NaslovnaNovostiKinezi na moru počeli da primenjuju taktiku starogrčkih pomoraca – udar kljunom...

Kinezi na moru počeli da primenjuju taktiku starogrčkih pomoraca – udar kljunom broda

U subotu popodne, 31. avgusta 2024, brod kineske obalske straže naleteo je na BRP Filipinske obalske straže Teresa Magbanua kod Sjanbin (Eskoda) grebena, oko 75 nautičkih milja od Palavana.

Portparol Filipinske obalske straže Zapadnog filipinskog mora, komodor Jay Tarriela, rekao je da je Kina izvela opasne manevre uprkos tome što nije bila izazvana. 

Stav vlade u Manili, posebno Nacionalnog pomorskog saveta, je da ovaj sukob analizira sa ozbiljnom zabrinutošću. Ovo je potvrdio i portparol Nacionalnog pomorskog saveta (NMC) viceadmal Aleksandar Lopez.

BRP Teresa Magbanua je pretrpeo oštećenje u visini mosta i na nadvodnom boku. Nije prijavljeno da je bilo povređenih u posadi.

Inače, brod je trenutno usidren kod Sjanbin grebena. Lopez je rekao da će izveštaj biti podnet Ministarstvu spoljnih poslova (DFA) radi odgovarajuće akcije.

Šta se desilo?

Jay Tarriela je izjavio da je brod Teresa Magbanua podigao sidro u 8 sati ujutru 31. avgusta sa namerom da patrolira  oko Eskoda grebena.

U 12:07, brod Kineske obalne straže br. 5205 izveo je opasan manevar koji je rezultirao direktnim nabijanjem u pramac patrolnog broda Teresa Magbanua.

Kineski brod se potom okrenuo i još jednom zabio u filipinsko plovilo, samo sada u desni bok.

Konačno, Kinezi su napravili kružni manevar i treći put udarili filipinski MRRV-9701, sada u levi bok.

Na snimku sa broda koji je predstavljen novinarima, Tarriela je pokazao da je Teresa Magbanua prvobitno bila okružena tegljačima br. 175 i 176 kineske ratne mornarice, kao i patrolnim brodovima 4301 i 3104 kineske pomorske milicije ali je samo CCG 5205 učestvovao u sukobu. 

Ilegalno prisustvo

Lopez je rekao da je “kinesko prisustvo kod Eskoda grebena nezakonito, s obzirom da se nalazi u filipinskoj ekonomskoj zoni od 200 nautičkih milja”.

Tako Filipinska obalska straža, u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija o pomorskom pravu i arbitražnom presudom iz 2016. o Južnom kineskom moru, samo ostvaruje svoja suverena prava i jurisdikciju nad Eskoda grebenom.

“Brodovi kineske obalske straže su ti koji ovde ilegalno [patroliraju]. Njihovo prisustvo u ovoj zoni je nezakonito. Tamo smo se nalazili sa punim pravom jer akvatorija pripada Filiinima. Zbog toga Manila ne traži dozvolu za prisustvo svojih brodova u ovoj zoni.” 

Lopez je rekao da filipinska vlada namerava da podnese tužbu pred međunarodnim telom protiv Kine nakon nedavnih „nezakonitih i agresivnih manevara“ brodova kineske obalske straže protiv plovila filipinske obalske straže u vodama u blizini Eskoda grebena.

SAD osuđuju kinesko „namerno nabijanje“

U međuvremenu, Sjedinjene Države osudile su odmah napad, rekavši da je to opasan čin i kršenje međunarodnog prava.

Prema medijima naklonjenim Pekingu, filipinski brod sa reg. broj 9701 31. avgusta je ušao u područje grebena Sjanbin arhipelaga Nanša, gde je manevrisao i provocirao kinesku stranu na uzvratne akcije, ne reagujući na upozorenja da napusti to područje.

Kineska obalska straža, koja ima veliku pomorsku snagu u toj oblasti, poslala je patrolni brod (krmeni broj 5205) da udalji Filipince. Na snimku se vidi kako Kinezi primenjuju pomorsku taktiku poznatu još iz Starog veka, tipičnu za Grke i Rimljane – krmeni udar. 

Snimke iz različitih uglova je napravila i objavila filipinska strana, optužujući Kinu kao agresora koja je prva započela napad. kojima je Kina predstavljena kao agresor, navodno prva koja je započela napad.

Tipičan slučaj kada obe strane pokušavaju da okrive jedna drugu za agresiju.

BRP Teresa Magbanua

BRP (Barkong Republika ng Pilipinas) Teresa Magbanua je najveći brod u floti Obalne straže Filipina. Ima 2260 registarskih tona i dug je 97 metara.

Izgrađen je 2022. godine u japanskom brodogradilištu Mitsubishi Jūkōgyō Kabushiki-kaisha na bazi japanske klase patrolnih brodova Kunigami (Kunigami-gata-junnsi-senn).

U Filipinsku obalnu stražu uveden je pod oznakom MRRV-9701 (Multi-role Response Vessel-9701).

7 KOMENTARA

  1. Tačno se vidi-nedelja, neradni dan,botova iz KROmanjonije nema. Svi ti pacovi su “uposlenici” kojekakvih agentura i tobože marketinških agencija (proizvode ionako nemaju koje bi reklamirali, sve što rade je ratna “industrija”).

    • Gebre-Isus Pedros, stručnjak, naučnik, znanstvenik, stožeraš, filantrop, demokrat, vakcinaš, ćoek !

      Ako je Duerte i dalje tamo predsednik, onda hoće. Taj gad je pLandemiju tako ozbiljno podržao da mu je policija ubijala one koji se nisu držali “mera”. To su smradovi neviđeni, čudo mi da ih nisu filipinci povešali sve po banderama koliko ih ima.

      2
      1
  2. Amerika osuđuje ovakve gluposti, a nigde ih nema da osude ukrajinsko neselektivno granatiranje civila. Sramota je njihova.

  3. Onaj jadničak lupa macolom u lim od centimetar debljine, verujem da im je bila žurka u ušima.
    Dobro je da brod nije od pvc vlakana napravljen kao engleski ratni brodovi

  4. Америка се позива на међународно право.???Ко о чему а курва о поштењу.

    10
  5. 😂😂😂Pa gde su amerikanci da vam brane vaša demokratska prava od Kineza sada ??? 😂😂😂

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave