NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal: Ukrajinske oružane snage su prebrzo upotrebile svoje lovce F-16

Volstrit Žurnal: Ukrajinske oružane snage su prebrzo upotrebile svoje lovce F-16

Bela kuća smatra da se Ukrajini previše žuri da upotrebi primljene lovce F-16, uprkos nedostatku borbenog iskustva među pilotima, prenosi Volstrit Žurnal. Kako navodi izdanje, to je bio razlog nedavnog gubitka prvog američkog borbenog aviona.

Publikacija napominje da zapadni zvaničnici razmatraju izvodljivost upotrebe lovaca F-16 u Ukrajini u roku od nekoliko nedelja od njihovog dolaska.

Pad ukrajinskog F-16 prvog dana borbe lovaca prošle nedelje pokrenuo je pitanja u vezi sa žurbom da se obuče piloti i pošalju u borbu nedeljama po dolasku u Ukrajinu, naglašava se u američkoj publikaciji.

Sagovornik izdanja je istakao da je jedan broj ukrajinskih pilota pao na programu obuke, a pre pada vlasti u Danskoj, gde su prošli obuku, izrazile su zabrinutost zbog njihove sposobnosti da samostalno upravljaju lovcima F-16.

Oružane snage Ukrajine izgubile su 26. avgusta prvi američki lovac F-16. Prema izvoru Volstrit Žurnala, avion nije oboren, a do pada je verovatno došlo zbog greške pilota.

U kontekstu onoga što se dogodilo, predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski razrešio je dužnosti komandanta avijacije Oružanih snaga Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka.

I iako tačan uzrok pada još nije utvrđen, Zelenski je rekao da je Ukrajina već počela da koristi lovce F-16 koji su joj prebačeni, ali je idalje mali broj na raspolaganju.

Da li su stradali jedan ili dva lovca F-16? Ruski bloger tvrdi dva

Relativno nedavno, Ukrajina je dobila iz Evrope izvestan broj lovaca F-16 (do 6 jedinica).

Međutim, pre neki dan je ukrajinski predsednik Zelenski otpustio komandanta Vazduhoplovnih snaga, heroja Ukrajine, general-potpukovnika Nikolaja Oleščuka, koji je na toj funkciji bio tri godine.

Mnogi su se posle toga zainteresovali zašto je baš ovaj komandant pao u nemilost „ocu nacije“, jer je bio apsolutno odan.

Zelenski je otpustio Oleščuka krajem avgusta. Par dana pre toga su Oružane snage Rusije izvršile veliki udar na ukrajinsku infrastrukturu uz pomoć raketa i bespilotnih letelica.

ukrajinski f 16
ukrajinski f 16

Istovremeno, zvanično je izgubljen samo jedan F-16, koji je obavljao funkcije protivvazdušne odbrane, a pilot je poginuo. Iako američki i ukrajinski izvori to od starta negiraju, neki u Ukrajini su izjavili da ga je oborio PVO sistem Patriot Oružanih snaga Ukrajine.

Sada se pojavila verzija kako je Ukrajina tog dana izgubila dva takva aviona. O tome je u svom blogu ispričao ruski stručnjak Mihail Pavliv.

Svi znaju za jedan lovac, međutim i pre nego što se pojavila informacija o obaranju ovog ukrajinskog F-16, postojala je nejavna informacija da je ruske vazduhoplovne snage na aerodromu u Starokonstantinovu pogodio još jedan F-16. S tim u vezi, to bi mogao biti razlog koji objašnjava Oleščukovu ostavku.

29 KOMENTARA

  1. Čitam u članku kako zapadnjaci pišu o Ukrainskim pilotima kao debilima iako su ovi vrhunski piloti sa kvalitetnih akademija.Istovremeno stvarajući famu oko f-16 kao nečemu vanzemaljskom kojima mogu da ovladaju samo piloti iz elitnih nacija.Indijski pilot je sa mig-21 oborio Pakistanski f-16.

  2. neverovatan komentar pa kako da piloti steknu borbeno iskustvo ako neidu u borbu verovatno da sede u kantini i debatuju

  3. Oboren je sistemom Buk 2k12.
    Uz pomoc radara svevisinskog akvaziciskog 96l6 lira kone koriste za spregnute sisteme tunguske,pancira pa cak doseze do posade s 400 uparivanja.
    Buk 2k12 je dejstvovao i pogodio u zahvatu cilj na 14000 m a zracenje je trajalo oko 45 sekundi.
    Ispaljene su dve rakete,prva je odmah zahvatila i pogodila.

