leopard 2A6 u Ukrajini je stalna zabrinutost zapadnih vojnih analitičara i zvaničnika, a da briga bude još veća, kao razlozi za njihov debakl na bojnom polju istaknuta su brojna pitanja.

9 KOMENTARA

  1. Кад видите да се тенк отвара ко конзерва једним поготком значи да је погођен гранатом или пројектилима са осиромашеним уранијумом . Знате имају и Руси остатке из нуклеарних електрана и расходоване атомке

  2. Koliko su zapadni tenkovi bolji, za razliku od Ruskih n
    Kod Ruskih kupolu tražiš par desetina metara od ostatka tenka.

    1
    13
    • Pa evo vidimo. T72 jednim hicem razbija Abrams na paramparčad. Ozbiljno su bolji, nema šta. Bolji su sve dok se sretnu na bojnom polju.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave