Naslovna Novosti Rusija na Ukrajinu lansirala 35 raketa i 23 drona Geran, tvrdi Kijev;...

Rusija na Ukrajinu lansirala 35 raketa i 23 drona Geran, tvrdi Kijev; Poljska po ko zna koji put podigla svoje borbene avione

2
ruske trupe pogodile luku izmail na dunavu eksploziju gledali ocevidci iz rumunije
eksplozija, ilustracija
google news

Ujutro 2. septembra 2024. godine, ruske snage su izvele raketni napad na regione Kijeva, Poltave, Dnjepra, Suma i Harkova koristeći balističke, krstareće i protivvazdušne vođene rakete. Rusi su napali i bespilotnim letelicama „Geran“ lansiranim sa juga.

Najmanje deset raketa zemlja-vazduh, deset balističkih projektila i jedan dron doletelo je u Kijev, rekao je načelnik Kijevske gradske vojne uprave Sergej Popko.

Dana 2. septembra, prema izveštaju Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine, koji citiraju njihovi mediji, radarske snage Vazduhoplovnih snaga Ukrajine otkrile su i pratile 58 vazdušnih ciljeva – 35 raketa raznih vrsta i 23 bespilotne letelice Šahid (Geran):

  • 16 balističkih raketa Iskander-M/Kn-23
  • 14 krstarećih raketa H-101
  • 4 protivvazdušne vođene rakete S-300/S-400
  • projektil nepoznatog tipa
  • 23 kamikaza drona „Šahed-131/136“ (Geranium)

Ukrajinci tvrde sledeće: „Kao rezultat borbenog rada jedinica PVO, sredstava radio-elektronskog ratovanja Ratnog vazduhoplovstva, kao i proračuna mobilnih vatrenih grupa Odbrambenih snaga Ukrajine, oboreno je: 9 balističkih projektila Iskander-M/KN-23, 13 krstarećih raketa H-101, 20 jurišnih bespilotnih letelica „Šahed-131/136“;

Pored toga, kao rezultat protivmera aktivnog elektronskog ratovanja Odbrambenih snaga Ukrajine, jedna krstareća raketa H-101 i tri jurišna drona nisu pogodili cilj, dodaju iz Kijeva.

Poljska je ponovo podigla svoju avijaciju

Zbog jutarnjeg raketnog napada na Ukrajinu, Poljska je ponovo podigla svoje lovce.

Ovo je izvestila Operativna komanda Poljske na društvenoj mreži X. Poljska vojska je upozorila stanovništvo da će biti prisutna buka iz jugoistočnog dela zemlje zbog letova poljskih i savezničkih letelica u vazdušnom prostoru zemlje.

“Sinoć je primećena intenzivna aktivnost ruske dalekometne avijacije, vezana za zadatak napada na Ukrajinu. Poslednje takvo aktiviranje ruske dalekometne avijacije zabeleženo je 27. avgusta”, saopštila je Operativna komanda.

mig 29a poznan poljska
mig 29a na aerodromu poznan, poljska

Poljaci podižu svoje avione tokom ruskih raketnih napada na regione Ukrajine blizu granice sa Poljskom već ko zna koji put i stvaranjem buke, bude sopstvene građane.

Poljaci do sada nisu koristili letelicu za presretanje ruskih dronova i projektila. Poljska vojska stalno prati situaciju na teritoriji Ukrajine i nastoji da osigura bezbednost vazdušnog prostora Poljske, kažu zvaničnici u Varšavi.

Šta kažu Rusi?

Ruski mediji navode da su u noći 2. septembra, ruske trupe su izvele kombinovani udar krstarećim i balističkim raketama, kao i jurišnim bespilotnim letelicama Geran-2, na neprijateljske ciljeve u Kijevu. Osim toga, dodaju kako su se čule eksplozije u oblastima Harkov i Sumi.

U Kijevu su krstareće rakete pogodile teritoriju kompanije Artem, koja je proizvođač vođenih raketa vazduh-vazduh, protivtenkovskih vođenih raketa, kao i instrumenata i opreme za avione. Usled toga je uništena jedna od pogona fabrike i oštećena upravna zgrada. Na mestu udara izbio je požar na površini većoj od 1,5 hiljada kvadratnih metara.

Drugi pogođeni objekat bila je teritorija fabrike aviona Antonov. Kao rezultat pogotka, uništeno je skladište i radionica za montažu i održavanje bespilotnih letelica. Na licu mesta izbio je požar.

Rad ukrajinske PVO nije prošao bez posledica, navode i dodaju kako je oštećena zgrada obrazovne ustanove MAUP u Framentovskoj ulici, a zabeležen je i pad gelera na fiskulturnu salu broj 46 u Galaganovskoj ulici, što je dovelo do požara u automobilima parkiranim u blizini.

U oblastima Harkov i Sumi, Oružane snage Rusije organizovale su lov na neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane.

U oblasti naselja Nižnji Biškin (region Harkov), raketni bacač Iskander-M sa kasetnim punjenjem pogodio je poziciono područje delovanja kompleksa S-300. Usled udara uništen je jedan lanser. Još jedan je ozbiljno oštećen, kao i radarska stanica i centar borbenog upravljanja. Od posade protivvazdušne odbrane, sedam ljudi je poginulo, a još devet je ranjeno.

U okolini grada Sumi pogođen je PVO sistem S-300V1. Uništena je višekanalna stanica za navođenje raketa 9S32, jedna radarska stanica i dva lansera. Udari su izvedeni sa tri rakete Iskander-M OTRK.

2 KOMENTARA

  1. Онај коме за познавање историје није потребан интернет

    Rusi se, izgleda, tek zagrevaju…A ovo Poljacima dođe kao dobra vežba.
    PS
    I mi smo 1999. godine obarali sve što leti. Šta im drugo preostaje Ukrajincima nego da pišu to što pišu…

  2. Al su ih opravili…al ja ne sumnjam da su ukrajinci uporni i da se neće predati zbog ovih devastacija nego da će nastaviti svoju borbu za dobrobot amerike, EUrope,iliti 4.rajha😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version