    9
    1
  4. Zapad se oslobadja već zastarelih F16 koji više ne mogu da pariraju Ruskom PVO a ni novim borbenim avionima . Zadužuju Ukrajinu a oni sami kupuju nove avione. Sve uz blagoslov jevreja Zelenskog koji je osakatio Ukrajinu

    16
    2
  5. Prebrzo du ukraini poverovali glumcu i Americi ali sad je javno.Zivio Putin .Zivela slobodarska Rucija.Smrt fasizmu

    35
    3
  6. Mnogi lupaju budalaštine! Zemaljski radari, pa ni Avaksi ne vide rakete! Radari otkrivaju “ciljeve” i navode PVO do sopstvenog zahvata radara raketnog sistema. Isto tako i avionski radar! Posada PVO prati i ispaljuje rakete! One se u početku navode radarom PVO sistema, a u poslednjoj fazi zaključavaju cilj i nastoje da ga prate , presretnu i obore (ekektronika ugrađena u samu raketu)! Avionski radar i elektronika aviona u trenutku “ozračivanja” radarom, bilo zemaljskim, Avaksom ili avionskim radarom, obavešravaju o tome polota, te se na ekranu pojavljuje lokacija radara! Nakon ispaljivanja bilo koje rakete avion dobija o tome informaciju, i ostaje borba između aviona i rakete! U velikoj meri mogu pomoći sada “sekundarni radari” sa zemlje, ali oni ne vide dobro raketu! Sada sve ostaje na avionu, i pilotu u poslednjoj fazi, tj prilikom približanvanja rakete na malu blizinu! To se zove “izbegavanje”. Raketa se privbližava velikom brzinom! Avion intezitetom “piskanja” (zvukom koji se ubrzava), i slikom na monitoru, prikazuje približavanje rakete! Avion mora ići u naglo skretanje, pri velikim “g” (i do 9g) opterećenjima, i pri tome izbacivati IC mamke ili rasprskavajuće metalne pločice, koje se raspršuju iza njega! Raketa je sada “zbunjena”. Iako je avion zaključan, raketa sada ne “vidi” jasno avion, i nema manevarske sposobnosti poput dobrog aviona, te promašava avion! Naravno, ako su na avion ispaljene dve rakete u razmaki od par sekundi veća je mogućnost pogotka, jer lete na rastojanju, te druga ima vremana za korekciju nakon prvog manevra aviona! Ima snimak komunikacije sa svojom bazom ruskog pilota SU34, nakon izbegavanja dve rakete Patriot! Američki F16 je iznad Bosne oboren sa dve “KUB” rakete! Prvu je uspeo da izbegne manevrom, ali ne i drugu, koja ga je pogodila i oborila! Pilot se spasao katapultiranjem, jer avion prilikom pogotka nije eksplodirao!

    22
    1
  7. Ja stvarno ne mogu da verujem šta pričaju ljudi koji su navodno kvalifikovani i koji se razumeju u oružje i avijaciju odnosno vojni analitičari i stručnjaci, avion f16 je avion koji je za Rusiju potpuno bezopasan pored s 300 400 500 i još novih sistema o kojima se ne priča f16 je kao zrnce u pesku mora on ne može čak ni da ogrebe Rusiju jedino ako ne nosi nuklearni projektil. Ako je cilj SAD-a da uvuče u rat Evropu i da posegne za nuklearnim oružjem mora da znaju da će među prvima goreti London New York Vašington a onda i Varšava i svi ostali zapadni gradovi čemu to……

    35
    1
    • @Markoni
      Ниједно оруђе и оружје нетреба потценити. Тако се губе ратови. Русија је изгубила много времена и материјала за ову кампању. Требали су ово раније да заврше.

      6
      7
  8. Сви наслови како Су-57 или неки други апарат са 270 км или више обара Украјинске апарате је лаж. Руски модерни апарати не улазе у Украјински ваздушни простор а ови не лете даље од Кијева. Разлог је једноставан. Покривеност ПВО система

    4
    21
    • Jeste li sigurni,ja sam pilot borbenog lovca a vi ! Nikad ne mojte da nadedate na izjave i rekla kazala ,ako ste u toj bransi ,moze da se diskutuje.

      15
      0
      • @ Swarc
        Добро контролишу ли Руси ваздушни простор Украјине? Колико ја знам не. Ваша авијација мора да лети до крајњих граница државе коју нападате. Пројектилима средњег и дугог домета се то не ради. Барем колико ја знам. Незнам на ком апарату летите али једно је сигурно. Не постоји авионика на свету која може да погоди на 270 км. Апарат може да испали пројектил и да га преузме сателит или неки ПВО на земљи. Директан погодак не. Су-57 не улази у ваздушни простор Украјине. То су потврдили и сами Руси. Украјинци лете максимално до Кијева. Може да га гађа из Белорусије али ни тамо не лете. На првој линији су системи С-300 и С-400 са Панцирима, Буковима и осталим стварчицама. Сад ви мени објасните како су га погодили

        2
        8
      • Ako ste vi gospodine pilot onda mi odgovorite sa kog aerodroma će da poleti f16 ako Rusi unište sve aerodrome na teritoriji Ukrajine da li vi ozbiljno mislite da će neka zemlja poput poljske Rumunije Bugarske ili neke druge zemlje dozvoliti da avioni poleću sa njihove teritorije kao što je bio slučaj sa agresijom na SRJ i da li mislite da to ne bi na išlo na odgovor Rusije i drugo kolika je razlika između f16 i bilo kog aviona koji trenutno koristi Rusija za odbranu ili napad u vazduhu a da ne pričamo o sistemima PVO.

        12
        • @ Anonimno
          Овај F-16 генерације 3 физички не може против Руских апарата ништа. Он је ту вероватно да би пресретао пројектиле средњег и дугог домета и дронове. Пример је Иран.Сетите се напада на Израел. Има веома добру авионику која му то омогућује. АЕЅА радаре итд. За неко приближавање Руском ваздушном простору је чисто лудило. То може само под условом да NATO има могућност ометања телекомуникација Руске војске. То је питање. Има нека верзија око упада у Курску област за наводно слепило Руских телекомуникација на неких 30 минута али то се неможе потврдити. Чак и да се десило ми то незнамо. Што се тиче неких тзв. клизних бомби може да их баци али ће бити оборен. Може бити напад на Кримски мост или морнарицу из правца Одесе. Све остало је велики ризик. Ми незнамо колико подземних аеродрома имају Украјинци, како су грађени итд .
          Пазите ако апарат има 200 км видљивост радара једини начин да обори противнички апарат је да сателит или ПВО преузме тај пројектил. Није битна брзина пројектила и његова дужина већ могућност да га види. Да ли то може са А-50 С-300 С-400 вероватно да. Има свега и свачега. Не треба свему веровати али ни одбацити.

          3
          4
      • Nadam se da nisi pilot borbenog aviona, jer bih bio vrlo razočaran da se za takav posao regrutuju nepismeni ljudi!

        5
        1
    • Запад им продаје отпад авијацију и другу технику како би што више испоручили и
      стекли огромно богатство . Војска Украјине
      ДА РАТУЈЕ ДАЉЕ НЕЋЕ ЗБОГ ФУКАРА У ВРХУ НЕ НАРОДНЕ ВЛАСТИ, СВЕСНИ СУ ДА ЈЕ РУСИЈА МОРАЛА ИНТЕРВЕНИСАТИ СА СПЕЦИЈАЛНИМ ВОЈНИМ ОПЕРАЦИЈАМА И ТИМ СНАГАМА ЋЕ СЕ ПРЕДАТИ !!!

      28
      2
  9. Да, Укри су пребрзо употријебили своје “свемогуће” еф- шеснаеске, требали су их закључати у подземне тунеле до краја рата.?Која је то западна демагогија-пребрзо употријебили.???Још прије него су и стигли знало се да ће представљати глинене голубове на небу Украјине узимајући у обзир њихов борбени квалитет и бројност.

    37
    1
  10. Rusi su jasno postavili sliku IR uredjaja sa BPL gde se video F16 ispred kaponira sa osobljem oko njega i potom kako eksplodira…
    Medjutim u par sati svi su paznju usmerili na sruseni avion (medijski ipak bitnije) i trag metala, vetovatno sa rakete, sa ruskim oznakama (cirilicno F se jasno videlo) – drustvene mreze su te slike ekspresno obrisale (mozete da primetite i da vise nema jedne slike tog oborenog F16)

    30
    1
  11. Postoje glasine da je Su57 oborio F16 sa rekordnom udaljenosti od 270km. Ne znam dali je tačno, navodno Turske mediji su izveštavali o ovome.

    26
    4
    • @ Miki
      Нема шансе. Има F-16 одличну авионику. 60 км је најдужи погодак и то испаљен из F-15/Е
      Има радар 200 км и види пројектиле. Нова авионика се може уградити и у старије апарате

      2
      20
      • Крајем октобра украјински Сухој-27 Фланкер, ловац из совјетске ере, оборен је ракетом ваздух-ваздух дугог домета (ЛРААМ) – Р-37М. Ово није први украјински авион који је оборен од почетка руске инвазије у фебруару, али је ипак значајан подвиг за руско ваздухопловство јер је Р-37М оборио украјински Сухој-27 са домета од 217 км (око 140 км). миља). Ово би убиство учинило најдужим забележеним. Р-37М је хиперсонична ракета ваздух-ваздух дугог домета (ЛРААМ) која је наводно способна да достигне брзину од 6 маха и да погоди циљеве удаљене до 400 км (250 миља).

        24
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave